Jump to content

Blokada računa


annatanja

Preporučene objave

Molim Vas ako netko može da mi ovo objasni s obzirom da sam već godinama u blokadi kod Fine a nisam zaposlena i ništa se nije naplatilo do sada ...

Naišla sam na ovo sad ali nemogu naći u ovršnom zakonu ...

Hvala !

 

,,Deblokadu svih računa je moguće tražiti i to stoga jer ovrhe istekom zakonskog rokA, u kojem se vjerovnik nije mogao namiriti na blokiranim računima, morale su po Zakonu biti obustavljene.Suci su imali zakonsku mogućnost tražiti da se BLOKIRANI računi odblokiraju zbog nemogućnosti naplate ali to nisu radili.

Objava se uglavnom odnosi na račune na kojima se ništa nije događalo. Primjerice, ako netko ima blokiran račun, a na njega ne sjeda nikakav novac, odnosno građanin nema primanja i tako mjesecima, godinama, tada se ovrha može smatrati nenaplativom.

Sud je trebao pozvati ovrhovoditelja da predloži drugi način naplate, a ako nije predložio, ovrhu obustaviti. Ako dužnik nije imao nikakvu imovinu pa se ovrha ne bi mogla nastaviti, i tada je sud morao ovrhu obustaviti.

Po starim ovršnim zakonima, ako je račun blokiran, a dug se namiruje prvom ovrhovoditelju, ostali su morali u rokovima predložiti novi predmet ili rok ovrhe. Na primjer, prvo se namiruje prva ovrha, a npr. banka ili teleoperater čekaju da na njih dođe red. Tada, nakon proteka roka za naplatu, ovi koji čekaju su, po nalogu suda, morali obustaviti zahtjeve za blokadu ili predložiti ovrhu nad nečim drugim. Ali većina to nikad nije napravila niti su sudovi zbog toga ovrhe obustavili pa je sada moguće za takve ovrhe proglasiti zastaru!

Primjer : Od 2005. do početka rujna ove godine Ovršni zakon se mijenjao, a time i rokovi u kojima se smatralo da je ovrha na novčanim sredstvima nenaplativa.

Za ovrhe pokrenute od 2005. do 2008. godine taj rok je bio šest mjeseci. Od 2008. do 2012. godine račun je mogao biti blokiran 12 mjeseci, nakon čega se morao odblokirati. Od početka 2012. do početka rujna ove godine rok je bio 3 mjeseca."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ti rokovi su postojali ranije i oni su još važeći za ovrhe koje su dane na naplatu u navedenim razdobljima! Ako imate takve aktivne ovrhe možete tražiti njihovu obustavu od nadležnog Općinskog suda PRIJEDLOGOM ZA OBUSTAVU OVRHE zbog NENAPLATIVOSTI! Sada više u Ovršnom zakonu ne možete naći te odredbe jer su ukinute promjenama Ovršnog zakona u rujnu 2014 i za novije ovrhe to nije moguće! Obustava ovrhe ne znači i prekid ovrhe tako da vas ovrhovoditelj nakon obustave može ponovo ovršiti na promijenjenom sredstvu ovrhe ukoliko nije prošao deset godišnji zastarni rok za pravomoćne ovrhe! Morate biti oprezni jer si na taj način možete napraviti i štetu budući da vam ovrhovoditelj može sjesti na nekretninu ili pokretnine ako ih imate!:propis:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija