Jump to content

Ovjera potpisa kod JB


Slump

Preporučene objave

Poštovani,

 

Koliko znam, cijena ovjere potpisa kod javnog bilježnika je oko 47 kn po potpisu, odnosno po primjerku.

 

Budući da je sada, pri promjeni vlasništva nekretnine, odnosno ovjere tabularne isprave, javni bilježnik obvezan popuniti i dostaviti prijavu poreza na promet nekretnina poreznoj upravi, jesam li ja obvezan nadoknaditi troškove dostave i popunjavanja te prijave?

 

Htio bih proći što jeftinije. Do sada sam plaćao 47 kn (+250 kn sudu), a strah me da sada moram platiti puno više...

 

Lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala!

 

Još samo da potvrdim. 47 kn su mi ukupni troškovi kod JB, zar ne?

 

Ovo je kako ja mislim da bi išlo, pa me, molim Vas, ispravite ako grešim:

Sastavi se i potpiše ugovor (o darovanju), bez JB-a, te se na temelju njega sastavi tabularna isprava (mislim da može i biti sastavni dio ugovora, ali mislim da mi je praktičnije ako nije). Potpis "oštećenika" (onog koji otuđuje nekretninu) na tabularnoj ispravi mora biti ovjeren. Potreban mi je samo jedan ovjeren potpis na jednom primjerku; dakle ukupno 47 kn. Tu tabularnu ispravu šaljem na sud.

 

To je ugovor o darovanju. Da je neki drugi ugovor (npr. kupoprodajni), mislim da biste mi savjetovali da se svi potpisi ovjere, u više primjeraka, te da je tabularna izjava sastavni dio ugovora; no svejedno, mislim da je minimala jedan primjerak sa jednim potpisom.

 

Samo me zanima moram li platiti još kopiju kod JB-a koju će on zadržati, odnosno, je li mi bolje da dođem sa više kopija, da me JB ne traži plaćam nešto dodatno. Ovo pitam jer nisam imao najbolja iskustva kod nekih JB. Ponekada mi se čini da mi izmišljaju neke troškove.

 

Molim Vas da me ispravite ako griješim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo ste okrenuli. Darovni ugovor u svome sadržaju već ima clausulu intabulandi (tabularnu izjavu) darovatelja prema obdareniku. Sam ugovor mora biti u pisanom obliku i smatra se sklopljenim kada ga potpišu sve ugovorne strane. No, za uknjižbu mora biti ovjeren potpis barem onoga čije se pravo opterečuje, prenosi, ukida i sl, u ovome slučaju darovatelja. I takav ugovor je valjan samo ako ima prave predaje stvari u posjed. Ako nema, ugovor mora biti sklopljen u obliku JB akta ili solemnizirane privatne isprave.

 

Nasuprot tome, kupoprodajni uglavnom nema (što ne znaći da ne može imati) u svome sadržaju tabularnu, nego se izdaje nakon isplate ugovorene cijene.

 

Koliko primjeraka vam treba, vidite temu http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/81600-Ugovor-o-kupoprodaji-koliko-primjeraka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, smatram da mi je dovoljna kod JB jedna ovjera potpisa na jednom primjerku ugovora koji ide u gruntovnicu.

 

Za potrebe darovatelja i obdarenika, mislim da nije potreban primjerak s ovjerenim potpisom. Smatram da ukoliko ikada to bude potrebno, mogu dobiti na sudu ovjerenu kopiju predanog ugovora koji ima ovjeru potpisa za 20 kn po poluarku. Iako, mislim da mi to neće biti potrebno jer bi se novo vlasništvo moglo dokazati vlasničkim listom.

 

Znate li možda za neki razlog koji sam previdio da imam još jedan primjerak ugovora na kojem je ovjeren potpis (odnosno ovjerena kopija). Što se tiče katastra, po mojem saznanju, sud šalje rješenje o prijenosu vlasništa i katastru, tako da mi mislim da za to nije potrebno.

 

Ako se ne varam, ovjera se sada plaća po potpisu i po primjerku. A ovjerena kopija se plaća u istom iznosu po primjerku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..malo sarkazma ne škodi..mda, jedan sken i klik mišem sigurno toliko vrijedi..

točno,vrijedi možda i više...ali ako je svrsishodno.....ako je izmišljeno radi posla javnim bilježnicima ne vrijedi ni lipe.......evo nedavno je bio natječaj za neke stipendije i traži se ovjere školskih svjedodžbi (3x50kn) od svih koji predaju.....umjesto da se prilože kopije ,a onda oni koji dobiju stipendiju ovjere to ( a da ne spominjem da je školama zabranjeno da potvrde svoj dokument)......ili donedavno je često bilo da se traži ovjera o zajedničkom kučanstvu.....u zadnje vrijeme to neki izbacuju,već se samo potpiše....itd,itd....trebalo bi dobro analizirati šta je uopće potrebno,a šta nije.....pa onda tih 50 kn ne bi bilo puno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija