Jump to content

Prekršaj, spolno uznemiravanje ili zlostavljanje?


malakavana

Preporučene objave

Poštovani,djelo za koje se uhičeni napadać, 35 godišnjaka na žene u Splitu glasi, bar za sada, prekršaj. Želim postaviti nekoliko pitanja. Pretpostavimo da je napadać mlađi punoljetnik,npr 20 godišnjak, i da je taj mladić napadao npr četiri žene tijekom četiri mjeseca na javnoj površini na naćin da je nekima npr stavio ruku u međunožje preko odjeće, drugima dirao noge ispod suknje..itd BEZ da te žene fizički napadne ili udara. Moje pitanje je: tretira se ovakvo djelo kao prekršaj, u što ja osobno mislim da nije, ili se pak tretira kao napad na spolnu slobodu? odnosno, je li je to spolno uznemiravanje ili zlostavljanje? Nadalje, je li se tu radi o produljenom k.djelu ili stjecaju k.djela, što je možda vjerojatnije jer su četiri osobe "napadnute"? I još ovo: obzirom da se na populaciju mlađih punoljetnika odnose blaže kazne, kakvu bi osudu sud, po Vašoj prosudbi, donosio(pod pretpostavkom dosadašnje neosuđivanosti, kajanja..)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavimo da je napadać mlađi punoljetnik,npr 20 godišnjak, i da je taj mladić napadao npr četiri žene tijekom četiri mjeseca na javnoj površini na naćin da je nekima npr stavio ruku u međunožje preko odjeće, drugima dirao noge ispod suknje..itd BEZ da te žene fizički napadne ili udara. Moje pitanje je: tretira se ovakvo djelo kao prekršaj, u što ja osobno mislim da nije, ili se pak tretira kao napad na spolnu slobodu? odnosno, je li je to spolno uznemiravanje ili zlostavljanje?

 

Boldano bi po meni bilo kazneno djelo bludne radnje iz čl. 155. KZ-a.

 

Spolno uznemiravanje iz čl. 156. ipak ne bi bilo, jer vidite pravni opis djela i što treba biti ispunjeno da bi se radilo o tom kaznenom djelu.

 

Nadalje, je li se tu radi o produljenom k.djelu ili stjecaju k.djela, što je možda vjerojatnije jer su četiri osobe "napadnute"?

 

Prema aktualnom KZ-u, sukladno čl. 52. st. 2., koncept produljenog kaznenog djela ne bi bio moguć budući se radi o kaznenom djelu protiv spolne slobode. Dakle, radilo bi se o stjecaju kaznenih djela.

 

I još ovo: obzirom da se na populaciju mlađih punoljetnika odnose blaže kazne, kakvu bi osudu sud, po Vašoj prosudbi, donosio(pod pretpostavkom dosadašnje neosuđivanosti, kajanja..)?

 

Za bludne radnje - sasvim sigurno uvjetnu osudu. S time da, koliko sam imao prilike pročitati, kod ovog počinitelja iz Splita, biti će upitna i sama ubrojivost budući je objavljeno da se osoba liječi od nekakvih psihičkih problema, te da nije uzimala potrebne lijekove, a u kojem smjeru će svakako ići i obrana optuženog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imajući u vidu zapriječenu kaznu zatvora, a koja je do 3 godine, te okolnosti slučaja koje ste sami naveli (mlađi punoljetnik) te da je neosuđivan, išla bi 99% uvjetna osuda. U stvarnom slučaju iz Splita biti će upitna i ubrojivost, kako sam već naveo.

 

Nažalost, naša praksa je po pitanju spolnih delikata izuzetno loša i blaga. Još je i zakonodavac tome pridonio sa smanjenjem posebnog minimuma za djelo silovanja, smanjivši u odnosu na raniji KZ minimalnu kaznu sa 3 na 1 godinu. Imate recentan slučaj degutantnog silovanja maloljetnice, koji je završio sa 2 godine zatvora i tu se još vijeće "lomilo" bi li ili ne izreklo tako "rigoroznu" kaznu. A pitanje je i što će VSRH reći, možda je i oni još dodatno smanje.

 

Općenito govoreći, naši sudovi su preblagi u određenim slučajevima koji iziskuju jaču sankciju. Osobno, ne znam ni za jedan jedini slučaj gdje je npr. silovatelj dobio maksimalnu kaznu (najviše što znam je 7 godina za višestrukog recidivistu i radilo se o kvalificiranom obliku silovanja).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam toliko detaljno upoznat sa njihovom praksom, jer ona je bitnija negoli legislativa.

 

Općenito, zemlje tzv. europskog kontinentalnog pravnog kruga teže ideji umjerenije, a definitivne kazne što u načelu ima smisla, kod većine kaznenih djela. Međutim, kod ozbiljnijih kaznenih djela trebala bi biti i jača represija, po mom mišljenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad bi postavio jedno pitanje kao neku malu anketu u koju bih volio da se uključi što veći broj čitatelja. Kod većine kaznenih djela mlađih punoljetnika kao i kod virtualne priće 20_g godišnjaka, može li se vjerovati u kajanje koji bi iskazivali, ako ga netko iskazuje, odnosno, da li je praksa dokazala, opet u većini slučajeva naravno, da ti mladi ljudi mogu dalje živjeti ČISTO, ZAVRŠAVATI FAKULTETE, BITI USPJEŠNI U DRUŠTVU...itd?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, amo malo drugačiju temu, nisam pravnik ali oduvijek me je pravo zanimalo pa puno toga znam ali, zato, ima puno toga što bih volio bolje znati, diskutirati..itd. Tema je slijedeća. Uvjetna osuda ima svoj rok kušnje, npr 3 godine, ako je izrečena mlađem punoljetniku(mene ta populacija posebno zanima obzirom da je u 'sredini' između maloljetnika i punoljetnika, dakle, ni ovamo ni tamo, kako po pravosuđu tako i po zrelosti) i ako taj rok kušnje proteće u redu:1.Ako bi pretpostavljeni mlađi punoljetnik ponovo čini neko kazneno djelo za koje se inače tj.po svim prakticiranim elementima, propisuje uvjetna kazna, može mu sud ponovo izreći SAMO uvjetnu? i 2. Ako se njemu sudi za dvije uvjetne, prvi put i drugi put, pretpostavljaju li te dvije činjenice neku zapreku za zapošljavanje u nekoj državnoj, ne javnoj, instituciji, recimo nakon 5 godina npr kad u međuvremenu završi i rehabilitaciju i obrazovanje, ako ga pohađa?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što je Drot rekao, na mlađe počinitelje kaznenih djela dade se, sa velikim uspjehom, specijalno preventivno djelovati. Iznimke postoje, ali su ipak rijetke.

 

1.Ako bi pretpostavljeni mlađi punoljetnik ponovo čini neko kazneno djelo za koje se inače tj.po svim prakticiranim elementima, propisuje uvjetna kazna, može mu sud ponovo izreći SAMO uvjetnu?

 

Može, osim ukoliko nije obvezan na opoziv uvjetne osude, koje situacije regulira čl. 58. KZ-a.

 

2. Ako se njemu sudi za dvije uvjetne, prvi put i drugi put, pretpostavljaju li te dvije činjenice neku zapreku za zapošljavanje u nekoj državnoj, ne javnoj, instituciji, recimo nakon 5 godina npr kad u međuvremenu završi i rehabilitaciju i obrazovanje, ako ga pohađa?

 

To zavisi o točnoj vrsti posla za koju bi aplicirao. Za većinu poslova traži se tzv. potvrda da se ne vodi kazneni postupak, ne i čisti izvod iz kaznene evidencije, ali kod nekih, osjetljivijih poslova sigurnosne naravi, traži se i čist izvadak iz kaznene evidencije.

 

Uglavnom, po nastupu pravne rehabilitacije, osoba se ima smatrati neosuđivanom u očima zakona, i tu zapreka više nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez da otvorim novu temu, volio bih postaviti jedno pitanje nevezano za ovakvu temu ali, tiče se posredno. Prije par dana smo čitali u Slobodnoj o sudskom procesu protiv sina od nekog profesora na pravnom fakultetu a koji traje 13 godina, naravno neću spominjati detalje ali svako ko prati dnevni tisak može pretpostaviti o kome se radi. Ukratko, sin profesora je rada imao 18 g, obzirom da je proces za mlađe punoljetne osobe hitan, 6 mjeseci, kako to da do danas još nije Gotovo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemoguće za odgovoriti bez uvida u konkretan spis, ali ću i bez toga reći da je sramotno za bilo koji proces, pa tako i ovaj, da se stvar "povlači" po sudu toliko dugo vremena.

 

A ova hitnost vam je instruktivne i rastezljive naravi. Osobno znadem za smetanje posjeda, koje je trajalo također 13 godina, a radi se također o hitnom postupku. Sankcija? Nepostojeća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajmo poštovani G man jednu mi stvar, drugačije naravi, objasnite, to lijepo molim jer poštivam Vaša razmišljanja. Ako muškarac 40 g starosti pošalje djetetu od 14 g starosti poruku tj pisani tekst u kojoj poziva djete npr u neku šetnju, tek tako navodi, bez nekih recimo detalja... U koje bi to (ne)djelo spadalo? Kakve bi bile sankcije, pod pretpostavkom da je to bilo prvi put, ne osuđivan. .itd?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, eventualno kazneno djelo mamljenja djeteta za zadovoljenje spolnih potreba iz čl. 161. KZ-a. Ali, treba dokazati namjeru za to djelo, što bi u slučaju neosuđivane osobe, još pogotovo ako se radi o znancima, bilo gotovo nemoguće.

 

Ako bi se i uspjelo dokazati - kazna bi bila uvjetna osuda ili djelomična uvjetna osuda u najgorem slučaju.

 

Eventualno bi još nametljivo ponašanje iz čl. 140. KZ-a došlo u obzir.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako bi stvar ilustrirao onako kako sam 'čuo', bila bi ovako:40 godišnjak je dio šire obitelji(zet) 14 godišnjakinje, nakon smrti njezine majke(punica) osjeća, kako navodi, milost prema djevojčici ali uskoro doznaje da se djevojčica dopisuje sa mladićem ljubavnim jezikom. Tako, navodi stari, osjeća da 'gubi' malu iz svoga osjećajnog kruga i počinje osjećati potrebu da ju nazove. Nazove ju 2 tijekom 2 tjedna 'šta ću ti kupiti za ovaj blagdan'...i napokon joj pošalje poruku' kad ćemo u šetnju'?. Djevojčica otkriva ocu sve, stari se brani na način: 'nikakve seksualne namjere nisam imao, ponekad sam samo maštao da se s njom ljubim ili me oralno zadovoljava ali, iskreno, i takvu maštu bi ubrzo, za par sekundi, izbacio iz glave, već 3 godine ne radim, nije mi lako, vjerojatno mi je moral narušena...' Inače, stari ima 3 djece(jedna kći također 14g), visoko obrazovan. Ovaj je slučaj baziran na istinitom događaju. Evo, sad sam glavne natuknice iz priloženog teksta. Molim Vaše mišljenje što detaljnije moguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pod uvjetom da biste uspjeli učiniti da čovjek doslovno ispriča ove riječi koje ste sami naveli, radilo bi se o djelu iz čl. 161. KZ-a.

 

No, jedno je kada pričaju on i otac djevojčice, a drugo kada bi se davao iskaz pred DO-om ili sucem. Morate znati da je kod ovog djela izuzetno teško dokazati namjeru poziva odnosno kontakta. Da je ta osoba prethodno od djevojčice tražila kakve fotke ili slala svoje fotke ili koristila neprimjeren rječnik odnosno insinuirala spolni odnošaj ili s njime izjednačenu radnju odnosno bludnu radnju - onda naravno da bi tu namjeru bilo relativno lako za dokazati.

 

Ovako, imajući u vidu detalje slučaja, pogotovo da se radi o obitelji i da dosad nije bilo nijednog jedinog incidenta iole slične naravi, bez priznanja samog počinitelja "da, zvao sam je da se nađemo da mi izvrši felaciju ili da je spolno obljubim" - nećete uspjeti dokazati to djelo.

 

No, tu se nešto pita i oca djevojčice, a on svojom reakcijom može ovakve "ideje" ovog bisera vrlo lako srezati u korijenu, ali o tome neću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

2 puta je nazvao (vidim da sam u prošlom tekstu izostavio 'puta') tijekom 2 tjedna i onda je uputio poruku. Ok,slažem se u vezi dokazivanja ali pretpostavimo da je čovjek, stari, ipak sam priznao sve što je već naveo i da je idalje tvrdio da je samo maštao (par sekundi o onome.. i da nije znao što je zapravo htio..itd). Dakle, priznaje je tu(utvrđeno je da je na burzi rada 3 g, ne može naći posao). Tada, čl. 140 ili 161.ili što?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobra Vam večer.Čitam ovo i razmišljam ovako:sve što kažete je,po mom mišljenju, potpuno u redu samo ovo zadnje..ne znam, jer ako sud prihvati priznanje onako kako je rečeno, a mislim da nema razloga da ne prihvati jer, jasno je, da 40 godišnji može i skrivati svoje namjere odnosno mašte i onda niko i nema neki dokaz..stoga Vas molim, prema tome, da mi objasnite, ako se sudi po čl.161 za što bi se njemu točno sudilo? i, u svjetlu svega navedenoga, kakva bi mu se mjera-kazna pripala, po Vašem mišljenju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 161. KZ-a inkriminira prethodnu radnju okrivljenika usmjerenu na predlaganje djetetu susreta s njime ili trećom osobom odnosno poduzimanje mjera da do tog susreta dođe, a s namjerom da ta ili treća osoba nad djetetom izvrši spolni odnošaj ili s njime izjednačenu spolnu radnju ili bludnu radnju.

 

Međutim, prema Komentaru KZ-a sačinjenom od strane Radne skupine, ističe se da nije dovoljno samo puko kontaktiranje djeteta na opisani način, već i da se poduzmu konkretne mjere da do susreta dođe, primjerice da počinitelj dođe sutomobilom po dijete ili mu pošalje novac za kartu ili nešto slično. To sam ranije zaboravio napomenuti.

 

Glede kazne, sama kazna je nisko propisana, do 3 godine, tako da sumnjam da bi se za to djelo, pod uvjetom da je prvo, izricala kazna bezuvjetnog zatvora. Dakle, išla bi uvjetna osuda. Ovo jasno znači, da do stvarne spolne zlouporabe djeteta nije došlo, jer ako jest, onda imamo djelo iz čl. 158. KZ-a - spolna zlouporaba djeteta mlađeg od 15 godina, a ovo opisano prethodno ponašanje gledalo bi se (po mom mišljenju) kao pripremna radnja koja nema samostalan karakter, pa samim time stjecaj ne bi došao u obzir, jer bi bio prividan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo mi je sve sada još jasnije osim jedne stvari: kad kažete ' pod uvjetom da je ovo prvi kontakt sa djetetom', mislite li pri tome da su ona 2 poziva tijekom 2 tjedna i napokon tekst poruke, sve to skupa se računa kao prvi kontakt? Dodati ću ovome svemu još jedno pitanje koje nema izravnu vezu sa ovom temom u užem smislu riječi. Zna se kolika je zastara za ovo djelo, ako se okvalificira kao k.djelo, koliko imam informacije, za takvo djelo, bilo 140.bilo161.u Kanadi nema zastare, ispravite me ako sam u krivu. Pa, ako sam u pravu, interesa me, ako se kojim slučajem nađu i djevojčica i navedeni 40 godišnjak na Kanadskom tlu npr nakon 20 g, bi li tada, tada već odrasla žena mogla starca tužiti mada se ono dogodilo na Hrvatskom tlu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo mi je sve sada još jasnije osim jedne stvari: kad kažete ' pod uvjetom da je ovo prvi kontakt sa djetetom', mislite li pri tome da su ona 2 poziva tijekom 2 tjedna i napokon tekst poruke, sve to skupa se računa kao prvi kontakt?

 

To ovisi o sadržaju ova dva prethodna kontakta.

 

Opet naglašavam dodatak da se moraju poduzeti i konkretne mjere od strane počinitelja da do susreta dođe.

 

Dodati ću ovome svemu još jedno pitanje koje nema izravnu vezu sa ovom temom u užem smislu riječi. Zna se kolika je zastara za ovo djelo, ako se okvalificira kao k.djelo, koliko imam informacije, za takvo djelo, bilo 140.bilo161.u Kanadi nema zastare, ispravite me ako sam u krivu. Pa, ako sam u pravu, interesa me, ako se kojim slučajem nađu i djevojčica i navedeni 40 godišnjak na Kanadskom tlu npr nakon 20 g, bi li tada, tada već odrasla žena mogla starca tužiti mada se ono dogodilo na Hrvatskom tlu?

 

Osobno, ne vidim po kojoj bi osnovi sudovi u Kanadi mogli procesuirati takvu eventualnu prijavu. Elementarno načelo po pitanju jurisdikcije jeste načelo teritorijalnosti (cuius regio, eius iurisdictio) koje otpada, a ima li Kanada potencijalnu jurisdikciju po osnovi nekakva posebna načela koje bi proizlazilo iz kakove međunarodne konvencije koja bi regulirala ovu problematiku - to vam ne bih znao, jer toliko detaljno moje znanje nije kada je u pitanju kazneno-procesni sustav Kanade.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U današnjem Jutarnjem čitam o uhićenju Ogulinskog vijećnika i optužbi za mamljenje djeteta odnosno djevojčice od 14 g. Za sada se navodi da ju je 'pozvao u stan odnosno ju htio odvesti u stan'. Pitanje: postoji li razlika između onoga što je svastici poslao poruku s pozivom u šetnju ( nakon dva poziva) i ovoga iz Ogulin? I mislite da će DO pronaći u Ogulinskom slučaju elemente za podignuti optužnicu za mamljenje djeteta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija