Jump to content

Nasljedstvo


Ivana01011981

Preporučene objave

Brkate pojmove bračne stečevine i nasljedstva.

 

Ako ste mislili na bračnu stečevinu, nju će činiti imovina koja bude stečena zajedničkim radom ili sredstvima iz istog oba bračna druga, nastala za vrijeme trajanja bračne zajednice.

 

Ako ste mislili na nasljedstvo, supruga ulazi u krug zakonskih nasljednika i dijeli ostavinu kako je pripada sukladno zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li, kada do toga jednom dode, sestri pripada 1/2 iza brata i njezina 1/2 ili nesto drugo...Ne razumijem bas te pravne pojmove pa mozda imam neka nelogicna pitanja. Naime,radi se o mom ujaku koji bi se u 60 godini civilno vjencao na nagovor gospode s kojom planira ziviti,do sada nisu zajedno zivjeli, a njoj je zamirisala njegova penzija, a do sada ima ON rijeseno stambeno pitanje i vozilo, a kuca u kojoj zivi je nasljedstvo iza moje bake, te je ona podijeljena na ujaka i moju mamu, njegovu sestru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako - budući ujak nema djece/posvojenika niti živućih roditelja iza sebe, u slučaju sklapanja braka sa novom partnericom (ili pak da se ispune uvjeti za izvanbračnu zajednicu), bračna družica bi po zakonu naslijedila cijelu ostavinu, a sestra po zakonu ne dobiva ništa (osim ako joj oporukom nešto ostavi).

 

P.S. Selim vam temu u Nasljedno pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me dali netko od nasljdnika ako ih ima dvoje ili više, može netko od njih samostalno otići u matični ured i zaustaviti ostavinsku raspravu a da za to ostali nasljednici niti neznaju niti dotični ima njihov ikakav pristanak. Dali je takav postupak kažnjiv jer je dotični tim postupkom sebi stekao materijalnu korist. Ostali nasljdnici su za taj postupak dotičnog saznali nakon dvije godine i pokrenuli su ostavinsku raspravu koja je i provedena ali sada dotični u sudsko sporu o razvrgnuću suvlasništa jer se radi konkretno o 40 m2 stanu raznim smicalicama (konkretno žalbama i prigovorima da stan nije podijeljen fizički koći sudsko razvrgnuće. Ne želi isplatiti druge suvlasnike tako da stan bude u cijelost u njegovom vlasništvu a niti ne želi da senjega isplati niti želi prodati trećoj osobi tako da se suvlasnicima podijeli novac srezmijerno po udijelu koji im pripada po pravomočnom riješenju o ostavinskoj raspravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija