Jump to content

tužba za ometanje posjeda


srdjan

Preporučene objave

Poštovani, htio bih podnijeti tužbu zbog ometanja posjeda. Susjed je, dok nisam bio ondje, razbio lokote na lancima koji ograđuju privatni put na mojem zemljištu i počeo koristiti taj put da bagerom dolazi do svoje zemlje. Pretpostavljam da je stvar prilično jednostavna, pa bih tužbu podnio sam, bez advokata. Samo molim informaciju na koje se zakonske odredbe mogu pozvati. Zemljište o kojem je riječ je u čistom vlasništvu, bez posjednika ili ikakvih tereta.

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zemljište o kojem je riječ je u čistom vlasništvu, bez posjednika
vi ste posjednik,i upravo tu činjenicu između ostalog morate dokazati,jer u suprotnom vaš zahtjev će biti odbijen.
Samo molim informaciju na koje se zakonske odredbe mogu pozvati.
vi u tužbi uopće niste dužni navoditi članke zakona,no nije od viška i ako navedete,glede čega vidite odredbe čl.10,21 i 22 Zakona o vlasništvu i dr.stvarnim pravima
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, htio bih podnijeti tužbu zbog ometanja posjeda. Susjed je, dok nisam bio ondje, razbio lokote na lancima koji ograđuju privatni put na mojem zemljištu i počeo koristiti taj put da bagerom dolazi do svoje zemlje.

A zašto biste ga uopće tužili?

To je provala i oštećenje imovine, treba prijaviti policiji. Jeste li prijavili?

Ako ništa drugo, da policija njega ispita i da imate dokaz za sud.

 

 

Pretpostavljam da je stvar prilično jednostavna, pa bih tužbu podnio sam, bez advokata. Samo molim informaciju na koje se zakonske odredbe mogu pozvati. Zemljište o kojem je riječ je u čistom vlasništvu, bez posjednika ili ikakvih tereta.

Ako stvar dođe do suda, preporučujem da uzmete odvjetnika.

U protivnom će vas susjed lako izigrati, jer će vjerojatno imati odvjetnika. U ovakvim sporovima često pobjeđuje onaj tko ima (boljeg) odvjetnika.

On će ustvrditi da se tim putem stalno koristi već dulje vrijeme, i tražiti upis služnosti provoza do svoje parcele.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

Rok za podnošenje tužbe za smetanje posjeda jeste 30 dana od počinjenja čina smetanja ili od saznanja za čin smetanja .U tužbi trebate navesti na koji je način izvršeno smetanje .Vi trebate u tužbi tražiti da sud utvrdi počinjenje smetanja posjeda i trebate tražiti povrat u prijašnje stanje . Već uz tužbu trebate priložiti dokaze o vlasništvu i posjedu .Slikajte mjesto počinjenja čina smetanja i tu sliku priložite uz tužbu .Navedite svjedoke , predložite očevid mjesta događaja .

Po noveli ZPP-a sve trebate imati pripremljeno već za pripremno ročište .

Na pripremnom ročištu trebate predložiti koje dokaze predlažete da se izvedu na glavnoj raspravi,i koji svjedoci da se ispitaju .Iz razloga ekonomičnosti vođenja postupka ograničeni ste u predlaganju novih dokaza .

Ako ne namjeravate uzeti odvjetnika tada Vas treba za sve pripremiti dobro pravno educirana osoba .

U tužbi trebate precizirati sam čin smetanja posjeda ,tražiti uspostavu stanja prije čina smetanja posjeda i zabranu svakog daljenjeg uznemiravanja .

 

Na glavnoj raspravi trebate već imati troškovnik -o troškovima koje potražujete npr. trošak za očevid i sve što je vezano uz to . Ako sami pišete tužbu tada nemate pravo na trošak , ali imate pravo na sudsku pristojbu .

Za očevid možete predložiti svog vještaka , a osporavati vještaka kojeg bi predložila suprotna strana . Sve mora biti brzo i pripremljeno .

Ne smijete odbiti očevid i vještačenje .

 

Pozdrav i sretno !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Razgovarao sam s advokatom kojeg bih angažirao, ali on mi je, začudo, rekao kako sumnja da tužba za smetanje posjeda može mnogo koristiti. Suprotna strana, po njemu, ima mnogo načina da se izvlači i oteže (jer se ne radi o zauzimanju zemlje, nego o povremenom prolaženju, pri čemu su razvaljeni lokoti na lancima kojima sam još ranije prepriječio put na ulasku i izlasku s mojeg terena; put je, inače, bio probijen ad hoc, nije javni i nema nikakve služnosti). On tvrdi da je daleko djelotvornija samopomoć - fizički prepriječiti put (npr. iskrcavanjem par kamiona kamenja i sl.). Ja bih ipak poduzeo i pravnu akciju, u najmanju ruku iz simboličkih razloga, da drugi znaju da to neću pasivno trpjeti. Teren je inače na praktički nenaseljenom mjestu pa se ne može stalno nadzirati.

 

Pitam se, ako je tkogod od znalaca voljan sugerirati, da li da poslušam sugestiju advokata, da li da mu ipak naložim da idemo u tužbu, ili da tražim nekog odlučnijeg advokata? (Već mi je ovaj preporučen kao pošten - jer radi se o otoku gdje su mnogi ljudi međusobno u osobnim, rođačkim ili interesnim vezama, uključujući advokate.)

 

Advokat je inače s mojom punomoći od policije zatražio zapisnik (jer je policija dvaput izlazila na teren na poziv moje prijateljice, i zatekla ondje čovjeka s bagerom koji nije mogao ući drukčije nego našim putem), ali je dobio samo jednu bilješku, a detalje policija drži za sebe. Nije mu dala ni da kopira njihov zapisnik nego je samo mogao zapisati ime tog bagerista kojeg su zatekli.

 

Po svemu ovome ispada da važeći sistem ni ne nudi efektivnu zaštitu, s čime se je ipak teško pomiriti.

 

Hvala na komentarima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Ako je tužba za smetanje posjeda podignuta blagovremeno , tada ima smisla . On je smetao posjed na način da je skinuo lokot sa zapreke da bi prolazio preko vašeg posjeda ,što i čini , i na taj način onemogućava Vas u mirnom korištenju vlasništva i posjeda ,te umanjuje vrijednost Vaše imovine .Napišite dotičnome pismo upozorenja i tražite da vrati lokot i sve kako je bilo prije smetanja posjeda , jer ćete u protivnom ustati tužbom .Pismo poslati preporučeno s povratnicom .Zadajte mu rok od 8 dana da sve vrati kako je prije bilo !

Pravo vlasništva je ustavna kategorija i Vi ne morate trpjeti ničija barbarstva !.U pismu svakako mu dajte do znanja da je to vaše isključivo vlasništvo i posjed i da mu zabranjujete svaki pristup i uznemiravanje .

Vi možete istovremeno vratiti sami kako je bilo i u tužbi tražiti da plati tu počinjenu štetu !

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Suprotna strana, po njemu, ima mnogo načina da se izvlači i oteže (jer se ne radi o zauzimanju zemlje,nego o povremenom prolaženju, pri čemu su razvaljeni lokoti na lancima
da bi se utvrdio čin smetanja nije nužno da posjed bude oduzet,što će reći da se pod smetanjem smatra i uznemiravanje posjeda.
On tvrdi da je daleko djelotvornija samopomoć
Pravo na samopomoć vezano je uz sljedeće uvjete koji trebaju biti kumulativno ispunjeni:

- smetanje posjeda mora biti samovlasno,

- dopuštena samopomoć mora biti poduzeta za vrijeme trajanja subjektivnog (30 dana) i objektivnog roka (1 jedna godina),

- ako je to nužno jer bi sudska pomoć stigla prekasno,

- opasnost od smetanja posjeda je neposredna,

- samo ako se ne primjeni sila veće jakosti nego je primjerena okolnostima.

 

Nadalje treba istaknuti da ako se posjednik poslužio pravom na samopomoć, on više nema pravo i na sudsku zaštitu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija