Jump to content

Upis vlasništva na preminulu osobu pa na nasljednike


silvihno

Preporučene objave

Pozdrav,

 

molim informaciju - osoba nije bila upisana kao vlasnik nekretnine, preminula je, no nasljednici su predali zahtjev od države za izdavanje tabularne isprave da je osoba bila vlasnik stana, i istu i dobili. U međuvremenu je održano prvo ročište ostavinske rasprave, te se javni bilježnik složio s time da se pričeka s tabularnom ispravom jer se skoro očekivala.

Da li je sada moguće izbjeći na gruntovnici prvi pa čekati opet na drugi upis ( dakle čekanje prvo upisa vlasništva na preminulu osobu, pa tek po upisu preminule osobe, ponovnu predaju dokumenata za upis u vlasništvo pravnih nasljednika ), ili javni bilježnik može na temelju tabularne isprave navesti pravne nasljednike pa se prema tome dokumentu ( predajom istoga na gruntovnici ) može odmah sve riješiti i upisati se nasljednici prema odluci o nasljeđivanju sa ostavinske rasprave?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Umrla osoba nije sposobna stjecati pravo vlasništva,što će reći da je nedopušteno vršiti prenos prava vlasništva na nekretninama na umrlu osobu,no to neznači da smrću osobe prestaju njegova prava i obveze,naprotiv,nastupa sveopće pravno sljedništvo po kojem sva prava i obveze umrlog prelaze na njegove nasljednike,pa tako i ovlaštenje da u svoje ime ishode upis prava vlasništva,a koju ovlast bi imao njihov prednik da je živ.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Da li moze se preko pokretanje pojedinacnog ispravnog postupka od strane nasljednika u ime umrlog dobiti upis, da je pokojnik bio suvlasnik na nekretnini.  Nadzivjeli supruznik ne ce niti cuti da nekretnina je bracna stecevina, jer glasi jedino na nadzivjelog. J.B. isto ne ce, unatoc dostavjenim dokumentima, staviti predmetnu nekretninu u naslednu masu kao vanknijzno vlasnistvo (suvlasnistvo). 

Molim hitan odgovor, hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija