Jump to content

Emigranti - da illi ne?


casus

Preporučene objave

Htjela bih saznati da li imam pravona hrvatsko državljanstvo?Rođena sam u Londonu 1980. – otac sa hrvatskim (tadašnjim jugoslovenskim) državljanstvom i majka sa državljanstvom VelikeBritanije.

Da li bi činjenica da roditelji trenutačno žive u Hrvatskoj (od 2014. godine),utjecala na stjecanje državljanstva?Otac ima hrvatsku domovnicu i putovnicu,majka je prijavljena (ima OIB) ali čeka osam godina, dok ne bi sama mogla stjecati HR državljanstvo na osnovu braka.

 

Pripadam li ukategoriju djece emigranta, koji imaju pravo do treće generacije na državljanstvo?

 

S poštovanjem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko znam, nikako kao emigrant jer su već roditelji regulirali boravak u Hrvatskoj. U trenutku tvog rodjenja roditelji nisu imali državljanstvo RH. Očeva domovnica tebi ne znači nešto posebno jer nisi malodobna. Možeš se pozivati na čl.16 ukoliko je otac hrvatske narodnosti upisan za vrijeme SFRJ i nakon toga, a za sebe imaš ranije izjašnjavanje o pripadnosti hrvatskom naroduu pravnom prometu. Možda me netko ispravi, to je samo moje mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Htjela bih saznati da li imam pravona hrvatsko državljanstvo?Rođena sam u Londonu 1980. – otac sa hrvatskim (tadašnjim jugoslovenskim) državljanstvom i majka sa državljanstvom VelikeBritanije.

U ono vrijeme trebao bi imat oba državljanstva,i RH i SFRJ jer se tako i vodilo.

Možeš tražit kako su ti već rekli po čl.16 ali za to moraš imat i dokaze.

 

"pripadnici hrvatskog naroda trebaju dostaviti isprave kojima dokazuju osobno nacionalno izjašnjavanje u pravnom prometu - ovjerena preslika radne knjižice, vojne knjižice, svjedodžbe, indeksa, izvatka iz matice rođenih, vjenčanih i dr., ili izvornike istih, ukoliko je u njima upisan podatak o nacionalnosti. Pripadnost hrvatskom narodu dokazuje se i dostavljanjem dokaza o zaštiti prava i pomicanju interesa hrvatskog naroda i dokaza o aktivnom sudjelovanju u hrvatskim kulturnim, znanstvenim i sportskim udrugama u inozemstvu. Ukoliko se stranke pozivaju na pripadnost hratskom narodu njihovih roditelja, uz zahtjev dostavljaju dokaze kojim potvrđuju nacionalno deklariranje roditelja. U zahtjevima za stjecanje hrvatskog državljanstva podnesenim do 1. siječnja 2012. godine, tj. do stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu (NN 130/11), pripadnost hrvatskom narodu dokazuje se sukladno odredbama Zakona o općem upravnom postupku"

http://www.policija.hr/main.aspx?id=39

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija