Jump to content

Kamate kao samostalno potraživanje


bellisima

Preporučene objave

Postovani,molim savjet.Prije odprilike 15 god. imala sam dug-kamatu 840 kn na zaostale neplacene rate plina,koje sam prije 15 god platila.Ostala je neplacena kamata za koju me plinara danas trazi preko 2800 kn.Imam li pravo traziti otpis duga po zastari ili moram platiti tu svotu?Da li mi po zakonu mogu racunati na tu zaostalu kamatu novu kamatu? Plinara mi prijeti ovrhom,pa vas molim za brzi odgovor. Unaprijed se zahvaljujem.

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li mi po zakonu mogu racunati na tu zaostalu kamatu novu kamatu?
na iznos neisplaćene kamate mogu zahtijevati i zateznu kamatu samo od dana kad je sudu podnesen zahtjev za njezinu isplatu, što znači da se kamata na kamatu, tzv. procesna kamata, može zahtijevati samo od dana utuženja,međutim u konkretnom slučaju je očigledna zastara kamata kao samostalnog potraživanja.

Naime,prema stavu Vrhovnog suda RH u odluci br. Rev-41/1999 kamata kao akcesorno potraživanje dijeli pravnu sudbinu glavnog potraživanja, pa kad zastari glavno potraživanje, zastarjela su i sporedna potraživanja, kao što su potraživanja kamata, plodova, troškova, ugovorne kazne.

Odredba čl. 226. ZOO koja propisuje zastarni rok od tri godine ima u vidu upravo samostalno potraživanje kamata u situaciji kada je glavno potraživanje prestalo postojati (isplatom ili na drugi način).

Kamate teku kontinuirano od dospijeća do prestanka glavnog potraživanja, pa samostalno potraživanje kamata (nakon podmirenja glavnog potraživanja kao u ovom slučaju) zastarijeva u roku od tri godine od nastanka svakog pojedinog dnevnog iznosa kamata, jer to potraživanje nastaje i dospijeva svakog dana u vremenu od dospijeća do prestanka glavnog potraživanja.

Znači,kad je glavna tražbina prestala i zatezne kamate postale samostalna tražbina,(kao u vašem slučaju) zastara zahtjeva za kamate se prosuđuje po odredbi čl.226. ZOO-a.

Prijetnja ovrhom je suluda budući da nedostaje ovršni naslov,što će reći pravomoćna odluka suda,pa ukoliko doista pokrenu parnicu radi isplate kamate kao samostalnog potraživanja,ostaje vam mogućnost isticanja prigovora zastare,na koju se morate pozvati upravo Vi,budući da sud na zastaru nepazi ex offo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Poštovani,

ukoliko se šalje prijedlog za ovrhu za glavnicu koja se sastoji od računa + samostalne kamate (kamate na plaćeni dio glavnice), da li se u tom slučaju može u prijedlogu za ovrhu tražiti procesna kamata na ovaj dio glavnice koji se sastoji od samostalne kamate? Ako da, da li se procesna kamata traži od izdavanja rješenja o ovrsi,pravomoćnosti ovrhe ili nešto treće? 

uređeno: od Igor Mankas
ispravak
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, kamata do određenog datuma se uglavniči, pa na taj iznos teku kamate. Međutim, to se obično radi kad je dužnik platio glavnicu, pa su ostale samo kamate. Ako nije platio ništa, onda pustite da kamata teče, što biste pravili novi trošak donošenja rješenja, a ne znate niti hoćete li naplatiti dug.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Govorim upravo o situaciji kada utužujem kamatu na plaćenu glavnicu, znači fiksnu kamatu koju uglavničim. Nije mi samo jasno od kad teče procesna kamata na uglavničenu kamatu. Negdje sam našao da se procesna kamata traži od dana kada je sudu podnešen zahtjev do naravno naplate, ali u ovom slučaju ja prijedlog za ovrhu šaljem javnom bilježniku...pa da li onda procesna kamata teče od dana donošenja rješenja o ovrsi od strane javnog bilježnika?

uređeno: od Igor Mankas
ispravak
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Igor Mankas je napisao:

u ovom slučaju ja prijedlog za ovrhu šaljem javnom bilježniku

osnovom koje isprave podnosite prijedlog

 

prije 2 sati , Igor Mankas je napisao:

Negdje sam našao da se procesna kamata traži od dana kada je sudu podnešen zahtjev

točno,vidi odredbe čl.31 st.2 Zakona o obveznim odnosima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izvadak iz poslovnih knjiga, mjesečne fakture za usluge

 

Prije 3 minuta, Matrix je napisao:

točno,vidi odredbe čl.31 st.2 Zakona o obveznim odnosima

da, ali ja nemam puno ovrha koje završe na sudu, imam relaciju samo javni bilježnik-fina jer skoro nitko ne prigovara tako da sa sudom rijetko radim, pa kako ću onda od suda tražit procesne kamate?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na temelju obračuna kamata, a iznosi su otvorene stavke iz poslovnih knjiga isto kao i fakture. Dakle, svaki mjesec ide faktura, primjer je da netko sa zakašnjenjem plati 10,11. mjesec 2017, a ne plati 12. 2017. Na računu za 01/18 sam mu poslao fakturu za 01. + kamate na zakašnjelo plaćanje 10,11/17. On plati samo 01 ali bez kamata. Ja ga sada želim tužiti za 12/17 koji je preskočio + kamate na zakašnjelo plaćanje 10,11 koje ne želi platiti. ''Normalnu kamatu tražim za račun (12/17), ali tražim i procesnu kamatu na kamatu koju sam uglavničio

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija