Jump to content

Godina dana za izlazak obrta iz sustava PDV-a?


M.A.C.

Preporučene objave

Vlasnik sam obrta (koji nije u sustavu PDV-a) koji je u 2016.g. napravio promet veći od 230000 kn. i 2017.g. biti u sustavu PDV-a.

Mene zanima s obzirom da mi iz više izvora dolaze različite informacije da sam u sutavu PDV-a sljedeće 3.godine ili mogu nakon godinu dana i prometom manjim od 230000kn ponovno izaći iz sustava PDV-a s obzirom da je promet u 2016 g. ostvaren cijelogodišnjim radom a 2017 sezonski radom.

Ukoliko je moguće izaći nakon godinu dana kako to ostvariti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Pravilniku o porezu na dodanu vrijednost i odredbama čl.186 st.4, porezni obveznik koji je po sili zakona bio obvezan upisati se u registar obveznika PDV-a, o činjenici da je u prethodnoj kalendarskoj godini ostvario promet manji od iznosa propisanog u članku 90. stavku 1. Zakona i da ne želi i dalje biti upisan u registar obveznika PDV-a, podnosi nadležnoj ispostavi Porezne uprave pisani zahtjev do 15. siječnja tekuće godine. Što bi značilo i da nakon proteka godine dana (2017) od ulaska u sustav PDV-a, ako je ostvareni promet bio manji od 230 000 kn, možete zatražiti (do 15.01.2018) izlazak iz registra obveznika PDV-a.

 

Ovo se ne odnosi na one koji su dobrovoljno ušli u registar obveznika PDV-a, jer oni to mogu zatražiti nakon proteka 5 godina od ulaska.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskreno, nikad mi nije bio potreban pa se prvi put i susrećem sa istim obrascem, i djeluje donekle nerazumljivo. Ono što mi je poznato je da se prema tumačenju PU, dobrovoljnim ulaskom u sustav PDV smatra onaj koji se zatraži u bilo kojem trenutku tijekom godine, a po sili zakona, onaj koji se prijavljuje zbog prelaska ostvarenog prometa od 230 000 kn i prijavljeju se obvezno do 15. siječnja tekuče godine.

 

Dodatno pojašnjenje što točno upisati, ako je potrebno nešto posebno naznačiti, mogli bi zatražiti u PU

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija