Jump to content

isticanje vjerskih obilježja na radnom mjestu


mirjana02

Preporučene objave

Meni nije poznato da bi neki zakon to izrijekom branio. Osim ako postoji neki interni akt.

 

S druge strane, iako poštujem svačije pravo na vjersko uvjerenje i opredijeljenost, smatram da je, ako se radi o radnom mjestu na kojem dolazite u doticaj sa kupcima/mušterijama/klijentima, bolje takve simbole maknuti iz vidokruga. Vjera je intimna stvar rezervirana za pojedinca, njegov osobni prostor i crkvu u kojoj se prakticira.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam u mlađim danima prolazila neke edukacije u prodaji. Naučili su nas kako su tri stvari strogo neprihvatljive spominjati i isticati u poslovnom okruženju: politička uvjerenja, klub za koga navijate i vjeroispovijest.

Ovo mi se čini najkorektnije.

Za koji trenutak idem uobičajeno u selski birc na kavu i konobarica počne komentirati LP ili da treba zabraniti procesiju kroz selo....:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo mi se čini najkorektnije.

Za koji trenutak idem uobičajeno u selski birc na kavu i konobarica počne komentirati LP ili da treba zabraniti procesiju kroz selo....:palac:

 

da, s ovim se ja slažem: ako je to pravilo poslodavca o odijevanju ili uređenju radnog mjesta, onda nema mjesta govoru o vjerskoj diskriminaciji i sličnome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Živimo u sekularnoj državi, što posredno znači da vjerska obilježja u javnim prostorima nije dozvoljeno postavljati budući da članak 6 Zakona o državnim službenicima istiće da nije dozvoljeno nikoga diskriminirati ali niti povlađivati u odnosu na među ostalim i vjerska obilježja. Dakle, državni i javni službenici bi trebali biti u pogldeu vjere apsolutno neutralni. Isticanjem obilježja ističe se stav, očekivanja, a osobito kada se to radi na poziciji nekog odlučivanja. Kod privatnih poslodavaca treba poštovati odluku privatnog poslodavca jer on ima pravo zahtjevati da njegovi zaposlenici kao njegovi predstavnici prezentiraju određenju poslovnu politiku koju on zastupa, i ima pravo zahtjevati da ga se predstavlja pred strankama na način na koji on to želi.

 

Ako radite u državnoj upravi ili na javnim prostorima ne bi smjeli mada službeno nije zabranjeno. Zamislite samo da svatko počne po šalterima vješati oznake svojih osobnih uvjerenja, paliti mirišljave štapiće radi zen meditacije i slično. Križić oko vrata ili sličan mali osobni detalj u obliku nakita je u redu, naravno ako je decentan i nenametljiv.

 

Dakle zakonski nije direktno zabranjeno. Isto kao što nije zabranjeno prdnuti pred nekim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija