Jump to content

Motocikl bez papira


hepohep

Preporučene objave

Pozdrav. Trazio sam po forumu i internetu i nigdje nisam uspio pronaci konkretne odgovore na moja pitanja. Imam u planu kupiti motocros motocikl koji je nemoguce registrirati i koji bi se koristio iskljucivo na uređenim motocros stazama. U oglasnicima se prodaje dosta motora bez papira pa me zanima dali je moguce da meni policija oduzme taj motocikl ako nemam dokaz o vlasnistvu a nije prijavljena njegova krađa? Pomaze li u toj situaciji kupoprodajni ugovor sa prijasnjim vlasnikom koji nema racun koji glasi na njegovo ime? Postoji li neki nacin na koji mogu legalno posjedovati taj motocikl osim napravljenog prijepisa od prvog vlasnika na cije je ime izdan racun u trgovini? Motocikli za koje se interesiram proizvedeni su u Europskoj uniji ako to igra neku ulogu i ponavljam da bi motocikl bio koristen iskljucivo na mjestima predviđenim za to tako da situacija da me policija zaustavi u voznji na javnim prometnicama odmah otpada. Puno hvala na vasoj pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se radi o motociklu sastavljenom od dijelova bez serijskog broja (naručen izvana kao kit ili sl.), a kupuješ od privatnog vlasnika koji ti ne može izdati račun, trebao bi ti dokazati od kuda mu dijelovi (računima od kupnje dijelova).

 

Ako je nekad bio registriran u RH i odjavljen ili ako ima serijski broj šasije, napraviš kupoprodajni ugovor kao za bilo koje drugo vozilo, a on bi onda trebao imati i papire od prije odjave.

 

Ako motocikl nema nikakve serijske brojeve na šasiji, nema nikakve papire, pa niti račune za pojedine dijelove, a prodaje ga privatna osoba, radije ga nemoj kupiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o serijski proizvedenim motociklima koji imaju broj sasije.

 

Takve motocikle je nemoguce registrirati i nemaju prometnu knjizicu. Stvar kod takvih motocikala je sta promjene puno vlasnika. Npr: prvi vlasnik ga kupi u trgovini i za godinu dana ga proda dalje i kroz par godina se nakupi dosta vlasnika a racun se u međuvremenu izgubi a vlasnici uglavnom ne rade nikakve kupoprodajne ugovore pri prodaji i i uglavnom je vrlo tesko ili nemoguce doc do prvog vlasnika da se sa njime napravi kupoprodajni ugovor.

 

Neznam dali ima kakve veze ali onda bi bilo logicno da i za kupnju rabljene bicikle treba dobiti neki racun jer i one imaju upisan broj sasije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa kad kupuješ bilo što (motocikl, bicikl, mobitel...), dobro je da čovjek ima račun, inače uvijek postoji mogućnost da nešto nije u redu. Inače ne bi o ovome niti pričali, zar ne?

 

Ja sam otišao malo šire, ali u biti je isto - ako nema nikakve papire, možeš biti siguran da nije ukraden jedino da odete na policiju i da ti provjere broj šasije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Motocross motori su takmicarski motori koji nemaju homologaciju za cestovnu upotrebu. Kod njih bez racuna iz trgovine je tesko dokazati vlasnistvo, a s vremenom se racun zagubi. Kao sto Drot13 kaze najbolje je otici do policije i provjeriti po broju sasije da se taj motor ne trazi kao ukraden, ako nije ukraden ne vidim prepreku da ga ne kupis.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija