Jump to content

Podjela imovine nakon razvoda


Jela100

Preporučene objave

Postovani. Zanima me kakva prava imam u slucaju razvoda braka. Situacija je takva da je muz kupio stan prije naseg braka,u potpunosti otplacen (djelom njegovi,djelom novci njegovih roditelja). Upisan na njega. Stan je ostao njegovim roditeljima,darovnim ugovorom,dok su oni prodali svoj i nama dali novce da kupimo novi. Stan smo kupili dakle njihovim novcima. Taj stan je takoder prodan i novci stoje u banci. Planiramo kupnju zadnjeg stana. U slucaju razvoda,imam li ja kakva prava? 8 g zajednickog zivota,6 godina braka. 2 maloljetne djece. Od prvog stana redovno sudjelujem u troskovima rezija,namjestanja tog istog stana,i sljedeceg. Porez na drugi stan sam platila ja.

Veci dio troskova snosi muz obzirom na veca primanja,moja placa ode na ostatak troskova zivota. Unaprijed hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A to bi vam onda u eventualnom sudskom postupku ispalo da je darovano samo njemu, pa je i taj drugi stan, a analogno tome, i novci dobiveni njegovom prodajom, osobna imovina vašeg supruga, ne i bračna stečevina.

 

Spominjete plan kupnje novog stana - to će biti od ovih novaca dobivenih za prodaju drugog stana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zato ne bi bilo loše porazgovarati sa suprugom da se prilikom kupnje vaše ime navede kao ono suvlasnika. Ne znam u kakvim ste odnosima, ali valjda nisu loši ako planirate kupovati nekretnine? Pa niste valjda cimeri, pobogu.

 

Sve ovo dade se riješiti jednim smirenim ljudskim razgovorom gdje se može na lijep način objasniti što vas muči, a ako dogovor izostane i to će vam biti jedna vrlo vrijedna informacija glede vaše zajedničke sudbine u budućnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se s G-manom. Nema drugog načina nego sjesti i razgovarati.

Prije si malo pripremite argumente. Objasnite mu da je onaj prvi stan bio njegov, i da niste na to imala prigovora. Ali sada je ovaj stan sigurno i veći i vrijedniji. I vi ste uložila u tu veću vrijednost, pa je posve razumno da želite znati na čemu ste. Nemojte odmah napasti , pustite ga da mu to malo 'legne', dajte mu vremena da malo razmisli o svemu. Polako i taktično. Postavite mu pitanje kako bi se on osjećao da je situacija obrnuta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U slucaju da suprug i "napiše" na gospođu 50 % vlasništva tog stana, a da dođe do razvoda on bi vjerojatno trazio povrat svoje osobne imovine.

Takav je slucaj kod mene, dobila sam od supruga 50 %stana kupljenog njegovom osobnom imovinom, i sad smo u pregovorima oko razvoda, te dotični traži povrat istog.

Tako da vam to nije nikakva sigurnost...

Bar je tako kod mene i mislim da cu mu dobrovoljno vratiti njegovo jer mi se stvarno ne da suditi godinama..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krivo ste shvatili - ja sam aludirao da se gospođa navede kao kupac zajedno sa suprugom, dakle da su u potpuno ravnopravnom položaju, čime će nastati suvlasništvo, koje se ne može oduzeti, može se samo tražiti razvrgnuće istog.

 

Ako nije problem, po kojoj osnovi vaš suprug sad vas traži povrat?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja sam navedena kao kupac pola stana, a pola suprug. To je kupljeno njegovom imovinom, sto on moze lako dokazati, posto je stan kupljen od prodaje njegove kuce koju je imao prije braka.

Zasto trazi? ..Zato sto je to njegovo, a ja zelim rastavu!

 

Ažurirano

 

I jos "imamo" jednu takvu nekretninu pola-pola kupljenu njegovim novcem.

Osobno nemam niti energije niti novaca povlaciti se po sudovima godinama..ni sama ne znam sta napraviti

Pustiti sve dovraga (ionako nije moje) ili probati zadrzati barem nesto..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam sta bih odgovorila i ne znam ima li pravne osnove, ali on to zahtijeva.

Kao sto rekoh, odvjetnica mi je rekla da nemam bas neke sanse jer nemam darovni ugovor, jer da imam onda je to dar, ovako nije.

 

Ažurirano

 

U fazi smo dogovora o sporazumnom razvodu, on nudi alimentaciju za dijete 2200 kn i da mu vratim sve sto mi je dao.

Eto u najkracim crtama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako uopće u takvoj situaciji biti pametan? Ja se nadam da do razvoda neće doći, ali čovjek nikad ne zna. Ulažeš godinama i na kraju si nigdje. Sve to stoji što je njegov veći dio i za to je kupljena nekretnina, ali kako realno postupiti? Da zahtjevam da ja dignem neki dio kredita koji će ići za kupnju nekretnine? U našem slučaju, nepotrebno, jer imamo dovoljno, tih njegovih novaca. Kako se osigurati, kad sam već eto naletila da on ima nešto.. Kako žena može postupiti u takvoj situaciji, a da u slučaju razvoda ne ostane beskučnik? Realno.... glupo. Radije bih da nije imao ništa, i da smo krenuli iz ničega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija