Jump to content

Prevaren! (veća količina novca)


Broj8

Preporučene objave

Novac posuđen poznaniku oko 2008g., zbog ulaganja u kompleks sa restoranom, sportskim terenima... Količina; cca 430.000kn (60.000€), uvjet; vratiti za godinu dana sa određenom kamatom. U to vrijeme sam tražio stan u tom iznosu, naravno obećao je kako on to može riješiti no kada je vidio da ništa od toga kao garanciju povrata novca ponudio je dokumente svoje kuće i zemljišta (u slučaju da ne vrati, prodao bi je).

Nakon par godina natezanja, poznanik nestaje mijenja br. (još uvjek u ZG). Uspijevam nabaviti br. njegovog oca, koji kaže da će preuzeti njegov dug, pred mirovinom je pa, zamisli, točno oko te cifre treba dobiti otpremninu, ali to također traje godinama i eto, nakupilo se 9g. od kad nisu vratili posuđeno.

 

Znam, ispao sam naivan. Znam, trebao sam kod javnog bilježnika dug ovjeriti kao dokaz. Znam, trebao sam davno reagirati, možda bi do sada bilo sve riješeno; to sve sam čuo puno puta, zato se javljam ovdje za pomoć. Srećom poprilično sam mlad tad bio pa sada imam lekciju za ostatak života.

 

Uglavnom, za svjedoka imam majku sa kojom sam bio u banci prilikom transfera novca (sa njenog tekućeg veći dio, sa mog oko trećine, sav novac pripada meni, zakonski), imam papire iz banke - arhive, piše njegovo ime i br. tekućeg, kada smo prebacili i koliko.

 

Moja pitanja:

 

1. Da li postoji mogućnost da se naknadno sve ovjeri kod javnog bilježnika i dug prebaci na oca (njegova ideja). Kao dokaz, npr. za sud. Ovo je samo moja pretpostavka, ja sam i dalje za to da se kao dužnika navodi onaj kome sam posudio.

 

2. Otići u policiju i prijaviti prevaru, tako da državno odvjetništvo to riješava ili angažirati svog? Skeptičan sam prema riječ "državno", mislim da bi privatni odvjetnik brže to riješio. Zato se javljam baš ovdje u "Tražim odvjetnika".

 

3. Ako netko ima volju i može okvirno objasniti praksu u ovakvim slučajevima, koje su mi šanse da vratim svoj novac, koji načini sve postoje i koliko to može trajati, okvirno. Nije mi u cilju da završi u zatvoru 3-5g ili da dobije uvjetnu. Znam za slučaj gdje se oštećenom puno manji dug vraćao na rate, mjesečno su uzimali okrivljenom od primanja, nekako ni to nije idealno riješenje kod ovakvih količina novca, jer poznavajući naša prosječna primanja to bi trajalo cca 20-ak god.

 

4. Uskoro, u roku od mj. dana idem raditi van države, recimo da dođe do suda jesam li sam obavezan biti prisutan i dati izjavu ili se može na neki drugi način to riješiti? Koliko vremenski treba proći od prijave prevare do prvog sudskog spora?

 

5. Kolika je zastara kod ovakvih slučajeva i da li uopće postoji?

 

Eto mojih 5 glavnih pitanja, nadam se da će se naći netko stručan tko će moći odvojiti malo svog vremena da me savjetuje!

 

Sva pitanja i ostalo što Vas zanima slobodno postavite tu ili u PM!

 

Lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gle, po mom ti je tu zastara nastupila prije jedno tri godine. opći zastarni rok je 5 godina od dospijeća (dakle, godinu dana od posudbe). jedina šansa da se to spasi jest da ti on (i njegov otac kao jamac ili hipotekarni vjerovnik) potpišu ugovor o priznanju i načinu isplate tog duga. (dakle, pitanje broj 1 - definitivno da!)

u protivnom ti ostaje samo kaznena prijava za prijevaru. sudski postupci traju oko godinu do dvije od početka do pravomoćnosti, ovisi o kojem se sudu radi, koliko je pretrpan i kakvo je držanje tuženika (je li pasivan, odugovlači li i slično). stranka, pogotovo u ovakvim slučajevima kad nema pisanog ugovora, mora biti saslušana, a to ovisi o okolnostima slučaja kad će biti. što se tiče same prisilne naplate nakon završetka sudskih postupka, to ovisi koliko tuženik ima imovine i koliko ga se jako može "pritisnuti" (gubitkom kuće, automobila i sl.) I to je to! Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija