Jump to content

Eksluzivnost davanja ponude


vlux

Preporučene objave

Poštovani svi,

 

Novi sam na ovom forumu, stoga sve pozdravljam.

Imam jedan upit, vezano za poslovanje moje tvrtke.

Tvrtka se bavi opremanjem interijera hotelskih, stambenih i poslovnih objekata - namještaj, prozori, vrata, bravarija itd. - koristeći usluge dobavljača u tim branšama.

Problem koji nam se pojavio na hotelu čiji dio sada radimo je sljedeći - mi smo investitoru predstavili ime dobavljača koji za nas radi namještaj, predali našu ponudu za opremanje soba namještajem, da bi investitor nakon nekoliko dana nazvao našeg dobavljača i pitao od njega direktnu ponudu, koja je na kraju prihvaćena, te smo ostali bez tog dijela posla, a druge proizvode smo uspješno prodali.

Poslujemo već 11 godina i prvi put nam se ovakva situacija dogodila.

Kako se u budućnosti zaštititi od toga? Postoji li način, neka vrsta ugovora, gdje se naš dobavljač obvezuje da se za predmetni objekt ponuda prema našem upitu za određene proizvode smije ponuditi samo nama, nikome drugome.

Primjerice, u petak idemo u Istru na jedan veliki turistički kompleks skinuti primjerak starog prozora prema kojem bi se trebao napraviti novi. Idemo kod dobavljača u BiH da nam napravi isti takav i da nam preda ponudu za izradu, dobavu i ugradnju. Postoji li način da se zaštitimo da predmetni dobavljač iz BiH ponudu za taj turistički kompleks može dati samo našoj tvrtki?

Ispričavam se ako su stvari šturo i nejasno postavljene, spreman sam onome koji može odgovoriti dopuniti pitanje s još detalja.

Unaprijed zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Shvaćam Vaš problem, ali dok god ponuda prema Vama nije prihvaćena, naručitelj može "shop around" - Vi možete sa svojim dobavljačima sklopiti ugovor o tome da ne smiju nuditi svoje proizvode direktno kupcima s kojima Vi pregovarate, ali takav ugovor niti Vaši dobavljači ne bi potpisali jer je nepovoljan za njih, a isto tako biste Vi onda morali njima odati poslovnu tajnu s kime pregovarate za posao. Ugovor o ekskluzivnoj distribuciji za određenu vrstu proizvoda ili određeno područje je također moguć, ali i tu bi za dobavljača trebalo biti nešto što bi mu bilo privlačno da takav ugovor i potpiše.

 

Jedini način koji vidim ovdje jest da ne odajete ime dobavljača kupcu kojemu nudite proizvod ili uslugu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Ruby_Danderluff - Zahvaljujem se na odgovoru. U pravu ste da investitor / kupac može prikupljati više ponuda, što naravno i radi. Ulazimo sada u problem "surovosti poslovanja" ne u odnosu investitor-naša tvrtka, nego investitor koji zanemaruje naše napore/troškove koje ulažemo da za građevinski objekt nađemo najbolje rješenje i cijenu koja će ga zadovoljiti. Naravno, pošto smo mi "druga ruka" uvijek je poželjno otići kod prve. Ali, problem je u tome što vrbuju naše dobavljače, ne naravno što kontaktiraju nekoliko drugih, što je njihovo pravo, a i obveza kao pažljivi investitor.

Ne mislim da bi ugovor s dobavljačem koji bi potpisao s nama bio nepovoljan za njega, jer radi se samo o "ekskluzivi ponude" za turistički kompleks s kojim smo mi stupili u kontakt, a ne naš dobavljač, stoga je i pitanje bi li se on uopće i natjecao za njega. Dvije su opcije - može odgovoriti neću potpisati takav ugovor - sam ću se natjecati na predmetnom objektu (kada vidi prijedlog ugovora saznat će i naziv objekta) i to je njegovo puno pravo, a može "ući s nama u igru" i samo nama dati ponudu za taj objekt, nikome više, ni investitoru, ni drugim posrednicima.

U međuvremenu sam se telefonski čuo s predmetnim dobavljačem iz BiH i on je spreman potpisati takav ugovor, a na nama je da ga sastavimo. U tome i jest problem - ne znam postoji li negdje forma takvog ugovora, jer ovdje se radi o samo jednom objektu/poslu/ugovoru, ne o trajnom zastupanju recimo na području RH.

 

@felixx - Da bi vam bilo jasnije opisat ću vam cijeli proces našeg poslovanja. Poslujemo uspješno već 11 godina u ovoj branši (četvorica smo partnera). Stupamo u kontakt s investitorom, nudimo dijapazon naših usluga, odnosno naših dobavljača, upućujemo upite dobavljačima, s njima razrađujemo troškovnike, redovito dajemo naše prijedloge i razradu, ponekad i mi sami izrađujemo troškovnike (primjerice kod obnova postojeće robe ili opreme), ispregovaramo sve komercijalne uvjete s njima i okrećemo se investitoru s našom ponudom, pregovaramo naravno o komercijalnim uvjetima, dodavamo mijenjamo neke stavke u hodu radi eventualnih ušteda, ako sve prođe dobro potpisujemo ugovor, mi smo nositelj posla i garantiramo za kvalitet opreme, rokove dobave, garantne rokove redovito nudimo bankarske garancije jer vrlo uspješno surađujemo s jednom našom bankom, što je investitoru dodatna sigurnost. Nakon toga kontrolira se proces izrade kod dobavljača, nadzire se tijek ostalih radova na gradilištu koji se susreću s našim radovima, organiziramo transport, kod radova vršimo nadzor, nakon uspješne primopredaje brinemo o naplati i nakon toga o održavanju. Nas četvorica smo u jednu ruku i tehnolozi i komercijalisti i pravnici i knjigovođe itd.

Naša zarada ovisi od posla od posla. Poznate su uglavnom tržišne cijene. Plus diktira i količina (iako ne radimo manje poslove, što zbog nedostatka vremena, što zbog toga što radimo s velikim dobavljačima koji ne isporučuju manje količine). Na hotelskim objektima gdje su vrijednosti ugovora u milijunima kuna vrh što možemo postići je marža od 15%, ispod 10 ne idemo. U ovom konkretnom slučaju gdje nas je investitor preskočio vrijednost robe je bila cca 700.000 kn, a ulazna cijena od našeg dobavljača cca 630.000.

Dakle izigrao nas je i dobavljač i investitor. Naravno s punim (poslovnim) pravom. Ali s nekakve ljudske strane to je dobavljač s kojim smo odradili prije dvije godine hotel vrijednosti njegove robe cca 3.000.000 kn, šteta. Ali široko je tržište.

 

Nadam se da postoji netko tko nam može pomoći, iako po svemu sudeći trebamo potražiti dobrog pravnika da nas pokuša zaštititi u budućnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Ruby_Danderluff - Zaboravio sam napisati - u praksi se držimo toga da investitoru do potpisa ugovora ne odajemo ime našeg dobavljača, ali ponekad isti mora doći s nama kod investitora vezano za neka tehnička pitanja, mora većinom slučajeva doći na izmjeru, a da ne govorimo o izradi uzorne sobe kada je riječ o hotelskim kućama. Tako da je to vrlo osjetljivo područje i nije lako sakriti podatke. Imamo vrlo korektne investitore s kojim radimo godinama i nikad nas nisu pokušali "preskočiti".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani.

Koliko sam shvatio..Vaš problem leži u tome..što svoju Uslugu nudite raznim Investitorima..a za Dobavljača ste vezani uz jednu ili Dvije Proizvodne Firme.

Da pojednostavim..Vi..svom Dobavljaču trebate >staviti u glavu<..da on nije

jedini..u toj Branši..s time če te postiči..balans ,na liniji Proizvođač i Vi .

Kad dođete u situaciju da Vas Vaš Dobavljač zamoli..da ga na sljedečem poslu

koji Vi ugovorite..ponovo Angažirate kao Dobavljača..tad ste >uspjeli<.

A to možete jedino na način da pronađete više Proizvođača Opreme koju vi

montirate na raznim Objektima.

Kad bi Vi imali..10..Proizvođača iste Opreme..na >liniji<..budite sigurni.

da ni jednom nebi palo na pamet..da vas preskoči u opisanom poslu i na opisani

način.

Što više..tad bi vi bili u situaciji , da se oni međusobno >natječu< ,,za vašu

ponudu..i vi bi isto u tom slučaju..kao i Investitor mogli napraviti svoj >interni<

Natječaj..tko da bolju ponudu..njegovu Opremu uzimate.

Tad .da ne dužim..ne bi bilo nikakav problem.da svaki od Vaših Dobavljača

potpiše ..da vas neče .>preskakati< što više..Proizvođač iz BiH će vam dati

Exskluzivu za područje R.H. ..samo iz razloga da što više surađujete..baš sa njima.

POANTA JE ..PROŠIRITE MREŽU PROIZVOĐAČA - BIRAJ TE .NAJ KVALITETNIJEG.

PO SVIM PITANJIMA..CIJENI..KVALITETI..ITD.

Poz. frenki

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jasno mi je, naravno da je na Vama i Vašem dobavljaču da imate korektne odnose i da ulazite u zajedničke rizike (i kao potrošač, posve mi je jasno zašto angažirati Vas, iako ste "posrednik", a ne izravno dobavljača, jer dodana vrijednost koju Vi nudite to opravdava). Međutim, mislim da taj tip ugovora kao imenovani (nominatni) ne postoji u Zakonu o obveznim odnosima pa da samo možete preuzeti šprancu, već se radi o nekom neimenovanom (inominatnom) ugovoru koji ćete morati sastavljati "na licu mjesta" ovisno o okolnostima konkretnog slučaja.

Predlažem da se to zove "ugovor o poslovnoj suradnji" ili "ugovor o zajedničkom davanju ponude" ili nešto slično, gdje ćete ugovoriti da Vi kao jedna strana nastupate prema investitoru/naručitelju i dajete ponudu, a da Vaš dobavljač kao druga strana daje proizvod, cijenu i kvalitetu prema Vama, koju Vi dalje jamčite prema investitoru(proizvođaču).

Jedina zakonska opasnost koju vidim ovdje jest kreiranje zabranjenog sporazuma sukladno Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, ali tu zaista nema opasnosti od toga jer se bilo kakvim sporazumom između Vas i Vašeg dobavljača zaista ne ograničava konkurencija (samo zbog toga bih ja izbjegla riječ "ekskluzivnost" u nazivu ugovora).

 

Ako mislite da nećete moći sami složiti takav ugovor, možda bi bilo dobro da angažirate odvjetnika koji je vičan trgovačkim ugovorima i radu s trgovačkim društvima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni se dogodilo slično. Angažirana sam da odradim plasman roba na Eu tržište. Kada je došao prvi veći upit i veći iznos proizvodjac koji me angažirao je naglo progovorio sve jezike EU, izaobišao me, da ne bi morao platiti. Iako ponudjaca ima više čovjek se nadje u situaciji da mora promptno prebaciti posao na neku drugu tvrtku što ne ide kako bi brzo. ni lako, a i lobiras za xy firmu, te ispadnes neprofesionalan. .I meni bi bilo drago čuti da li je to poslovna prevara i kako se zaštititi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije u smislu Kaznenog zakona (prijevara u gospodarskom poslovanju bi bila ako netko nekoga dovodi u zabludu ili održava u zabludi u poslovanju da bi na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učinio, pojednostavljeno rečeno).

 

Po meni, to je nelojalna konkurencija ili u širem smislu postupanje suprotno dobroj vjeri, ali kako se zaštititi od toga, treba ocijeniti za svaki pojedinačni slučaj. Preduhitriti ovakvo postupanje suugovaratelja može se odnosom povjerenja i dobrim pisanim ugovorom o poslovnoj suradnji, koji kasnije, u slučaju kršenja, može rezultirati obvezom na naknadu nastale štete i slično. Nekakvo drugo rješenje mi trenutno ne pada na pamet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U budučem dogovaranju,zastupanja ili sličnih radnji, Partneru ponudite Ugovor o

Poslovno Tehničkoj Suradnji.i.čuvajte sve e-mailove ,jer u današnje vrijeme 95%

Posla odrađujemo e-mail Korespodencijom..finiš je potpisivanje svega što se nalazi

u spomenutim mejlovima..stoga..budi te oprezni..Europa se >Balkanizira<..a mi se

Europiziramo..ironično..ali je tako.

Nekad je Kupac iz npr. Njemačke Plačao proizvod iz RH u roku 7 dana..a.sad kad

dogovarate rokove plaćanja..odmah vam kaže...kao i kod vas..60 ili 90 dana..

jer su upoznati sa našom situacijom..tako da skoro više i nema Ugovora na 30 Dana !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija