Jump to content

Beplatna pravna pomoć ( BPP)


Željac047

Preporučene objave

Poštovani, pošto imam malo iskustva sa besplatnom pravnom pomoći (BPP-om), iznenadilo me što ista ne pokriva parnični postupak radi utvrđivanja, kao ni postupak utvrđivanja i podjele bračne stečevine, već samo izvanparnični postupak stjecanje suvlasništva na nekretninama i zabilježbe na istima, tj. ne pokriva parnični postupak radi utvrđivanja i podjele bračne stečevine, nekretnina i pokretnina, te Vas zamoljavam, tko više zna o tome i ima iskustva s time, da mi malo pojasni da li je to stvarno tako i od kada, te ako je tako, tko može osobi sa nedovoljno sredstava za pokretanjem i vođenjem takvog parničnog postupka pred sudom pomoći (sekundarna), možda pravna klinika ili sl.?

 

Možda pomognemo i nekom drugom tko se našao ili će se naći u takvoj situaciji, kao i osobi koja je mene pitala za savjet...

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pokušajte tražiti besplatnu pravnu pomoć od Hrvatske odvjetničke komore, oni također dodjeljuju određeni broj slučajeva, a imam saznanja da dodjeljuju pravnu pomoć i u slučajevima podjele bračne stečevine.

 

što se tiče besplatne pravne pomoći po uredima državne uprave, postoji uredba vlade koja određuje koji iznosi besplatne pravne pomoći se priznaju, ali ne znam da postoji razlika po vrstama parničnih/izvanparničnih postupaka, pretpostavljam da mogu odbiti neke vrste postupaka ako postoji neka imovina tražitelja besplatne pravne pomoći ili ako mu je već dodijeljena besplatna pravna pomoć...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Poštovani,

jedan savjet trebam .. preko telefona sam dobila besplatan pravni savjet od jedne udruge koja pruža besplatnu pravnu pomoć. Morala sam ostaviti i svoje podatke, radi neke njihove evidencije (opisana situacija nije bila moja, predstavila sam se kao da je moja zbog usluge jednoj prijateljici) ... o čemu se tu točno radi, zbog čega su trebali podatke, hoće li ih čuvati u tajnosti i koliko dugo se ti podaci čuvaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čuvaju se radi njihove arhive i statistike i nemaš brige, čuvat će ih i neće ih zlorabiti.

 

Što se tiče rokova, trebala bi vidjeti njihov pravilnik, statut ili neki drugi akt kojim to imaju riješeno, s obzirom da zakon ne propisuje rok čuvanja podataka, nego samo govori da se čuvaju dok se ne ispuni svrha.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam za odgovor! :)

U biti, ja sam nazvala samo informativno zbog jednog pravnog pitanja, inače za postupak si mogu uzeti odvjetnika i sve .. samo bilo mi je glupo tražiti odvjetnika s jednim jednostavnim pitanjem oko stvari za koju po svemu sudeći uopće nije potrebno pokretati nikakav postupak. zato sam nazvala njih, međutim nisu uzeli nikakve podatke o mojem financijskom stanju, nisam niti podnijela zahtjev za besplatnom pravnom pomoći u pisanom obliku tako kako piše u zakonu, sve je bilo više kao neki neformalan razgovor (dala sam ime i prezime, godinu rođenja i mjesto prebivališta) .. da li mogu oni od mene podatke o financijama zahtjevati naknadno ili na bilo koji način podatke o mojoj pravnoj situaciji zlorabiti protiv mene?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A mislite li da bi mogli zahtjevati naknadu troškova savjetovanja (razgovor je trajao 17 minuta), obzirom na to da sam gospođi na početku razgovora rekla da ne spadam u kategoriju socijalno ugroženih? U biti sam nazvala samo zbog jedne nepravilnosti u pravnom poslu, samo jedno pitanje sam imala a za daljnje postupke ukoliko su potrebni bih unajmila odvjetnika i plaćala ga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija