Jump to content

Javna nabava- Imamo li temelja za žalbu?


Neo Robinzon

Preporučene objave

Naručitelj je krajem 2016. uputio poziv na nadmetanje za usluge na području zaštite. Kriterij za odabir najpovoljnijeg ponuđača je iskljucivo cijena (posao je vrijedan 13-14 milijuna kuna). Osim naše firme na natječaj se prijavilo još nekoliko zastitarskih tvrtki od kojih je jedna ponudila najmanju cijenu i pretpostavlja se da će oni dobiti posao.

U ujetima sudjelovanja stoji, između ostalog, da će naručitelj isklučiti iz postupka javne nabave ponuditelja:

" 3.2.2. ako je gospodarski subjekt u posljednje dvije godine do početka postupka javne nabave učinio težak profesionalni propust koji Naručitelj može dokazati na bilo koji način.

U slučaju da naručitelj raspolaže dokazima da je gospodarski subjekt u posljednje dvije godine do početka postupka javne nabave učinio težak profesionalni propust koji naručitelj može dokazati na bilo koji način,

naručitelj će isključiti tog gospodarskog subjekta iz postupka javne nabave.

Teškim profesionalnim propustom smatra se postupanje gospodarskog subjekta u obavljanju njegove profesionalne djelatnosti protivno odgovarajućim propisima, kolektivnim ugovorima, pravilima struke ili

sklopljenim ugovorima o javnoj nabavi, a koje je takve prirode da čini tog gospodarskog subjekta neprikladnom i nepouzdanom stranom ugovora o javnoj nabavi ili okvirnog sporazuma koji naručitelj namjerava sklopiti."

 

U travnju 2016. Visoki upravni sud objavljuje presudu:

"Prema ocjeni ovog Suda upravno kaznene sankcije izreče su sukladno ZZTN-u i Uredbi, te valjano obrazložene te se prema ocjeni ovoga Suda izricanjem takvih sankcija može postići svrha kažnjavanja. Budući da se u konkretnom slučaju radi o kartelnom sporazumu koji predstavlja najteži oblik povrede Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja pravilno je tužena ocijenila da će izrečena upravno kaznena mjera postići cilj primjernog kažnjavanja tužitelja te odvraćanje tužitelja od budućih postupanja kojima se narušava tržišno natjecanje kao i odvraćanje drugih poduzetnika od narušavanja tržišnog natjecanja, sklapanjem zabranjenog sporazuma."

Može li se ovo smatrati teškim profesionalnim propustom na temelju kojeg se mi možemo žaliti na odluku naručitelja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija