Jump to content

Prikaz PDV-a izlazni račun prema EU zemlji


jela2901

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Trebala bih savjet u vezi izdavanja racuna slovenskoj firmi. Naime, ta firma je vlasnik broda koji se nalazi u nasem charteru i plovi pod hrvatskom zastavom. Mi smo posrednici. Najam tog broda i svi popravci i servisi na tom brodu su napravljeni u Hrvatskoj. Vlasnik tvrdi da bi svi racuni, izdani s nase strane a i njihove, trebali biti bez iskazanog PDV-a (reverse charge). Da li je to u redu i u skladu s nasim zakonom?

Ako je netko upoznat s ovom tematikom, molim savjet! Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebali biste precizirati za koje točno usluge vi njima izdajete račun, a za koje oni vama.

 

Kod usluga koje se vrše između dvaju poreznih obveznika (B2B - Business to Business) u pravilu vrijedi reverse charge odnosno prijenos porezne obveze, prema čl. 17.st. 1 Zakona o PDV-u, dakle mjesto oporezivanja je mjesto sjedišta poreznog obveznika primatelja usluge.

 

Dakle ako vi poreznom obvezniku iz Slovenije izdajete račun za npr. obavljenu uslugu servisa jahte, tu ide prijenos odnosno reverse charge.

 

Inače je najam prijevoznih sredstava, u ovom slučaju plovila, speficifičan, i spada u iznimku od pravila po kojem se oporezuju usluge između poreznih obveznika, prema čl. 23. Zakona o pdv-u. Treba razlikovati je li riječ o kratkotrajnom ili dugotrajnom najmu plovila, kratkotrajni najam je do 90 dana.

 

Ako je riječ o kratkotrajnom najmu, mjesto oporezivanja je mjesto gdje se prijevozno sredstvo odnosno plovilo stavlja na raspolaganje kupcu, ako je to Hrvatska ide hrvatski pdv.

 

Ako je riječ o dugotrajnom najmu plovila, mjesto oporezivanja te usluge između dva porezna obveznika, dakle B2B, je sjedište primatelja usluge. Dakle tada se vrši reverse charge, odnosno prijenos porezne obveze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija