Jump to content

MarioZagreb1

Preporučene objave

Molim pomoć. Dijete mi je dobilo UKOR razrednog vijeća u osnovnoj školi zbog prekršaja koji se i prije tamo događao bez sankcija. Pri donošenju UKORA, razrednom je vijeću čitan zapisnik pedagoginje u kojem su "pridodani" i dijelovi onoga što zapravo nije učinjeno. Na osnovi tog zapisnika je donijeta odluka o UKORU. Na UKOR je izjavljen PRIGOVOR ravnateljici škole u kojem se traži ponavljanje razgovora pred njom i pedagoginjom i ponovno utvrđivanje činjenica. Prigovorene činjenice su potvrđene u razgovoru s učenicima i utvrđeno je NOVO činjenično stanje. Od PRIGOVORA, razgovora s učenicima i utvrđivanja istine iz PRIGOVORA je prošlo desetak dana. Rok za prigovor je utvrđen zakonom (8 dana) ali ne vidim u tom zakonu, rok za odgovor ravnateljice na PRIGOVOR. Je li on utvrđen Zakonom o općem upravnom postupku ili je neograničen? Mora li se odgovor na PRIGOVOR dostaviti preporučeno (pismeno) pod istim urudžbenim brojem kao i UKOR-a ili ne?

 

Hvala unaprijed!

 

Mario

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kojem zakonu?

 

Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi odn. Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera. Znači roditelj ima pravo 8 dana za prigovor. Koliko ima ravnatelj za odgovor na prigovor?

 

Ako smijem nadodati.. Obzirom da je odluka o UKORU donijeta temeljem krivih činjenica (zapisnika pedagoginje),te su takve iskrivljene činjenice prezentirane razrednom vijeću kao tijelu škole zaduženom za izricanje ukora.. Koje su moje roditeljske opcije nakon što dobijem odgovor na prigovor? Znači ako ravnateljica odluči da se prigovor odbija. Koje su iduće adrese za žalbu, prigovor, prijavu? Agencija, Gradski ili Državni uredi.. Inspekcije? Hvala svima koji su spremni pomoći ocu u nevolji ali koji će se do posljednjeg daha boriti za svog sina. Bez obzira dobio pomoć ili ne :-) U neravnopravnoj borbi jer mi trošimo svoj novac a ravnateljica/škola/pedagoginja državni odn. naš vlastiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi odn. Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera. Znači roditelj ima pravo 8 dana za prigovor. Koliko ima ravnatelj za odgovor na prigovor?

 

Koliko je meni poznato, to više ne određuje važeći Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera (NN 94/15) niti Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 152/14).

 

Ono što kaže spomenuti Zakon sadržano je u čl.3 st.2 i 3, što će reći da je školska ustanova, ako odlučuje o pravima, obvezi ili pravnom interesu učenika, dužna postupati po Zakonu o općem upravnom postupku.

 

U svezi toga ZOUP kaže slijedeće.

čl.122

(1) Prigovor se izjavljuje čelniku tijela, ako ovim Zakonom nije drukčije propisano.

(2) Odredbe o obliku, sadržaju i predaji žalbe na odgovarajući se način primjenjuju i na prigovor.

(3) Čelnik tijela odlučuje o prigovoru rješenjem u roku od osam dana od dana izjavljivanja prigovora.

(4) Protiv rješenja prvostupanjskog tijela o prigovoru može se izjaviti žalba, a protiv rješenja drugostupanjskog tijela o prigovoru može se pokrenuti upravni spor. Ako nema drugostupanjskog tijela, protiv rješenja tijela o prigovoru može se pokrenuti upravni spor.

 

Dakle, imali ste rok od 15 dana za prigovor (kao i za žalbu, st.2). Ukoliko vam ravnatelj ne odgovori u roku osam dana od dana izjavljivanja prigovora, imate pravo podnijeti žalbu direktno ministarstvu kao drugostupanjskom tijelu u roku 15 dana od isteka roka za odgovor (iz st.3) temeljem odredbi čl.110 st.2 "Kad stranka izjavljuje žalbu zbog nedonošenja rješenja u propisanom roku, žalba se može predati izravno i drugostupanjskom tijelu."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mome je sinu razredno vijeće izreklo UKOR prema Zakonu i Pravilniku koji sam naveo i taj je Zakon i Pravilnik još uvijek aktualan, te su u svim statutima osnovnih škola prepisani njegovi dijelovi ili je u cijelosti 'copy-pastan'..

Dakle, imao sam rok od 8 dana za prigovor i prigovorio sam u tom roku ali koliko ima ravnateljica za odgovor?

Ja nisam stručan za pravna pitanja ali polako zbrajam dva i dva i učim.

I kad naučim ću ko Đuro: Da je meni pet minuta vlasti :)

 

Da ne zaboravim još i ovo dodati.. UKOR je izrečen po stavku 2 članka 3 spomenutog Zakona po kojem se predviđa OPOMENA. Vidim da je to netko 'nemušto' uzeo 'pod zub' jer je sve 'zbrčkao', iako dokument UKOR-a ima i klasu i urudžbeni broj.. Znači na nekoliko mjesta upravnog dokumenta su krivi stavci članaka, brojevi NN-a i ostali 'gafovi', neprilični za jednu javnu ustanovu kao što je osnovna škola.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ne zaboravim još i ovo dodati.. UKOR je izrečen po stavku 2 članka 3 spomenutog Zakona po kojem se predviđa OPOMENA.

 

To je ok, kao pojašnjenje po čemu su postupali, dakle čl.3 st.2

(2) Na osnovi javnih ovlasti osnovna i srednja škola i učenički dom (u daljnjem tekstu: školska ustanova) obavljaju sljedeće poslove:

...

– izricanje i provođenje pedagoških mjera i vođenje evidencije o njima,

 

a o samim mjerama i prigovoru prema čl.84 odnosno 86 po kojem je i donesen Pravilnik.

 

Pa me sad zanimaju svi članci navedeni u dokumentu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači UKOR je donijet nastavno na 2. stavak, članka 3. Pravilnika o izricanju pedagoških mjera (koji BTW predviđa opomenu), a trebao je biti donijet nastavno na stavak 3. članka 3 koji govori o UKORU.

 

Krivo,

Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera

čl.7 st.2

Pedagoška mjera ukora izriče se zbog težeg neprihvatljivog ponašanja iz članka 3. stavka 3. ovoga pravilnika ili u slučaju da je učenik neopravdano izostao više od 1% nastavnih sati od ukupnoga broja sati u koje je trebao biti uključen tijekom nastavne godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija