Jump to content

Izdavanje građevinske dozvole


p65508

Preporučene objave

susjed je ishodiolokacijsku i građevinsku dozvolu za gospodarski objekt lažnom,poništenom kopijom katastarskog plana koja je poništena prije ishođenja dozvola,to znači da je dozvole ishodio bez pravovaljane podloge,na osnovu ničega. Ishođenjem istih mi je nanio štetu.

Upoznat sam da je rok za prigovor dozvola dvije godine,koji je prošao.

Molim Vas da li se taj rok isto odnosi na dozvole koje su izdane na osonovu ničega,bez pravne podloge,lažnom poništenom kopijom katastarskog plana koja je poništena prije ishođenja lokacijske i građevinske dozvole.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Susjed je izgradoi gospodarsku zgradu bez građevinske dokumentacije. Nadzornik gradnje utvrdio 03.05.2002.g. povredu gradnje,donio Rješenje o uklanjanju objekta. Po donijetom Rješenju o uklanjanj,susjed podnio zahtjev za izdavanje lokacijske i građevinske dozvole,nisam se odazvao kao susjed uvidu u spis.

Kasnije sam saznao da je 21.10.2002 izdana lokacijska i 5.12.2002. građevinska dozvola na osnovu lažne kopije katastarskog plana izdane 04.06.2002.poništene 17.06.2002.prije ishođenja dozvola. Dozvole su izdane na osnovu ničega, bez pravovaljane pravne podloge.Na poništenoj kop.kat.plana desna međa k.č.pomaknuta u desno za 1 mm kako bi objekat bio prikazan u cijelosti na k. č. prikazana poveznica na javno- prometnu površinu koja ne postojina kat.planu.

Podnijete tri prijave 2012-14.g. inspekciji graditeljstva sa gore navedenim te de zgrada ima dvije etaže i nadozid 1,5 m suprotno Provedbenom planu uređenja općine Hum na Sutli čl.12 t.1.Mjesto objekta nije sukladno lokacijskoj dozvoli,u objekat je uvedena ele.struja za koju susjed nema dokumentaciju.Nadzornik grdadnje donio tri obavjesti da nema povrede gradnje,te da su dozvole pravovaljane i pravomoćne.Podnio sam prijavu Ministarstvu graditeljstva 08.04.2015,koji je istu proslijedio istom nadzorniku gradnje,koji je ponovo proveo nadzor po gore navedenom te nije utvrdio povredu gradnje.Ponovo nije ništa poduzeo u svezi dvije etaže,povišice,uvedenoj struji i mjestu objekta kouje nije sukladno lokacijskoj dozvoli. Ministarstvo daje odgovor da je građevinska dozvola postala pravomoćna 02.01.2003.te da nisam koristio pravne ljekove koji su mi bili na raspolaganju.Za ishođenju dozvola na osnovu lažne i poništene kopije katastarskog plana prije ishođenja istih saznao sam po isteku pravnih ljekova.Molim Vas dali su pravomoćne i pravovaljane lokacijska i građevinska dozvola izdane na osonovu ničega, lažne, poništene kopije katastarskog plana i dali se na tako izdane dozvole odnose pravni ljekovi prigovora u roku dvije godine i dr.

Lijep pozdrav

uređeno: od Spitfire
Dupli tekst
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

za početak bih vam savjetovao da potražite savjet ovl. pravno educirane stručne osobe. Naime, naveli ste podatke iz kojih se može stvarno zaključiti da niste koristili sve pravne lijekove te bi vam daljnji koraci, a bez uvida u cjelokupne činjenice, mogli biti uzaludni, bez obzira jesu li dozvole izdane temeljem lažne dokumentacije. A čini mi se da i sami (bez uvrede) ne baratate pravnim pojmovima baš najbolje. Pa da vam taj dio pokušam pojasniti.

 

Prigovor kao redovni pravni lijek u upravnom postupku nema rok od 2 godine. Na prigovor se na odgovarajući način primjenjuju odredbe o obliku, sadržaju i predaji žalbe. Razlikuju se 4 vrste prigovora, a ono koje bi vama moglo biti zanimljivo je prigovor radi zaštite od postupanja javno pravnog tijela, kada je povrijeđeno pravo, obveza ili pravni interes osobe, prigovor se može podnijeti sve dok takovo postupanje traje ili traju njegove posljedice. Ali samo u području upravnog prava u kojem se ne donosi rješenje.

 

Obnova postupka je institut u kojem je doneseno rješenje protiv kojeg se ne može izjaviti žalba a može se pokrenuti na zahtjev stranke ili po službenoj dužnosti. Subjektivni rok je 30 dana od kad je stranka saznala za razloge obnove ili od dana kad je stekla mogučnost upotrebe novih dokaza. Tu se razlikuju dva slučaja, u prvome je rok tri godine a može se pokrenuti u slučajevima iz čl.123 st.1 ZOUP-a. U drugom slučaju nema vremenskog ograničenja temeljem odredbi čl.123 st.2, u kojem je zanimljiva tč.1. ako je rješenje doneseno na temelju lažne isprave ili lažnog iskaza svjedoka ili vještaka ili je posljedica kakvog kaznenog djela. U tome postupku nadležno tijelo može prijašnje rješenje ostaviti na snazi ili ga s obzirom na okolnosti poništit ili ukinuti. Nezakonito rješenje može se poništiti u roku 2 godine a ukinuti u roku 1, od dana dostave rješenja stranci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem se na datom odgovoru na narečeno pitanje.

Prjave nije podnosita Upravnom odjelu za graditeljstvo već inspekciji graditeljstva,podnijete tri prijave u svezi neistovjetnosti građevinske dokumentacije i gospodarske zgrade, gospodarska zgrada pomaknuta udesno za dva metra, gospodarska zgrada ima dvije etaže,nadozid 1,5 m što je suprotno Provedbenom planu uređenja općine Hum na Sutli opisano u čl.12 t.1,u istu je uvedena struja za koju susjed ne posjeduje dokumentaciju. Mislim da iz gore navedenog je vidljivo da dokumentacija gradnje nije istovjetna sa gospodarskom zgradom.

Nadzornik gradnje ne utvrđuje povredu gradnje,niti donosi Rješenje o usklađivanju dokumentacije i objekta.

 

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija