Jump to content

Policija izgubila dokumente


Antofagasta

Preporučene objave

Pozz!

Ovo je zapravo samo djelomicno vezano za prometne prekrsaje. Radi se o tome da sam prije cca tri mjeseca napravio prometni prekrsaj u Zagrebu i priveden u PP u Heinzelovoj. Buduci da u Zagrebu imam prijavljeno samo boraviste jer sam tada radio tu uzeta mi je BiH osobna kao stranom drzavljaninu kao mjera predostroznosti dok ne platim kaznu i dobio sam prekrsajni nalog kojeg sam potpisao. Tri dana nakon toga ulazem prigovor i cijeli predmet ide na prekrsajni sud.

E sad, nakon sto nisam dobio nikakvo rjesenje ili obavjest sa suda, a mislim da je krajnje vrijeme da nakon tri i nesto mjeseca pocnem dobijem osobnu iskaznicu odem do PP u Heinzelovu da provjerim sto je sa predmetom. Oni mi tada kazu da je to na prekrsajnom sudu te da se obratim njima. Dolazim na sud, moram samo reci da su izrazito susretljivi i ljubazni bili djelatnici sa prekrsajnog suda za razliku od ovih sirovina iz policije, te mi na prekrsajnom sudu kazu da je predmet rjesen i da to sljedeci tjedan ide ponovno u PP koji bi zatim trebali to rjesenje proslijediti meni, medjutim u arhivu su mi provjerili da oni nisu primili moju osobnu iskaznicu i da ako vec nije u Heinzelovoj da provjerim u Petrinjskoj da nije kod njih. Naravno da mi to nije imalo nikakvog smisla, ali sam otisao u Petrinjsku gdje su mi potvrdili da s njima to nema nikakve veze.

Idem ponovno u PP u Heinzelovoj sa prekrsajnim nalogom kojeg sam dobio taj dan kad je prekrsaj pocinjen i nakon sto su ponovno pokusali prebaciti odgovornost na druge sluzbe govoreci da je to na sudu ili negdje drugo ipak su me primili kad sam rekao da su mi na sudu potvrdili da osobnu iskaznicu nisu primili i onda je se ustanovilo da djelatnica sto je slala prigovor na sud nije imala medju dokumentima i osobnu iskaznicu. Policajac koji me priveo taj dan nije bio u smjeni ali su ga nazvali telefonski i on je rekao da joj je predao osobnu. Trazili su me da im da papir koji sam trebao dobiti kao potvrdu da mi je osobna oduzeta, a ja ga nazalost nisam imao kod sebe i necu reci sa stopostotnom sigurnoscu da ga nisam ni dobio ali se ne sjecam da sam ga dobio. Prvi put mi se dogodilo da mi oduzimaju dokumente tako da i nemam bas nekog iskustva sa tim potvrdama koje trebam dobiti prilikom takvih situacija, odnosno mislio sam da sve stoji u prekrsajnom nalogu.

Uglavnom, koliko toliko je dobra stvar to sto je policajac potvrdio da je uzeo osobnu jer su vec bili poceli sam forama "da ti nisi to izgubio negdje kad vec nemas potvrdu da su ti je uzeli", ali su mi rekli da dodjem sljedeci tjedan kad taj policajac koji je uzeo osobnu bude na smjeni pa da tada vidimo sto je s tim.

Nekako ne dajem prevelike sanse da ce ju odjednom pronaci, nadam se da sam u krivu, ali u slucaju da nisam sto mogu napraviti sljedece?

Osim sto mogu na svoj racun pokrenuti proces izgubljenih dokumenata i izvaditi novu osobnu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako su ti uzeli osobnu iskaznicu, a u ovom slučaju ti ju imaju pravo oduzeti, trebali su ti izdati potvrdu. I naravno, trebali su ju čuvati.

 

Ako ju ne uspiju pronaći, moći ćeš se žaliti i tražiti nadoknadu troškova izrade nove, a oni će to vjerojatno riješiti na način da će ti policajac koji je izgubio dati te novce. Dobit ćeš i potvrdu da je izgubljena, pa ćeš moći izvaditi novu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Situacija je sljedeca, osobnu nisu nasli, ali tvrde da nema nikakvi dokaza da je osobna oduzeta jer nema potvrde o oduzimanju iako policajac kaze da ju je uzeo. U spisima takodjer nema kopija potvrde da je policajac uzeo osobnu tako da vjerovatno nije ni napisao potvrdu.

Sto ako policajac sad promijeni pricu i kaze da ju nije uzeo ili da ju je vratio zato sto nema potvrde odnosno nema nikakvih dokaza? Kome i gdje se mogu zaliti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U principu pisem žalbu MUP-u protiv MUP-a. Dakle, nema nikakvih dokaza da mi je policajac uzeo osobnu zato sto nije radio svoj posao onako kako treba i sad njegov sef kaze kako nema nikakvih dokaza da ju je uzeo i prakticki zeli reci da nisu oni tu duzni nista ako nema potvrde da ju je uzeo. Kakve su mi sanse uopce da dobijem odstetu kad njima pisem zalbu? Nebi se uopce bavio s tim toliko da ovi u MUP-u nisu toliko bahati i bezobrazni sa nastupom kao izgubili smo ti osobnu, ali nema dokaza i pojeo vuk magare.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policajac ti uvijek u takvom slučaju uzima isprave, ali se potvrda piše samo ako ti ih neće vraćati. Npr. kad ti uzmu osobnu da ne odeš preko granice dok se ne javiš na sud, onda moraju pisati potvrdu.

 

S obzirom na to, da, najvjerojatnije će reći da su ti uzeli osobnu kod privođenja, kao i svakom drugom, i vratili s ostalim tvojim stvarima. U tom slučaju ne treba pisati potvrdu i nema nikakvih nepravilnosti, a što si ti napravio s osobnom iskaznicom, nije njihov problem. Ne znam kako bi dokazao da to nije tako, jer ide tvoja riječ protiv njihove...

 

U slučaju da ti MUP odgovori da nema nepravilnosti, možeš ih privatno tužiti, ali isto je problem dokazivanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako mislis "vratili sa ostalim tvojim stvarima" i sto sam ja napravio sa osobnom nije njihov problem? Mislim da sam bio jasan, ali evo ponovit cu, osobnu su mi uzeli nakon pocinjenog prekrsaja i rekli da ce je vratiti kad platim kaznu, nisu mi nista vracali, ali policajac nije radio svoj posao kako treba(a to nisam znao tada da mi treba dati potvrdu) i nije izdao potvrdu da mi je oduzeo osobnu iskaznicu nego ju je protpostavljam stavio sebi u dzep ili tako nesto, mozda ju je cak bacio u kantu za smece. Dakle, on ne porice da je uzeo osobnu, i da ju nije vratio, ali osobnu nije predao sa ostalim mojim dokumentima koje je predao kad su papiri isli na prekrsajni sud. Kazes da je moja rijec protiv njegove i da ne mogu dokazati da nije tako, znaci zaustavi te policajac, uzme ti vozacku i baci je u pm, ti mu ne mozes nista jer je njegova rijec protiv tvoje?! Lijepo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bio si jasan, ali ja ti kažem kako mislim da će to ispasti.

 

Da, pogriješili su i da, trebali su ti napisati potvrdu ili vratiti osobnu iskaznicu, ali radi se o tvojoj riječi protiv njihove. Ne kužim što bi ti tu htio da ti kažem...

 

I da, nismo baš imali sličajeva da policajci zaustave nekoga, uzmu mu vozačku i bace ju u pm...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A gledaj frende, imaju kamere u postaji gdje se moze vidjeti da mi nisu vraceni dokumenti, imam snimljeno na diktafonu gdje mi govore da policajac kaze da ju je uzeo i da ju je proslijedio pravnoj sluzbi, dokazi postoje samo je pitanje koliko su relevantni, zato sam se dosao ovdje raspitati prije nego se raspitam kod odvjetnika. Ovo je sitnica i da su fino rekli pogrijesili smo i ispricavamo se nebi trazio nikakvu naknadu jer jbg desavaju se takve stvari, ali onako arogantan i bezobrazan nastup unatoc krivici nece proci tek tako.

Ovo kad ti vozacku bace u pm je bio samo primjer da ti moze nasamo napraviti bilo sto i da zbog toga ne mora odgovarati jer je njegova rijec protiv moje, a buduci da se radi o sluzbenoj osobi njegova rijec iako je neistinita vise vrijedi.

Ali ako vec hoces, ovaj moj slucaj je tipican primjer kad ti policajac uzme dokument i baci ga u pm, tako da vjeruj mi, dogadja se.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče postaje, niti u jednoj nisi baš cijelo vrijeme pod kamerom.

 

Jesi im rekao da ih snimaš dok ste razgovarali?

 

 

P.S.: Ja tebe ne odgovaram od postupka i smatram da se ovakve stvari ne bi smjele događati, a ako se dogode, onda se ne bi smjele negirati, ali bih samo da vidiš probleme koji se mogu pojaviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma nemam si sta zakomplicirati, necu bez pravnog strucnjaka nista na svoju ruku raditi, ali kazem da sam se zelio raspitati ovdje prije buduci da je ovo pravni forum. Ne mogu se pomiriti s tim tek tako da ti neka sluzbena osoba moze napraviti bilo sto i da zato ne treba odgovarati zbog toga sto "njihova" rijec vrijedi vise u slucaju kad je necija rijec protiv "njihove".

Ici cemo do kraja sad pa cemo vidjeti, ko pukovnik, a ko pokojnik.

Hvala ti jos jednom, ima na cemu, neke stvari si mi pojasnio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu se pomiriti s tim tek tako da ti neka sluzbena osoba moze napraviti bilo sto i da zato ne treba odgovarati zbog toga sto "njihova" rijec vrijedi vise u slucaju kad je necija rijec protiv "njihove".

.

@drot13 ti je sasvim realno pokušao objasniti šta se može dogoditi...ako je tako ,kako si napisao,ti si u pravu i imaš pravo i na ljutnju....međutim ,stavi se u neutralnu poziciju i pokušaj sagledati sitaciju....ti kažeš recimo da su uzeli osobnu i nisu ti vratili,oni kažu vratili smo...kako osoba koja nezna šta je tu istina,da utvrdi nedvojbeno istinu....nikako....i tu onda dolazi u prednost službene osobe.....

drugi primjer...tebe zaustavi policajac i kaže nisi se vezao...ti kažeš jesam ,i riječ protiv riječi i nema kazne....a nije tako....dobiješ kaznu jer se njemu vjeruje...i to je realnost,tako da ako ne budeš imao neki dokaz da su uzeli osobnu i nisu vratili,a budu "bezobrazni" teško češ istjerati pravdu....možeš mu samo u lice reči da se srami što laže....a onda opet zna biti problema...

 

znači,odgovaraju i oni iako su službene osobe,samo nekad malo teško dokazati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma jasno mi je sve manje-vise. Najzanimljivije od svega je da policajac ne porice da ju je uzeo i nije vratio, a njegov sef kod kojeg sam bio i nakon toga sto mu on to usmeno potvrdi kaze da bez pismene potvrde on to ne zna i da sam ja mozda izgubio osobnu... :) I vise nego jasno mi je da je trebao dati potvrdu, ali to je opet prekrsaj od policijskog sluzbenika koji nije radio svoj posao kako treba. Pa kako to drugacije nazvati osim bezobrazno ponasanje?! Idiotizam mozda. Opcenito cijeli nastup mu je arogantan. Zbog takvog ponasanja nebi me iznenadilo da policajac promijeni pricu.

Moze li se na sudu kao dokaz uzeti svjedoci kojima je policajac potvrdio usmeno da je uzeo osobnu i da ju nije vratio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sto se tice dokaza o oduzetoj osobnoj iskaznici u obaveznom prekrsajnom nalogu stoji: "Okrivljeniku se temeljem clanka "tog i tog" Prekrsajnog zakona izrice: a) mjera oduzimanja predmeta b) oduzimanja imovinske koristi"

Ovo pod oduzimanje imovinske koristi se odnosi koliko znam na novcanu kaznu koja je izrecena, a pod mjerom oduzimanja predmeta bi trebalo znaciti da su mi oduzeti dokumenti (ispravite me ako grijesim) tako da ja zapravo imam pisani dokaz da su mi dokumenti oduzeti i da imam na temelju cega slati MUP-u dopis u kojem cu traziti najprije da mi se vrate dokumenti koji su oduzeti kako stoji u prekrsajnom nalogu. Tako da sto se tice potvrde ovaj prekrsajni nalog koji sam potpisao i dobio bi ustvari trebala biti ta potvrda o oduzimanju osobnog dokumenta. Sad cekam da mi rjesenje dodje sa suda pa da idemo dalje to rjesavati.

Druga stvar, ako sam strani drzavljanin i ako ulozim zalbu na prekrsajni nalog zar nebi u roku od 24 sata trebao ici na sud i to rjesavati na sudu, kako je moguce da strani drzavljanin ceka tri i vise mjeseci da dobije rjesenje sa suda i u tom periodu bude bez osobnih dokumenata?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zasto bi u OPN-u stajalo da se izrice mjera oduzimanja predmeta? Kojeg predmeta? Ocito je oduzet nekakav predmet. Odnosno da ovako postavim pitanje, na sto se odnose ove mjere koje su izrecene u OPN-u? Ne shvacam to pa zato i pitam. Odvjetnik mi je preko moba rekao da se to zapravo odnosi na to oduzimanje osobne, ali mi nije jasno kako ovi iz MUP-a to ne znaju i zasto mi traze potvrdu ako to stoji u OPN-u.

A sto se tice ovoga da imam boravak u Zagrebu pa zbog toga nisam isao odmah na sud, zasto mi je onda oduzeta osobna, koji je smisao toga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prekršajni nalog je univerzalni obrazac i tu se piše trajno oduzimanje predmeta, npr. droge, kod utvrđivanja prekršaja. Oduzimanje predmeta radi osiguranja tvog dolaska se tu ne broji, jer se radi o drugom formalnom postupku.

 

I da, ako imaš boravak, nisu ti trebali oduzimati osobnu iskaznicu. Zato i nisi dobio potvrdu, nego ti je osobna trebala biti vraćena, ali su ju u međuvremenu izgubili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li si siguran u to da stranom drzavljaninu sa boravistem u slucaju prekrsaja ne treba oduzeti neki dokument kao mjeru predostroznosti? Ako je tako onda mi je trebao osobnu odmah vratiti, a ako nije, odnosno ako mora oduzeti dokument onda bi trebao u roku od 24 sata, ukoliko ne zelim platiti kaznu, ici kod suca za prekrsaje. U svakom slucaju nisu postupali prema zakonu, ali me zanima sta je ispravno i po zakonu, ako se ne daj Boze opet nadjem u slicnoj situaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policajac osobnu uzme svakom prema kome postupa i vrati mu ju na kraju postupanja. Ako se radi o postupanju na cesti, uzet će ju i vratiti nakon tih 10-15 minuta kad pusti osobu. Ako je osoba privedena, osobna će biti vraćena kad se osoba pušta na slobodu. Niti za jedan od tih slučajeva se ne piše potvrda.

 

Drugi slučaj je ako se osoba uzima kao osiguranje da će osoba idući dan doći u postaju ili na sud, a u tom slučaju se potvrda mora izdati.

 

S obzirom da imaš prijavljeno boravište, spadaš u onu prvu kategoriju i odmah kad su te puštali su ti trebali vratiti osobnu iskaznicu. Strancima s našom adresom se ne oduzimaju isprave jer se smatra da im se svi papiri imaju gdje dostaviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zanimljivo...policajac zadrži osobnu koju nije ni trebao zadržati,a uz to ne izda ni potvrdu.....a zapovijednik radi "negiranja" da se zagubila traži potvrdu za osobnu koja nije ni trebala bit oduzeta...:)

Malo je reci zanimljivo. Bilo bi smijesno da nije zalosno, jer sto reci na to da zapovjednik kad mu policajac potvrdi da je uzeo dokument kaze da mi bez potvrde ne moze pomoci, a zna da potvrda najvjerovatnije nije izdata. Kad malo razmislim policajac nije ni los kakav mu je nadredjeni. :) Cast postenim i odgovornim policijskim djelatnicima, ali ovo sto sam dozivio od djelatnika u PP u Heinzelovoj je da te Bog dragi sacuva. Jucer mi lik (policajac koji je uzeo osobnu) preko telefona kaze da ga ne briga gdje je osobna i da ga vise ne pitam to. Kakva legenda. :)

Mozda sam i ja malo naporan i trazim nekakvu pravdu, a samo mi osobnu izgubili. Pa sto bi trebao reci onaj sto mu je iz iste PP ukradeno zlato i 280K €?!

Bez uvrede za policijske djelatnike koji savjesno i odgovorno rade svoj posao, samo sam prenio svoja iskustva nazalost. Zahvaljujem ekipi sa foruma, posebno drotu13, koji koliko sam uspio vidjeti opcenito rade jako dobar posao sto se tice informiranja ljudi o pravnim stvarima i zakonima,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mozda sam i ja malo naporan i trazim nekakvu pravdu, a samo mi osobnu izgubili.

nekad je stvarno bolje ne istjerivat pravdu,pogotovo kad je šteta "mala"....ne vrijedi to toliko nerviranja......iako ima i ona "kad bi se budalama uvijek popuštalo,budale bi vladale svijetom"....šta bi ja dao da ovaj savjet koji dajem tebi,mogu dati sebi,...da se malo odmorim :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

šta bi ja dao da ovaj savjet koji dajem tebi,mogu dati sebi :)

 

Shvacam te u potpunosti. Vecini ljudi se zapravo neda zezati sa ovakvim ili slicnim "malim" stvarima i prijedju preko toga, ali onako razmisljam koliko ovi likovi na dnevnoj bazi imaju ovakvih i slicnih situacija u kojima provode svoje vlastite zakone, a ne zakone drzave i to im prolazi zato sto se ljudima neda zezati s tim i prelaze preko toga. Cisto sumnjam da sam im ja prvi kod koga im se dogodio propust jer poznavajuci psihologiju ljudi to su takvi likovi koji se uporno drze svojih zakona, kao na toj sam poziciji, moja rijec protiv tvoje i ne mozes mi nista. Ja kad napravim prekrsaj odgovaram za njega i snosim posljedice zbog toga, a isto tako i jos vise ocekujem od onoga tko te zakone provodi, tako da je istina da je to "mala stvar", ali bez obzira na to, ne treba olako prelaziti preko toga bas radi preventive, odnosno one tvoje poslovice o popustanju budalama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija