Jump to content

Otvaranje tvrtke umjesto obrta


Atman

Preporučene objave

Trenutno sam istovremeno zaposlen u jednoj ustanovi te vlasnik obrta s jednim zaposlenikom. Iako mi se već plaćaju doprinosi za mirovinsko i zdravstveno u ustanovi u kojoj radim, te doprinose moram DVOSTRUKO plaćati i za obrt kojem sam vlasnik, po ostvarenoj dobiti. Tako da ispada da od svega što zaradim kroz obrt, državi dam oko 60% na ime poreza i doprinosa.

 

Ako umjesto obrta otvorim d.O.o., onda sam čuo da nema plaćanja dvostrukih doprinosa. No nije mi jasno ako se ja budem vodio kao vlasnik i direktor d.O.o.-a, smijem li raditi poslove u njemu li ne. Smije li direktor d.O.o.-a raditi u njemu poslove za koje je taj d.O.o. registriran ili je on samo direktor?

 

Također ne znam na koje si načine mogu mjesečno isplaćivati dobit od tog d.O.o.-a, a da ne moram čekati kraj godine? Jer kako sam već zaposlen na drugome mjestu i primam plaću, ne mogu također od svoje firme primati i direktorsku plaću, zar ne? Na koje si onda načine mogu isplaćivati zarađeno?

 

Hvala na savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno je da ako ste osigurani po drugoj osnovi, ne morate biti zaposlen kao direktor u svom trgovačkom društvu i shodno tome, ne morate plaćati poreze i doprinose iz poslovanja trgovačkog društva. Vi kao direktor vodite poslove društva iako ne radite u društvu, i imate pravo upravljati društvom i voditi poslove društva sukladno potrebama.

 

Dobit se isplaćuje godišnje, a što možete isplaćivati mjesečno, ovisi o konkretnim okolnostima vašeg trgovačkog društva, možda vam to može reći i knjigovođa (putne troškove, ili možda zakupninu ako društvo registrirano na vašu privatnu adresu, ili nešto treće)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija