Jump to content

uvjetni otpust


Mrojek

Preporučene objave

Molila bi pomoć. Suprug je na izdržavanju kazne u Lipovici. Osuđen je na 16 mjeseci s tim da je 9 mjeseci proveo u istažnom zatvoru. U zatvor je stigao krajem studenog tako da se povjerenstvo za uvjetni otpust sastalo za nekoliko dana od njegovog dolaska. Moje je pitanje dali on mora čekati novi sastanak povjerenstva koji bi trebao biti tek polovicom ožujka ili se molba može dostaviti i i sucu izvršenja kako piše u zakonu (meni mejasno)

Njemu će 3/4 kazne biti u veljači. Osuđen je za blaže kazneno djelo, nikad prije nije bio osuđivan, ponašanje mu je ok.

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje postoje dva problema - prvi je taj što se na supruga, glede uvjetnog otpusta ima primijeniti "stari" Zakon o izvršavanju kazne zatvora, što znači da o prijedlogu za uvjetni otpust odlučuje Povjerenstvo (dakle ne sud), koje, barem prema mojim saznanjima, i nije previše ažurno (što i sama potvrđujete). Također, kako se radi o kazni izrečenoj prema ranijem KZ-u, nema ni mogućnosti pokretanja postupka odobravanja uvjetnog otpusta po službenoj dužnosti (vrijedi samo za kazne izrečene prema trenutnom KZ-u).

 

Drugi problem je priroda djela za koje je osuđen, jer na djela dječje/maloljetničke pornografije, sudovi su vrlo osjetljivi, iz razloga koje ne treba previše objašnjavati.

 

Zaključak - suprug može po isteku polovice izrečne kazne podijeti prijedlog za uvjetni otpust, ali neka se pripremi da će mu isti najvjerojatnije biti odbijen.

 

Glede stvarne zablude na strani supruga, sud je očito istu odbacio smatrajući je pokušajem izbjegavanja kaznene odgovornosti. Doduše, ako je išao kontra nalaza i mišljenja vještaka, to se smatram, moglo "srušiti" na višem sudu kroz kvalitetnu žalbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav. Suprug mi je BiH drzavljanin koji se trenutno nalazi u KPZ Remetinec. Pravosnazno osudjen na godinu i pol,godinu odlezao. Zeli da pise zahtjev za uvjetni te mu je receno,obzirom da poslije njega na 15ak dana pise i zatvor za njegov otpust da ce ta dva zahtjeva da se objedine i da ce dobiti jedan odgovor u sustini. Da li je to zakonom dozvoljeno i da li ima pravo na neki vid zalbe ako mu ne odobre uvjetni otpust? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno se aludira na pokretanje postupka uvjetnog otpusta po službenoj dužnosti od strane upravitelja Zatvora, a koje slijedi mjesec dana prije izdržane 3/4 izrečene kazne, što na kaznu od 18 mjeseci bude bilo nakon 12 mjeseci i 15 dana.

Obzirom na kratak razmak između podnošenja dva prijedloga i rok unutar kojeg je sudac izvršenja dužan sazvati sjednicu vijeća, poradi načela ekonomičnosti i ekspeditivnog vođenja postupka, realno je za očekivati da će o oba prijedloga biti odlučeno istovremeno.

Jasno je da zatvorenik ima pravo žalbe u roku 3 dana temeljem odredbe čl. 159b ZIKZ-a, a konačnu odluku donosi viši sud (VSRH).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija