Jump to content

Stjecanje vlasništva nad nekretninom


Niten

Preporučene objave

Temeljem Darovnog ugovora roditelja za mani stan u zajedničkom domaćinstvu, ovjerenog kod javnog bilježnika prije 12 godina, nakon 3 mjeseca stigao je poziv-opomena PU za prijavu ugovora.

Ugovor je tada prijavljen u PU na propisanom obrascu i PU je štambiljem ovjerila prijem. Djelatnik PU je rekao kako porez najvjerojatnije ne treba platiti (jer je prva nekretnina i darovni ugovor prvom nasljednom redu), te kako ću zaprimiti rješenje PU, međutim, što se PU tiče ovime je predmet završen.

Rješenje PU nije nikada stiglo.

Prijenos vlasništva nije nikad izvršen.

Zanima me da li ovako može ostati, odnosno da nema prekršaja zakona: porezni i zemljišnoknjižni aspekt ?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prekršaj postoji zbog neprijavljivanja prometa nekretnina u roku, ali je neslužbeni stav PU da prekršajne postupke ne pokreće protiv osoba koje su oslobođene plaćanja poreza. Ako je sve bilo prije 12 godina, sve je ionako u zastari.

 

Zemljišnoknjižni aspekt - koji je razlog što niste ugovor proveli u zemljišnim knjigama?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru!

Nisam prijavio jer su moji roditelji vlasnici kuće, oni su je gradili, imao bih loš osjećaj da im uzimam dio nečega što su stvarali godinama. Oni su inzistirali da se i službeno meni pripiše jedan stan. Htjeli su da mi to i "službeno" poklone. Ni oni niti ja nismo znali kako ovjereni ugovor podliježe daljnjoj proceduri, a upisao bih se samo ako moram.

Po Vašem odgovoru mogu zaključiti kako nisam u obvezi upisati se?

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani korisniče Niten,

 

Uvaženi moderatori i kolege,

 

Smatram da sam shvatio poantu ovakvog načina sklapanja ugovora o darovanju, budući da sam i sam imao više zahtjeva za takvim ugovorima koji izvorno nisu bili namijenjeni uknjižbi u ZK (neki čak nisu bili ni podobni za to). Jednostavno ljudima je bitno da daruju taj određeni stan ili dio kuće, ali nisu htjeli da to bude provedeno i u ZK. O razlozima takvog ponašanja smatram da se ne treba zamarati.

 

Svakako bi bilo poželjno da se status legalizira i da upišete svoje vlasništvo u ZK kako je to predloženo u prethodnim postovima.

 

U tom smislu, a u cilju cjelovite i potpune informacije, skrenuo bih samo pažnju da je moguće da će sudska pristojba za uknjižbu prava vlasništva u Vašem slučaju iznositi =1.000,00 kn umjesto redovnih =250,00 kn. To iz razloga jer ugovor nije predan u ZK na provedbu u roku od 60 dana od stjecanja uvjeta za upis tog prava u zemljišnu knjigu (v. članak 85. Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zemljišnim knjigama NN 55/13).

 

S poštovanjem,

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ova odredba o peterostrukom iznosu pristojbe se primjenjuje samona ugovore sklopljene nakon njezinog stupanja na snagu
e ovdje bi se moglo polemisati.

Naime,u smislu čl. 85 st. 1 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama (NN 55/2013), na prijedlog za upis prava vlasništva podnesenog nakon isteka roka od 60 dana od dana stjecanja uvjeta za upis tog prava u zemljišnu knjigu ili knjigu položenih ugovora, a koji je ostvaren nakon stupanja na snagu ovog Zakona (17. svibnja 2013.), sudske pristojbe za upis obračunat će se u peterostrukom iznosu sudske pristojbe za tu vrstu upisa.

Odredbe pomenutog članka neodređuju …na ugovore sklopljene… već od dana stjecanja uvjeta… ostvarenog nakon stupanja na snagu ovog Zakona,glede čega se postavlja pitanje dali na konkretni ugovor od prije 12 godina temeljem kojeg nije zatražen upis,rok u smislu čl.85 st.1.Zakona o izmjenama i dopunama ZZK počinje teći nanovo samim stupanjem na snagu zakona(17.05.2013),jer bi u suprotnom osobe koje imaju neprovedene ugovore stare 10 i više godina bile u povlaštenom položaju u odnosu na one koji su ugovore sklopili nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna ZZK te upis temeljem istog zatražili prvi sljedeći dan nakon proteka roka od 60 dana,glede čega se stječe dojam da bi takav odnos bio suprotan Ustavu RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija