Jump to content

kršenje ovlasti službene osobe


dujka13

Preporučene objave

Da li postoji opis - zakon koji opisuje način na koji službena osoba može kazniti vozača? Opis: Nakon večernjeg izlaska moja djevojka i ja smo se vraćali mojoj kući ( bilo je 2sata). Parkirao sam auto u svom dvorištu obiteljske kuće kao i uvijek. Već po gašenju, primjetio sam crni auto koji se zaustavio na javnom putu iza mene. Tada sam uočio plavo-crvena svjetla presretača. Izašao je i došao do mene, iako sam bio još uvijek u autu. Stupio je neovlašteno na privatni posjed a da ga nitko nije zvao. Onda je uslijedilo ono zbog čega tražim savjet. Tražio je da pušem i napuhao sam 0,64. Dobio sam uplatnice i oduzeta mi je vozačka dozvola na 12 sati. U zapisniku piše da sam isključen iz prometa, piše da nije bilo svjedoka a bila je moja djevojka i moj otac koji je izašao iz kuće. Osim tih neistina piše da sam zaustavljen na adresi bb kako se ne bi vidjelo da sam isključen ispred svoje kuće. Nisam se snašao, bio sam iznenađen. Nisam napravio nikakav prekršaj da bi me trebali zaustaviti. Molim upute. Traži se ukidanje vozačke dozvole 1 mjesec, a bez nje ne mogu na posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smije doći za tobom i alkotestirati te u tvom dvorištu. Koliko shvaćam, ušao je kroz otvorenu ogradu? Policajci ne bi smjeli ući na privatni posjed bez poziva, ali u ovom slučaju im se to neće računati kao greška.

 

Što se tiče svjedoka, ti ih možeš predložiti sudu, a ne pišu se na alkotest. ta rubrika se ispunjava kod prometne nesreće kad je jedan vozač/sudionik svjedok drugom.

 

To što nisi napravio nikakav prekršaj prije zaustavljanja nije bitno, smiju te zaustaviti i "samo" radi kontrole alkoholiziranosti.

 

Na ovoj temi imaš malo o prigovorima, pa vidi i pitaj ako što treba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jasno, već sam napisala prigovor po prijedlozima koje sam ovdje našla. Tražim savjet sa svog sina, pa pišem u muškom rodu. Bitno je šta se tu može iskoristiti. Ima puno nepravilnosti u radu presretača. Da je htio mogao ga je zaustaviti na cesti a ne ići za njim kući. Nikakve oznake na autu niti rotacije, pa se ne može znati tko te prati. Novčanu kaznu mislim da bi trebao čim prije platiti da iskoristi bonus 2/3 jer to sigurno ne može izbjeći ali vozačku koju predlažu oduzimanje na jedan mjesec treba zadržati jer onda ne može na posao. Da nije to u pitanju podmirio bi novčanu kaznu bez prigovora, a ovako, mora se pokušati spasiti vozačka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bit presretača i je da je civilni i da se ne vidi, a smiju ga kontrolirati kad i gdje se zaustavi, nije potrebno da ga oni baš zaustave rotirkama ili sirenom. Uostalom, njihovo postupanje nije predmet ovog postupka i sud neće suditi njima. Jedino što sudu može biti sporno jesu li ušli u dvorište bez poziva i jesu li to smjeli napraviti, ali iz iskustva smatram da to sud neće previše uzeti u obzir. Naravno, možda baš u ovom slučaju hoće, ali mislim da se ne isplati riskirati.

 

Što se tiče kazne i zaštitne mjere, sad ništa ne plaćajte jer time sin gubi pravo na prigovor, pa mu se automatski aktivira i ova zabrana. Podnosite prigovor u kojem treba obrazložiti molbu da mu se ukine zabrana (posao i sl.), a kod konačne presude će opet imati pravo na plaćanje 2/3 (s tim da mu se novčana kazna ne može povećati u slučaju priznanja, dok u slučaju negiranja može, makar se to rijetko radi).

 

Uglavnom, dva su smjera u kojima može ići prigovor:

1. negiranje prekršaja, uz navođenje ovog svega što tu spominješ (nisu ga zaustavili, došli su u dvorište i dr.).

2. priznanje, kajanje, molba za smanjenjem kazne i ukidanjem mjere.

 

U 2. slučaju nema smisla ići na njihove nepravilnosti jer to umanjuje ono priznanje i kajanje, a nema nikakvog utjecaja na prekršaj koji je počinio.

 

Na koji način si koncipirala prigovor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prigovor bez izjašnjavanja krivnje, kako bi se mogla pripremiti.

prigovor će sigurno ići priznanje, kajanje, molba za smanjenje kazne i ukidanje mjere. To je primjerenije, ipak.

Znači pametnije bi bilo ništa plaćati, to je dobro jer sam se dvoumila, ukoliko se ne iskoristi rok da se gubi pravo na "bonus", a za dokaze o mjestu stanovanja i rada imam potvrdu javnog prijevoza o kilometraži. Isto tako na platnim listama je vidljiva ovrha pa se i tu može nešto smanjiti ako ništa barem osloboditi od sudskih troškova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom slučaju, najbolji način. I da ne bi pogriješili, samo prigovor, bez plaćanja ičega.

 

Da, imat će pravo na 2/3 i te konačne, sudske kazne, a ako je nekažnjavan, smatram da uz ove dokaze za posao ima jako dobre šanse proći bez zabrane.

 

Kad bude pozvan na sud, sam će vidjeti kako sutkinja/sudac diše. Ono, na početku može krenuti u ovom smjeru, ali ako vidi da mu sutkinja/sudac ne poklanja vjeru, u bilo kojem trenutku može reći da priznaje, kaje se i dr., pa ići na smanjenje novčane kazne i ukidanje zaštitne mjere. Do tad si pripremiti i uvježbati par verzija, pa postupiti shodno razvoju situacije.

 

Inače, ako smatra da su policajci krivo postupili, može se žaliti policijskoj upravi ili MUP-u, pa će to unutarnja provjeriti. međutim, iz iskustva vjerujem da će dobiti odgovor da nisu utvrđene nepravilnosti i da će smatrati da je pritužba podnesena radi ucjene i policijskog odustajanja od prijave za alkohol (neki direktno napišu u pritužbi da će odustati od pritužbe ako policija odustane od prijave). Ovo može pismeno poštom ili mailom na neki od mailova s policijskih internet stranica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija