Jump to content

Dokazivanje vlasništva nekretnine


romano1

Preporučene objave

Molim za pomoć!Situacija je ukratko slijedeća.

2001. godine kupio sam od pravne osobe(firma) garažu, uredno potpisali kupoprodajni ugovor, isplatio u potpunosti prodavatelja,ovjerili ga kod javnog bilježnika, prijavio poreznoj stjecanje nekretnine, platio u roku porez prema poreznom rješenju.Nisam odmah podnio zahtjev za upis vlasništva u ZK.Kad sam to konačno krenuo rješavati ispalo je da mi nedostaje kupoprodajni ugovor ili tabularna isprava od prve pravne osobe(koja je i bila izvođač radova tog cijelog stambenog objekta gdje su stanovi i garaže),koja je tu garažu prodala drugoj pravnoj osobi/firmi od koje sam ja kupio garažu.Oni su od njih kupili garažu 2000godine a ja od njih 2001, i do danas sam u samostalnom nesmetanom posjedu.

Kako nisam nikako mogao doći do tog kupoprodajnog ugovora ili tabularne isprave ,jer je "prva" firma u međuvremenu upala u financijske i poslovne probleme,i nisu imali u tom trenutku direktora niti ovlaštenu osobu koja bi imala ovlasti da mi te isprave izda , pokrenuo sam "pojedinačni ispravni postupak".

Kako je u međuvremenu izašao novi zakon o stečaju, u 12 mjesecu 2016, po službenoj dužnosti je imenovan stečajni upravitelj te "prve" firme, jer su neke osobe koje ,kojima vjerojatno ta firma nešto duguje pokrenule zahtjev za stečajem.Stečaj je pokrenut u 12 mjesecu 2016.Cijelo ovo vrijeme u gruntovnom je kao vlasnik upisana ta "prva " firma ,ali sada je na ZK i zabilježba da je pokrenut pojedinačni ispravni postupak.

Stečajni upravitelj , mi ostavlja poruku preko susjeda da mu se javim.Ja sav sretan ,mislim sada ću napokon ishoditi tabularne ispravu za upis vlasništva, a on meni kaže da ja njemu moram dokazati da je njegova firma ,čiji je on stečajni upravitelj ,prodala tu garažu firmi od koje sam ja kupio.Dok mu to ne dokažem , a ne mogu kad nemam niti kopiju kupoprodajnog ugovora između njih,on će tu garažu tretirati kao stečajna masa i kaže da će je prodati!!??

Da li on to može dok je pojedinačni ispravni postupak u tijeku?

Da li je on kao stečajni upravitelj dužan provjeriti u poslovnim knjigama da je ta nekretnina već jedan put prodana i da li on može jednu te istu nekretninu prodati dva puta-po meni je to kazneno djelo prijevare.

Što ja mogu tu napraviti da zaštitim svoje izvanknjižno vlasništvo u čijem sam posjedu od 2001 do danas?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jedino da tražite taj njihov kupoprodajni ugovor od druge firme, vašeg prodavatelja... Zamislite scenarij da je Vama to prodala firma od koje ste Vi kupili, a koja zaista nikad nije bila vlasnik toga, onda su Vas oni prevarili... Uđite u trag tome...

 

Osim toga, Vi ste uživali od 2001. do danas, miran, pošten i nesmetan posjed, podnesite tužbu sudu za stjecanje te nekretnine na temelju dosjelosti, i ako nije protekao rok za to, podnesite izlučni zahtjev u stečajni postupak, da se ta nekretnina izluči iz stečajne mase. Stečajni upravitelj je to dužan provjeriti, ali što ako se u poslovnim knjigama tog trgovačkog društva još uvijek vodi ta nekretnina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Na žalost firma od koje sam kupio garažu više ne postoji i nema pravnog sljednika.

Rok za podnošenje izlučnog zahtjeva je protekao,jer nisam ni znao da je pokrenut stečaj.

Tužbu sudu za stjecanje nekretnine na temelju dosjelosti mislim da u ovom trenutku ne mogu podnijeti jer je u tijeku "pojedinačni ispravni postupak".Ne vjerujem da me prodavatelj prevario jer sam istovremeno od njih kupio i stan u istoj zgradi i sve je bilo OK.

Jedino što sam zagubio taj "njihov " kupoprodajni ugovor za garažu i sad sam u problemu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija