Jump to content

Vanbračna zajednica i oporuka


zbunjena56789

Preporučene objave

Poštovani, zanima me nužni dio vanbračnog druga i oporuka. Moja baka je pokojna i ostavila je oporuku i par nekretnina, u vanbračnoj zajednici je bila 5 godina i stekla je jednu nekretninu u kojoj je živjela s tom osobom dok drugu nekretninu je stekla prije te zajednice koju je oporučno ostavila meni. Moje je pitanje da li vanbračni drug ima pravo na nužni dio te nekretnine koja je steknuta prije ili samo na ovu koju su zajedno stekli?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Brkate pojmove nužnog dijela i (izvan)bračne stečevine.

 

Nužni dio odnosi se na nasljedno pravo zakonskog nasljednika (ograničeno zakonom kojih zakonskih nasljednika) u cijeloj imovini iza pokojnika, dok je udio u (izvan)bračnoj stečevini imovinsko pravo svakog (izvan)bračnog druga.

 

Vezano uz vaš upit - bakinu imovinu čine nekretnina koju je oporukom ostavila vama te polovica udjela u nekretnini stečenoj za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice sa svojim partnerom. Kako postoji oporuka, kojom je baka ovu prvu nekretninu darovala vama, a 1/2 ove druge dijelit će se između bakinih zakonskih nasljednika (njen partner te djeca), onda je sve stvar računice - hoće li iz ostatka imovine iza bake, njen partner biti namiren u visini barem svog nužnog dijela, a koji iznosi jednu polovinu zakonskog dijela.

 

Dat ću vam primjer - nekretnina koju ste vi dobila vrijedi recimo 200.000,00 kn, ova polovica druge nekretnine vrijedi 80.000,00 kn. Pod pretpostavkom da baka nema druge imovine (a ni dugova niti je kome od nasljednika darovala štogod za života), ukupna vrijednost ostavine iznosi 280.000,00 kn. Recimo sad da baka ima jedno dijete (vašeg roditelja), to znači da bi njen partner, koji bi s vašim roditeljem dijelio ovu polovicu druge nekretnine dobio vrijednost od 40.000,00 kn.

 

Kako su u igri 3 nasljednika (vi kao oporučni te vaš roditelj i bakin partner), nužni dio iznosio bi 1/2 zakonskog, dakle 1/6 ostavine, a to je u ovom našem slučaju 46.666,67 kn, što je dakle manje od onog što je bakin partner dobio po osnovi zakonskog nasljeđivanja i imao bi pravo potraživati razliku do visine svog nužnog dijela.

 

Ako je, s druge strane, ovime što će dobiti, namiren u visini svog nužnog dijela (ili čak i preko) - nema pravo na nužni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru,citala sam po forumu sve ali mi opet nije jasno jer mozda nisam sve detalje rekla. Ajmo reci da moj stan vrijedi 200.000, kuca gdje zivi njen partner nakon smrti bake 400.000,(cijela vrijednost) ali postoji jos jedna zemlja koja vrijedi 100.000 koju je dobio moj brat oporukom (steknuta nazalost dok je bila vec s tim "dedom") a novce na stednoj knjizici je ostavila mom drugom bratu ,a tu kucu gdje su zivjeli dala je oporukom mojoj mami jer ta osoba s kojom je bila ima svoju nekretninu od prije pa joj nije htjela nista ostavljati. Tako da nas je 4 u oporuci plus partner,pa me zanima tko od nas ce "najvise izgubiti" jer ja zivim u tom stanu vise godina i jedino to "imam"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija