Jump to content

Pretraga laptopa radi naručivanja droge


nox1cous

Preporučene objave

Ukratko, uhićen sam zbog naručivanja droge sa darkneta, preko bitcoinova. Uhvacen sam pri preuzimanju posiljke(5g trave i 20g amfetamina). Nisam nikad kaznjavan. Oduzeti su mi laptop i mobitel.

U stanici sam razgovarao sa informatičarkom, ona mi je rekla da moram biti prisutan pretraživanju laptopa. Zanima me kako to uopće ide, kako oni meni misle cijeli laptop pregledat, te moju internet povijest za to vrijeme dok sam ja tamo?

 

Pri tom razgovoru su me tražili mailove, passworde, te password za facebook. Ja sam im dao samo mailove, ali ne i passworde, rekao sam da se ne sjecam passworda, da su mi spremljeni na laptopu.

Dali je u redu od mene da im odbijem dati passworde? Dali meni uopće smiju ući na facebook, mailove(gmail i hotmail) bez naloga izričito za te servise?

 

I još jedno pitanje u vezi bankovnih transakcija jer će mi normalno i njih pregledavati. Dali postoji nekakva "zastara", odnosno koliko stare transakcije će oni uopće uzimati u obzir? Jer je jedan od krimi policajaca dok smo bili na razgovoru i riješavali papirologiju spomenio nešto tipa da će gledati samo zadnjih godinu dana, no ne sjećam se za što točno i u kojem kontekstu.

 

Molim pomoć, što više informacija o ovakvog pretrazi, na što da pazim, kako će uopće taj proces teći, što oni sve pretražuju, što oni sve uopće smiju, a što ne smiju.

Znam da je puno pitanja, sve bih pitao odvjetnika, ali sam student, nemam baš novaca te bih htio sačuvati što više za onda kad mi stvarno bude trebao odvjetnik. Dali mogu uopće dobiti odvjetnika po službenoj dužnosti za ovu pretragu?

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možeš dobiti odvjetnika po službenoj dužnosti za ovo, ali niti ti ne može tu ništa pomoći.

 

Laptop će pregledati cijeli (skinut će baš sve podatke s harda), što znači apsolutno sve čega se sjete i što ih zanima, koliko god da traje. Nemoguće je reći koliko će trajati, ali nalog ih pokriva dok ne završe. Moraš biti prisutan dok skidaju podatke, ali ih kasnije oni mogu gledati kako god žele (laptop ostaje kakav je, a pregledavaju sa medija na koji su skinuli podatke), tako da im za to nisi potreban.

 

Što se tiče facebooka, gmaila i sl., nisi im dužan dati šifre, ali ako ih nađu, mogu ih koristiti i to je pokriveno nalogom.

 

Što se tiče bankovnih transakcija, ako imaš tragove na računalu, mogu ih gledati unatrag koliko god žele, a ako utvrde neko kazneno djelo, onda se prema njemu određuje zastara, tj. mogu li to koristiti ili ne (kako su za kaznena djela zastare više godina, ne može se sad precizirati hoće li ti to nešto staro biti u zastari, ali šanse su male).

 

Uglavnom, ako imaju nalog za laptop, mogu gledati apsolutno sve. Šifre im nisi dužan dati niti išta pojašnjavati niti odgovarati na pitanja, ali mogu pogledati sve i sve što pronađu je obuhvaćeno nalogom. Ne možeš si nikako pomoći osim čekati da vide što će naći (opet, nisi im dužan pomagati).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

naručivao sam drogu preko interneta i zadnju pošiljku sam naručio na crino ime i policija je u pošti uhitila curu, a onda i mene. pretražili su nam stan i uzeli laptope i mobitele. sve sam priznao i cura nije imala veze s tim.Naručivao sam drogu u više navrata i to speed i travu. ispitani smo u državnom odvjetništvu i sad smo dobili rješenje i neznamo šta dalje. piše da je i cura okrivljena i u njenom iskazu su napisali da je neuvjerljiv. cura je rekla da sam i prije naručivao. to je bilo na moje ime, a oni su napisali da je na njeno, što nije istina. piše da imamo rok žalbe od 8 dana. mi nezamo šta da radimo. da se žalimo? nađemo odvjetnika? njoj piše da je počinila kazneno djelo protiv zdravlja ljudi-neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama-članak 190 stavak 1. i 2. u svezi članka 38 KZ-a. kakvu kaznu može dobiti i dali moe proći bez kazne. ja sa rekao da je sve za osobne upotrebe, a oni me terete i za prodaju. molim pomoć

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na papiru piše da će se provest istraga, jedino što smo do sad obavili je razgovor sa DO, a to je valjda riješenje toga.

Uhićena je sa 5g trave i 20g amfetamina, amfetamin je pasta, odnosno baza koja izgubi oko 50% težine kada se osuši za upotrebu. Dali će oni to uzet u obzir?

Također sam im rekao da sam naručivao i prije u nekoliko navrata u količinama od 5g do 20g.

 

Što znači onda to za radnje pomaganja i kako kažnjavaju to?

Ima li smisla žaliti se i kako se žali i dali je potreban odvjetnik za žalbu? Može li se protiv nje optužba odbaciti ili ne, pošto sam ja priznao sve i rekao da ona nije uključena? Kakvu kaznu mogu ja očekivati? i koliko će to trajati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uhićena je sa 5g trave i 20g amfetamina, amfetamin je pasta, odnosno baza koja izgubi oko 50% težine kada se osuši za upotrebu. Dali će oni to uzet u obzir?

 

Vrijedi izvagana težina, kako Drot piše. Obzirom i nije neka ogromna razlika u igri (10g), smatram da je ta činjenica irelevantna po curu.

 

Također sam im rekao da sam naručivao i prije u nekoliko navrata u količinama od 5g do 20g.

 

U biti ste priznali djelo koje vam stavljaju na teret.

 

Što znači onda to za radnje pomaganja i kako kažnjavaju to?

 

Znači da je drogu naručivala za vas, koristeći svoj korisnički račun, znači pomagala vam je da drogu nabavite. Za pomaganje u našoj praksi, kažnjava se blaže.

 

Ima li smisla žaliti se i kako se žali i dali je potreban odvjetnik za žalbu?

 

Obzirom ste već ispitani, pitanje je što ste rekli u obrani, a o tome ovisi i smisao žalbe. Branitelj neće škoditi.

 

Napominjem kako će se u vašem slučaju raditi o tzv. obveznoj obrani, pa će vam se nakon dostave optužnice, ako dotad sami na uzmete branitelja, postaviti branitelj po službenoj dužnosti.

 

Može li se protiv nje optužba odbaciti ili ne, pošto sam ja priznao sve i rekao da ona nije uključena?

 

Samo temeljem vaše obrane ne, jer će DORH to tumačiti kao pokušaj skretanja kaznene odgovornosti s nje na vas.

 

Kakvu kaznu mogu ja očekivati?

 

Zavisi o više faktora - točnoj kvalifikaciji, količini, vašem držanju u postupku, eventualnoj ranijoj osuđivanosti, mogućoj činjenici ovisnosti itd. itd.

 

i koliko će to trajati?

 

Također nezahvalno za prognozirati, ali najmanje cca 1 i pol godinu. Može i kraće, ali i duže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija