Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Omar Little

Iznajmljivanje apartmana - kategorizacija na majku

Preporučene objave

Ovakva mi je situacija. Apartman je u potpunosti legaliziran i kategoriziran te se iznajmljuje preko Airbnb-a od ljeta 2015. godine. Sve se vodi na mamimo ime, ona je vlasnica i na nju glasi kategorizacija, paušali se redovito plaćaju, gosti se prijavljuju u E-visitor, redovito se plaća i dodatni porez 25% na Airbnb fee, dakle sve apsolutno 100% legalno. Airbnb računi su na njeno ime i prezime.

 

Ali problem je sljedeći - s obzirom da je mama u godinama, ja vodim sve preko Airbnb-a te sam tamo stavio svoj bankovni račun, tako da lova sjeda na taj moj račun. U 2015. sam primao novac na tekući devizni, tada su me upozorili da sve takve uplate moraju ići na žiro, pa sam za 2016. otvorio žiro devizni te na njega preusmjerio uplate.

 

Nažalost, tek pred mjesec dana sam se raspitao i shvatio da je cijelo to vrijeme novac trebao zapravo sjedati na mamin bankovni račun, to se sad i napravilo za sve buduće uplate.

 

Zanima me, da li mogu očekivati kaznu i dodatni porez za ove uplate koje su u 2015. i 2016. godini išle na moj račun? Ili se mogu nadati da bi mi progledali kroz prste za te 2 godine jer imam dokaze otkud taj novac dolazi i na račun čega? Radi se o ukupnom iznosu od oko 8 tisuća Eura.

Uređeno od Matrix

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Pod "rješenje o plaćanju poreza" mislite da ću morati platiti dodatni porez na taj iznos, iako je on već oporezovan, kao kaznu jer sam novac primao na krivi račun? O koliko porezu bi se moglo raditi i da li bi se mogao izvući ako dam dokaze o porijeklu i već plaćenom porezu na taj novac?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Porezna stopa je 25%. Hoče li netko u PU zbrojiti dva i dva pa uvidjeti da se u biti samo radi o pogrešnom računu baš i ne vjerujem, no ako i slučajno vam nekakovo porezno rješenje i stigne, ovo o porijeklu i već plačenom porezu bi vam trebalo ići u korist u žalbi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×