Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

trazimSavjet123

otkaz za vrijeme probnog roka

Preporučene objave

Poštovani,

 

Dakle potpisao sam ugovor u određenom radu na godinu dana, s probnim rokom od 3 mjeseca.

 

Trenutnom sam još uvijek na probnom roku i dobio sam bolju ponudu koju bih želio prihvatiti. U ugovoru smo odredili trajanje otkaznog roka, ali me zanima da li taj otkazni rok vrijedi ako sam još uvijek na probnom roku ? Ako ne vrijedi ugovoreni otkazni rok, koliko mi iznosi otkazni rok ?

 

Zahvaljujem

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pa gledajte, ukoliko ugovor o radu na određeno vrijeme ne predviđa mogućnost redovnog otkazivanja, onda se on ni ne može redovno otkazati, već prestaje ili istekom vremena na koje je zasnovan ili sporazumom poslodavca i radnika ili izvanrednim otkazom (kojeg treba obrazložiti i imati opravdan razlog, a ovo vaše nije opravdan razlog).

 

Dakle, provjerite prvo što ugovor kaže o mogućnosti redovnog otkazivanja radnog odnosa.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sutra ću točno znati što piše u ugovoru pa ga možemo dalje tumačiti.

 

U međuvremenu me zanima da li imam ikakve koristi od ovoga u slučaju da nemam mogućnost redovnog otkazivanja ?

 

iz zakon o radu:

 

7. PROBNI RAD, OBRAZOVANJE I OSPOSOBLJAVANJE ZA RAD

 

Ugovaranje i trajanje probnog rada

Članak 53.

(1) Prilikom sklapanja ugovora o radu može se ugovoriti probni rad.

(2) Probni rad iz stavka 1. ovoga članka ne smije trajati duže od šest mjeseci.

(3) Nezadovoljavanje radnika na probnom radu predstavlja posebno opravdan razlog za otkaz ugovora o radu.

(4) Na otkaz iz stavka 3. ovoga članka ne primjenjuju se odredbe ovoga Zakona o otkazu ugovora o radu, osim članka 120., članka 121. stavka 1. i članka 125. ovoga Zakona.

(5) Otkazni rok kod ugovorenog probnog rada je najmanje sedam dana.

 

Pošto sam ja još uvijek na probnom radu, i poslodavac mi može dati otkaz ako procjeni da nisam zadovoljio, da li imam i ja mogućnost dati otkaz ako mi se ne sviđa radno mjesto ?

 

također citiram http://www.iusinfo.hr/DailyContent/Topical.aspx?id=9906

 

Međutim, bez obzira na određene teorijske dvojbe, osnovna razlikovna značajka ovakvog ugovora o radu od onog „običnog“ postoji u postupku otkazivanja kod ugovorenog probnog rada, ali naravno samo za vrijeme trajanja tog probnog rada.Pri tome treba obratiti pažnju na sljedeće specifičnosti takvog ugovora o radu:

- za poslodavca je povoljnije određeno kraće obvezno minimalno trajanje otkaznog roka (7 dana),

- ugovaranjem probnog rada presumira se da je ugovoreno pravo na otkazivanje ugovora o radu tijekom trajanja probnog rada redovitim otkazom,

- prilikom takvog otkazivanja, a upravo zbog činjenice ugovorenog probnog rada, poslodavac ne bi morao imati opravdani razlog za otkaz ovakvog ugovora o radu, inače predviđen člankom 107. stavak 1. Zakona o radu.

 

 

te također sam našao na ovom forumu situaciju sličnu mojoj na temi http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/25564-probni-rad-i-otkazni-rok

 

gdje navode

 

Slažem se u potpunosti s vašim mišljenjem, ako nije ugovoren otkazni rok u probnom roku onda se primjenjuje otkazni rok od 7 dana. Ako probni rok istekne, primjenjuje se otkazni rok iz ugovora o radu od 2 mjeseca, osim ako radnik nema osobito važan razlog za prekid radnog odnosa.

 

Dakle ako sam dobro razumio temu, otkaz u probnom radu je 7 dana ako nemam ugovoreno drukčije, a za probni rad sam siguran da nemam ugovoreni rok.

 

Naravno, velika je i mogućnost da sam krivo protumačio.

 

 

Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Bit će jasnije kada napišete što vam točno ugovor kaže.

 

A osobno sam mišljenja kako je nezadovoljavanje na probnom radu (dakle tijekom probnog roka) razlog iz kojeg jedino poslodavac može otkazati ugovor o radu redovnim putem, ne i radnik. Da bi radnik imao to pravo, potrebno je da je ono predviđeno samim ugovorom o radu ukoliko je radni odnos zasnovan na određeno vrijeme (jer kod ugovora na neodređeno to pravo uvijek ima).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postovani, 

Naime radim u ovoj firmi tjedan dana, ugovor je na neodredeno sa probnim radom u trajanju od 6 mjeseci. Dogodilo se da sam dobila jako dobru ponudu u dr firmi i pristala prijeci kod njih. U ugovoru pise da je otkazni rok kad daje radnik mjesec dana a u slucaju davanja otkaza od strane poslodavca prema Zakonu o Radu. 

Poslodavac ne zeli sporazumni otkaz u kojemu bi ja odradila tjedan dana otkaznog roka. 

Jesam li duzna odraditi tih mjesec dana iako je rijec o probnom radu? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×