Jump to content

Nasljedstvo


Kasabian

Preporučene objave

Pozdrav! Probat ću biti što kraći iako je situacija relativno zamršena. Imam oca starije životne dobi, relativno dobrog zdravlja i nadam se da ova situacije nece tako skoro biti aktualna, ali obzirom na njegove godine, povremeno razmišljam o tome.

Naime, otac ima dvoje djece iz 1. braka. Sa polusestrom smo u korektnim odnosima, s polubratom u nikakvim.

Otac je 70.ih godina otvorio sa bivšom ženom danas vrlo uspješnu firmu i 1991. svoj dio prepisao na polubrata, a bivša žena je dala svoj dio kćeri, odnosno mojoj polusestri. Obzirom da je polubrat jedini upisan kao direktor firme prije nekoliko godina je polusestra pokrenula tužbu protiv svog brata jer joj nije dao ulazak u firmu, odnosno korištenje prostora. Nakon godina natezanja i nagodbi, dogovorili su se za isplatu 100 000 eura u 4 godine po 25 000 godišnje. Obzirom da on to nije plaćao, pokrenula je tužbu protiv njega, a moj otac je bio jamac da će joj to isplatiti. Obzirom da i dalje nije plaćao, mom su ocu kao jamcu ovršili račun i zadnjih par godina mu uzimaju 30% mirovine jer je otvorio zaštićeni račun.

Moj otac je s mojom majkom u braku od 1991. godine i na sebi ima stan u kojem mi živimo (kupljen 1995) i po pola s majkom vikendicu na moru (kupljenu 2002).

Mene zanima hoćemo li majka, brat i ja naslijediti njegovu ovrhu nakon smrti ako prihvatimo nasljedstvo i mogu li polubrat i polusestra (koja je rekla da to neće tražiti) tražiti nužni dio za nekretnine koje su kupljene u braku s mojom majkom.

Odgovor na 1. pitanje mi je iznimno bitan, obzirom da se radi o iznimno velikom iznosu, a i o našem stambenom pitanju.

Hvala na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mene zanima hoćemo li majka, brat i ja naslijediti njegovu ovrhu nakon smrti ako prihvatimo nasljedstvo
sasvim izvjesno da hoćete,obzirom da u tom slučaju(smrt ovršenika) nastupa prekid ovršnog postupka do pribave pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju iza dužnika, nakon čega će se ovršni postupak nastaviti protiv njegovih nasljednika.
i mogu li polubrat i polusestra(koja je rekla da to neće tražiti) tražiti nužni dio za nekretnine koje su kupljene u braku s mojom majkom.
u sumnji sam da će zahtijevati nužni dio,budući da u tom slučaju i oni odgovaraju za dugove ostavitelja.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija