Jump to content

Hzz prosjek plaće i naknada


ACMILAN

Preporučene objave

Radi predaje zahtjevw za naknadu HZZ-a, poslodavac je napravio prosjek plaća isplaćenih 30.9., 31.10. i 30.11.

Problem je u tome što sam od 26.1.-6.3.2015. bila na bolovanju po jednoj osnovi, zatim sam se vratila raditi 9.3.2015. i već 10.3.2015. otišla na bolovanje po drugoj osnovi koje je trajalo do 31.10.2016.

Kako se radi prosjek triju plaća koji traži HZZ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PITANJE:

….

Možete li mi reći na koji se način izračunava naknada sa HZZ u sljedećem slučaju:

- Staž 7 god i nekoliko mjeseci (bez prekida)

- Bolovanje od 10.3.2015.-31.10,2016.

- Prestanak radnog odnosa (otkaz poslodavca) 13.12.2016.

Da li se u izračun uzima naknada HZZO koja je primana tijekom bolovanja ili isključivo plaća prema njenoj definiciji koja bi dakle bila da je osoba radila, a ne bila na bolovanju?

 

ODGOVOR:

 

Poštovana,

ostvarivanje prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti regulirano je Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti („Narodne novine“, br. 80/08, 121/10, 25/12, 118/12, 153/13).

Osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade čini prosjek obračunate plaće, umanjen za doprinose za obvezna osiguranja ostvaren u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa, odnosno službe te novčana naknada za prvih 90 dana korištenja iznosi 70%, a za preostalo vrijeme korištenja 35% od tako utvrđene osnovice. Budući da u osnovicu ne ulaze naknade plaće ostvarene po posebnim propisima ako je osoba u tromjesečnom razdoblju prije prestanka radnog odnosa bila na bolovanju osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade čini prosjek obračunate plaće, umanjen za doprinose za obvezna osiguranja ostvaren u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo bolovanju.

Ako se osnovica ne može utvrditi na navedeni način, nezaposlenoj osobi se utvrđuje osnovica u visini minimalne plaće, umanjene za doprinose za obvezna osiguranja utvrđene posebnim propisom, ovisno o postotku vremena provedenom na radu.

Zakonom je propisan najviši i najniži iznos novčane naknade te iznos novčane naknade za prvih 90 dana korištenja ne može biti viši od 70%, a za preostalo vrijeme korištenja ne može biti viši od 35% iznosa prosječne plaće isplaćene u gospodarstvu Republike Hrvatske u prethodnoj godini prema posljednjem službeno objavljenom podatku (za 2015. godinu taj iznos je 5.711,00 kuna, tako da iznos novčane naknade za prvih 90 dana ne može biti viši od 3,997,7 kuna, a za preostalo vrijeme korištenja ne može biti viši od 1,998,85 kuna).

Najniži iznos novčane naknade ne može biti niži od 50% iznosa minimalne plaće, umanjene za doprinose za obvezna osiguranja utvrđene posebnim propisom, osim u slučaju kada se visina novčane naknade određuje prema postotku vremena provedenom na radu. Minimalna plaća umanjena za doprinose za obvezna osiguranja iznosi 2.496,00 kuna, tako da najniži iznos novčane naknade ne može biti niži od 1.248,00 kuna mjesečno.

Napominjemo da se postupak za ostvarivanje prava utvrđenih Zakonom, pa tako i prava na novčanu naknadu, pokreće se na zahtjev nezaposlene osobe. Podnošenjem zahtjeva inicira se upravni postupak u kojem se na temelju potrebnih dokaza utvrđuje da li nezaposlena osoba ima pravo na novčanu naknadu te ukoliko ima trajanje i visina novčane naknade.

S poštovanjem,

HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE | Središnji ured | Radnička cesta 1, 10000 Zagreb

 

 

PITANJE:

 

….

Da se nadovežem na prethodni E-mail, bolovanje u 1. i 2. mj 2015. bilo je do 42 dana pa da li se onda uopće tretira kao bolovanje po posebnim propisima ili se to razdoblje može koristiti za izračun prosjeka?

Molila bih vas brz odgovor jer mi je rok za predaju zahtjeva pri isteku, a čini mi se da mi poslodavac nije napravio dobar izračun.

…..

 

ODGOVOR:

 

Poštovana,

kao što je već navedeno, u osnovicu ne ulaze naknade plaće ostvarene po posebnim propisima pa osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade čini prosjek obračunate plaće, umanjen za doprinose za obvezna osiguranja, ostvaren u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo bolovanju.

Upućujemo Vas da se u navedenom roku prijavite nadležnom regionalnom/područnom uredu Zavoda (prema mjestu prebivališta, odnosno uobičajenog boravišta), gdje možete, uz predočenje potrebnih dokaza, dobiti konkretne odgovore na Vaše pitanje, te da podnesete zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu. Napominjemo da potrebne dokaze možete dostaviti i naknadno, nakon podnošenja zahtjeva.

S poštovanjem,

HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE | Središnji ured | Radnička cesta 1, 10000 Zagreb

 

Ažurirano

 

Iz navedenog i pročitanog zakona, dostavit cu platne platne liste za tromjesečje iz 2013. godine jer tek tada imam čisto tromjesečje (bila sam na porodiljnom do polovice listopada 2014.). Budući da nije precizirano koliko se unazad može tražiti to tromjesečje, pokušat ću tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas sam predala sve u HZZ kako sam gore navela i tako su mi projvatili ru u ispostavi i potvrdili da može, ali još poslodavac mora napisati dopis (da bude službeno dakle) u kojem specificira sva razdoblja bolovanja i rodiljnih dopusta i svih ostalih sličnih izostanaka koji su utjecali na izbor tromjesečnog perioda.

Ako se što promijeni i navedeno ne bude tako, napisat ću pa možda kome pomogne.

Pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Neka vam daju u firmi tromjesečje koje imate čisto bez bolovanja i sl. Nije važno da je bilo prvo takvo i 2015. godine. Ali poslodavac nek napiše zašto nije mogao dati isplatne liste kasnije (tipa neke specifikacije da jeste na bolovanju bili od x do y i od a do b... Sve periode). Meni je tako bilo ok i uvažili su mi tromjesečje iz 2013.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija