Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

ManonF

dug obrta za doprinose i mirovinsko

Preporučene objave

Poštovani/a,

 

Molim Vas da mi odgovorite na pitanje u vezi poreznog duga za doprinose i mirovinsko osiguranje, koji je nastao za obrt, u periodu između 2009. I 2012.

 

Budući da je zadnjim izmjenama zakona rok zastare skraćen na 6 godina, da li onda kod takvih starih slučajeva vrijedi rok zastare koji je bio važeći za vrijeme kada je dug nastao, ili se gleda trenutno važeći rok zastare koji od 1.1. iduće godine ide na 6 godina?

 

 

unaprijed zahvaljujem!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Članak 30.

Postupci utvrđivanja zastare započeti po zahtjevu obveznika doprinosa, a prema odredbama Zakona o doprinosima (»Narodne novine«, br. 84/08., 152/08., 94/09., 18/11., 22/12., 144/12., 148/13., 41/14. i 143/14.) dovršit će se sukladno odredbama toga Zakona, osim ako su odredbe ovoga Zakona i odredbe Općeg poreznog zakona povoljnije za obveznika doprinosa.

 

izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2016_12_115_2528.html

 

Što znači članak 30., da će se uzeti u obzir kraći rok zastare? :misli:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zastara

 

Članak 108.

 

(1)

Pravo i obveze poreznog tijela na utvrđivanje porezne obveze i kamata, pravo i obveza poreznog tijela na naplatu poreza, kamata i troškova ovrhe te pravo poreznog obveznika na povrat poreza, kamata i troškova ovrhe zastarijeva za šest godina računajući od dana kada je zastara počela teći.

(2)

Zastara prava na utvrđivanje porezne obveze i kamata počinje teći istekom godine u kojoj je nastala porezna obveza. Nastanak porezne obveze propisan je posebnim poreznim zakonima.

 

(3)

Zastara prava na utvrđivanje porezne obveze i kamata sukladno članku 28. ovog zakona počinje teći istekom godine u kojoj je donesena pravomoćna presuda za kazneno djelo.

 

(4)

Zastara prava na naplatu poreza, kamata i troškova ovrhe počinje teći istekom godine u kojoj je porezni obveznik sam utvrdio poreznu obvezu ili istekom godine u kojoj je postalo izvršno rješenje kojim je porezno tijelo utvrdilo poreznu obvezu i kamate.

 

(5) Zastara prava na povrat poreza, kamata i troškova ovrhe počinje teći istekom godine u kojoj je porezni obveznik stekao pravo na povrat.

(6) Ako se radi utvrđenja poreza i kamata ili naplate poreza, kamata i troškova ovrhe vodi postupak pred sudom, za vrijeme trajanja tog postupka zastara ne teče.

(7) Zastara prava na naplatu porezne obveze, kamata i troškova ovrhe ne teče niti u slučajevima propisanim ovim zakonom i posebnim propisima.

(8) Ako porezni obveznik podmiri poreznu obvezu nakon nastupa zastare, ima pravo na povrat plaćenog poreza i pravo na kamate od dana podnošenja zahtjeva.

 

izvor: http://www.zakon.hr/z/100/Op%C4%87i-porezni-zakon

 

 

 

Nije mi jasan ovaj odnos između 2. i 4. članka, s obzirom da je do sada postojala relativna zastara 6 godina i apsolutna zastara 10 godina. Rok relativna zastare, odnosno datum od kada počinje teći se uvijek vraćao na godinu kada bi porezna uprava ponovno provela postupak ovrhe, a ne od datuma kada je prvotno porezni dug nastao. Apsolutnom zastarom nakon 10 godina taj bi porezni dug pao u zastaru bez obzira na datume kada je Porezna obnavljala postupak ovrhe.

 

Novim zakonom se uvodi jedinstven rok zastare od 6.godina. koji po gore navedenom članku 2., počinje teći ''istekom godine u kojoj je nastala porezna obveza'', dok u 4. članku, se navodi ''istekom godine u kojoj je postalo izvršno rješenje kojim je porezno tijelo utvrdilo poreznu obvezu i kamate''.

 

Nije mi jasno mogu li tražiti zastaru duga koji je počeo teći s 01.01. 2010. dakle dug je u zastari po novom jedinstvenom roku zastare s 01.01.2016.

 

Pošto je u tom periodu PU nekoliko puta provodila ovrhu, znači li to po članku 4. da ustvari nema izlaska iz duga toliko dugo dok mi porezna šalje ovrhu, pošto nema apsolutne zastare?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×