Jump to content

Razvod i naslijeđena imovina


Kockica40

Preporučene objave

poštovanje,

problem je ovakav. Svekar je umro i njegovu imovinu naslijedila su njegova djeca i supruga podjednako trećinsko vlasništvo. U jednoj od nekretnina živim sa suprugom(nasljednikom) i maloljetnom kćerkom, koja je oduvijek bila vlasništvo svekra dakle nikad nije bila prepisana na sina. Tu nekretninu smo zajednički renovirali, ulagali u nju u 13 godina braka. Ja sam prijavljena na toj adresi, dakle svekar je na MUP -u potpisao da me prijavljuje na njihovu adresu. Pred razvodom smo. Suprug je otišao i u toj nekretnini ostala sam sa djetetom. Koja su sada moja prava? Može li me suprug izbaciti iz nekretnine s djetetom jednoga dana? S obzirom na 13 godina zajedničkog ulaganja u tu kuću imam li i ja pravo na pola tog njegovog trećinskog vlasništva ili me zajedno s djetetom može izbaciti na cestu kad poželi?

Molim pomoć

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imovina koja je stečena nasljedstvom jednog od bračnih drugova tretira se kao njegova vlastita imovina, dakle nije bračna stečevina bez obzira što je stečena za vrijeme trajanja bračne zajednice, tako da se i ta kuća koju je Vaš suprug naslijedio od svog pok. oca tretira kao njegova vlastita imovina....

Druga je stvar što ste Vi zajednički ulagali u tu kuću, renovirali je isl., čime ste povećali vrijednost iste, tako da možete potraživati dio sredstava uloženih u istu, ali to morate dokazivati sudskim putem ili se probati, mirnim putem, dogovoriti sa suprugom oko priznanja i podjele iste...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koja je oduvijek bila vlasništvo svekra dakle nikad nije bila prepisana na sina. Tu nekretninu smo zajednički renovirali, ulagali u nju u 13 godina braka.

 

Dodatni problem je što ste ulagala u nekretninu koja nije vlasništvo supruga, pa nakon 5 godina nemate zakonsko pravo potraživati naknadu za ulaganje u tuđu nekretninu.

Pred razvodom smo. Suprug je otišao i u toj nekretnini ostala sam sa djetetom. Koja su sada moja prava?

Tko je sada vlasnik? Samo suprug, ili su njih troje suvlasnici?

Zapravo malo mjenja na stvari, ali možda nije potpuno nevažno.

 

Može li me suprug izbaciti iz nekretnine s djetetom jednoga dana? S obzirom na 13 godina zajedničkog ulaganja u tu kuću imam li i ja pravo na pola tog njegovog trećinskog vlasništva ili me zajedno s djetetom može izbaciti na cestu kad poželi?

 

Imate pravo na polovinu onog što ste u braku stekli, to uključuje pokretnine, ušteđevinu, ali i - dugove.

Kuću u koju ste ulagali ste istovremeno i koristili bez naknade/najma, zar ne?

 

Ne može vas baš izbaciti kad poželi, ali da , morat ćete napustiti nekretninu ako vlasnik(ci) tako odluči

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozz ja imam jedno pitanje,mozda je netko imao slicnih iskustva.naime nakon 12 godina braka zatrazila sam razvod.Kad smo se ozenili uredili smo donji kat moje kuce,tada ja bila u vlasnistvu moga oca,on ju je sagradio,te smi je darovnim ugovorom prebacili na mene,Sada moj bivsi suprug tuzu mene za isplatu cak 55000 eura sto je nemoguce da ga isplatim jer nije toliko ulagao,sud je pri kraju te je on uplatio vjestaka koji dolazi za nekoliko dana,pa ne znam sta ocekivati,dali on moze ista dobit.proslo je 13 god,nema racuna ni svjedoka,A I moj tata nam je financijski pomagao,Uredenje je bilo u smislu poatavljanja plocica kupnja spavace sobe kupaone vrata,farbanje....U tom braku je on kupio jos I auto I barku te jos jedan auto koji je prodao,sve na njegovo ime

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozz ja imam jedno pitanje,mozda je netko imao slicnih iskustva.naime nakon 12 godina braka zatrazila sam razvod.Kad smo se ozenili uredili smo donji kat moje kuce,tada ja bila u vlasnistvu moga oca,on ju je sagradio,te smi je darovnim ugovorom prebacili na mene,Sada moj bivsi suprug tuzu mene za isplatu cak 55000 eura sto je nemoguce da ga isplatim jer nije toliko ulagao,sud je pri kraju te je on uplatio vjestaka koji dolazi za nekoliko dana,pa ne znam sta ocekivati,dali on moze ista dobit.

 

uputi sudu pismeno ili na raspravi dostavi presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske Broj: Rev 580/07-2.

pogledaj pp

dragovočljno ulaganje. traž da plati stanarinu i ostale troškove dok ste živjeli skupa.

auto je bračna stečevina(osim ako je poklon) i traži 1/2 auta (isplata u novce ili prebijanje (ulaganje u kuću i auto)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Auto nije poklon kupljen je kao I jos jedan auto I novi motor kojeg je prodao,te barka sve steceno u braku.po njemu bi ja trebala njega isplatit a on jos I uzet svu pokretninu.To sam I mislila nek se izeacuna moj dio u pokretninama te nek se s time namiri,jos je moje novce sta sam dobila od mame 15000 eura stavio na, svoj racun I ja nisam vidjela ni lipe,to smo rekli na sudu ja moja mama,I tata jer su bili za svjedoke,nadam se da ce sudac to uzet u obzir

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija