Jump to content

prijava muža policiji za nametljivo ponašanje "prijatelja"


buffalo

Preporučene objave

Poštovani,

priča ide ovako i zanima me koje su slijedeće možebitne aktivnosti,

 

Pero je u ljubavnoj vezi sa Martom dugi niz godina. Marta je u braku sa Lovorkom i ima 2 djece, Pero je takoder u braku i ima dijete. Lovorko nije u stanju riješiti problem sam nego je odlučio prijaviti Peru policiji da mu se ovaj mota oko kuće i sl. (Pero je bio u njegovoj kući bezbroj puta). U prijavi je naveo da je njegova žena Marta prekinula sa Perom iako se oni i dalje viđaju i razgovaraju telefonom....

 

Moje pitanje je slijedeće: nakon što je Pero bio na obavijesnom razgovoru u policiji (policajac izrazito korektan) i dao iskaz da je prijava dijelomično točna (Lovorko lažno prjavljuje neke događaje koji nisu bili) policajac ga obaviještava da će po slijedećoj prijavi Lovorka morati pokrenuti postupak kaznene prijave prema DORH-u za nametljivo ponašnje.

 

Zanima me daljnja procedura, ukoliko policija proslijedi kaznenu prijavu u DORH, što je slijedeće što se događa?

DORH provodi istragu, zove Peru i ostale aktere na razgovor, moguće pokreće kakav postupak prema sudu ili odbacuje prijavu...kakve su poslijedice tog prcesa po Peru ukoliko do njega dođe?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je realno stvar koju vinovnici priče moraju sami riješiti. Ako brak ne funkcionira, čemu ga onda održavati "na papiru"? Inicirajte razvod, i nek onda bude svatko sa onime kime hoće. Ovo je razina dječji vrtić, bez uvrede.

 

Osobno bih ovakvu kaznenu prijavu odbacio i poručio akterima priče da DORH ima pametnijeg posla negoli pokušati spasiti nečiji brak. To nije njihov posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema nikakve uvrede. Va

 

Ažurirano

 

Nema nikakve uvrede. Vaš odgovor je na tragu mog razmišljanja. DORH i policija imaju važnijeg posla od rješavanja ljubavnih trokuta i nesposobnih muževa da to riješe sa ženom ili "prijateljem". Pogotovo što ovdje nema niti najmanjeg nametljivog ponašanja (vožnja autom po ulici ili šetnja Ilicom).

 

Ipak molim dgovor na pitanje što ako policija ipak pokrene kaznenu prijavu ? Kakva je procedura? DORH poziva na razgovor samo "počinitelja" ili "žrtvu" i prijavitelja ? Ide li se nakon obrade na sud ?Treba li angažirati odvjetnika?

Naime, ovo sve pitam jer nemam iskustva sa ovakvim besmislenim prijavama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

DORH će naložiti policiji da obave razgovore sa osumnjičenim i prijaviteljem (tzv. izvide kaznenih djela) i po dostavi zapisnika o tim obavijesnim razgovorima odbaciti kaznenu prijavu.

 

Ako bi, teoretski gledano, ipak išao u optuženje, onda bi se osumnjičenog pozvalo na prvo ispitivanje pred DORH-om ili pred istražiteljem (policijskim službenikom posebno educiranim za tu svrhu). Navedeno ispitivanje se snima audio-video uređajem i služi kao dokaz u postupku i mora se provesti prije podizanja optužnice, ako se donese odluka da se optužnica podigne.

 

DORH bi eventualno još mogao pozvati i prijavitelja na razgovor, ali to se ne snima.

 

Branitelja se može angažirati već u fazi pozivanja na policiju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav, ukoliko se ipak podnese kazena prijava za "nametljivo ponašanje" (prijavitelj me tereti da pišem grafite po zidovma) i ona bude odbačena (jedino logčno) nakon provedenog postupka, pitam Vas da li se ta kaznena prijava negdje arhivira u dosjeu i za koliko se briše ako se zavodi ili se uopće ne zavodi u dosje.

 

Zanima me da li će me ta "kaznena prijava" pratiti u daljnjem životu ili ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne postoji "dosje" onako kako ga vi zamišljate, postoji kaznena evidencija koja se vodi kod Ministarstva pravosuđa, i u njoj pišu samo pravomoćne osude za kaznena djela, (i izrečene kazne) ne i same kaznene prijave. Odbačaji kaznenih prijava se čuvaju kod državnog odvjetništva i ne postoji nikakva javno dostupna evidencija istih, niti se u bilo kojem upravnom postupku kod bilo kojeg tijela takav podatak traži, po mom saznanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, ukoliko se ipak podnese kazena prijava za "nametljivo ponašanje" (prijavitelj me tereti da pišem grafite po zidovma)...

 

Pisanje grafita je posebno kazneno djelo, oštećenje tuđe stvari, za koje vlasnik može potpisati prijedlog za kazneni progon na policiji, pa će policija podnijeti kaznenu prijavu državnom odvjetništvu. Razlika je i što u tom djelu postoji konkretna posljedica (grafit).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ti navodni grafiti za koje se "tereti" su uopćenog karaktera i nalaze se na javnoj površini ne privatnoj, nisu vrijeđanje, oni su tipa bbb, dinamo, volim te ružo...

a najvažnije nemam veze s tim, tj. kako će dokazati ?

Jeli je dovoljno da te netko tereti i veli, "Pero je to napisao", a ti se Pero brani.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uz već navedeno, postoji i policijska evidencija, koja je u nekim segmentima trajna, ali ako ne planirate biti hrvastki James Bond (ili nešto slično) - neće biti problema.

 

A od dokaza, nije dovoljno da se samo kaže "Pero je kriv", pogotovo kada onaj tko to govori ima nekakvu zavadu sa "Perom", na što se treba ukazati tijekom postupka. Uvijek mora postojati još neki dokaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija