Jump to content

Nasljedivanje iza djeda


Tinkerb

Preporučene objave

Umro mi je djed s kojim ja i sestra nismo imale nikakve obiteljske odnose i nismo znale gdje prebiva. O smrti smo doznale putem novina. Nasa majka je umrla prije svog oca, tog djeda. Njena sestra je gramiziva i pohlepna.

Doznali smo da nismo bile pozvane na ostavinsku raspravu koja se jos mora odrzati.

Ako je tetka sa djedom imala ugovor o dozivotnoj skrbi o kojem ne znamo, da li tetka nasljeduje sve, a ja i sestra nista? Imamo li ja i sestra pravo na ostavinu iza djeda?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, Matrix. Ne vjerovatno je da je tako, neusporedivo sa zakonski naprednijim drzavama, ali eto moguce kod nas.

 

Vi dakle mislite da osoba ne smije raspolagati svojom imovinom, nego sve mora ostaviti nasljednicima. I to čak i onima koji su se otuđili?

 

I kao informacija, u mnogim tim 'naprednim' državama nužni dio ni ne postoji. Ili je neka mizerija, a ne kao kod nas pola nominalnog nasljedstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa dobro. Ali postoje razna otudenja. U nasem slucaju tetka je djeda izolirla od nas i premjestila ga na tajnu lokaciju te mi nismo imali prava niti njemu pristupit. Bio je pod njenim utjecajem citavi zivot.

 

ta tetka je njegova kčer,jel tako...ako on nije bio priseban,onda možete nešto dokazivati ili osporavati...međutim,ako je,onda on odlučuje o svom životu...kome će šta dati ili neće....

jeste vi sigurni nakraju kakav je ugovor imao sa tetkom?...ako je darovni,onda imate prava na nužni dio...ako je ugovor o doživotom ili slično,onda nemate nikakva prava...osim pobijanje,ako nije bio priseban....

 

ali ,sve u svemu,ona je bila s njim ... ili se radi o "velikom bogatstvu" ili joj je bilo stalo do oca i brinula se.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Doznat cemo uskoro o cemu se tocno radi.

Predpostavljam da na ostavinskoj raspravi imam pravo zahtjevati kopiju ugovora o dozivotnom skrbnistvu? Imam li prava pitati ikakva pitanja i traziti ikakva objasnjenja od javnog biljeznika? Sto cini takav ugovor o skrbnistvu pravovazeci nad imovinom pokojnika?

 

Tetka je moralna gnjida za koju je svaka osoba samo potecijalni izvor novca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija