Jump to content

Ovršenikov dužnik


markun

Preporučene objave

poštovani molim vas za savjet. u našu tvrtku stigla je ovrha za djelatnika iz 2005.g. HRT. Stoji u dopisu da firma kao ovršenikov dužnik će morati platiti dug ako se ne provede isplata na plaći radnika. Međutim, radnik ima zaštičeni račun i već nekoliko ovrha prije ove od HRT što je stigla.

 

Koji bi postupak poslodavca trebao biti u ovom slučaju?

 

puno Vam hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam na odgovoru. Dakle, ovaj postupak da se pošalje dopis ovrhovoditelju je posve zakonit i ne može po vama imati posljedice za firmu? Da li ovrhovoditelju uz takav dopis treba priložiti i dokaz da ima radnik ima zaštičeni račun i da mu se obustavlja plaća s osnove već drugih ovrha ?

 

Ovo sam pročitao na stranicama :

Kad poslodavci dvije trećine primanja izuzeta od ovrhe isplaćuju na poseban račun i dalje su dužni postupati prema dostavljenoj izjavi o suglasnosti i plijeniti jednu trećinu plaće u korist ovrhovoditelja koji to zahtijeva temeljem izjave o zapljeni po pristanku dužnika.

 

Pa me zanima kako sve to objasniti ovrhovoditelju, i da li su potrebni dokazi da je u redu čekanja kao npr. kad se čeka u FINI da dođeš na red kao ovrhovoditelj?

 

još jednom puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, ovaj postupak da se pošalje dopis ovrhovoditelju je posve zakonit i ne može po vama imati posljedice za firmu?

 

Naravno da je zakonit, kad ti Ovršni zakon propisuje koliko se maksimalno može plijeniti radniku, a koliko ide na zaštićeni račun. Ti mu ne možeš uzeti više od toga, što god ovrhovoditelj tražio.

 

Kad poslodavci dvije trećine primanja izuzeta od ovrhe isplaćuju na poseban račun i dalje su dužni postupati prema dostavljenoj izjavi o suglasnosti o zapljeni po pristanku dužnika.

 

HRT tebi nije dostavio Izjavu o suglasnosti o zapljeni (tzv. administrativna zabrana), nego Rješenje o ovrsi.

 

Pošalji im dopis kako sam ti rekao (ne trebaš ništa dokazivati, jer oni ionako već znaju da je radnikov račun blokiran, pa upravo zato idu na ovu opciju naplate direktno putem poslodavca kako ne bi čekali svoj red u FINA-i) i reci im da ćeš ih staviti u redoslijed naplate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija