Jump to content

Procedura u slučaju smrti?


Antonije6

Preporučene objave

Uzmimo hipotetsku situaciju. Ako se desi da sutra umrem, budući da sam prekinuo sve veze sa obitelji i nemam nikakve prijatelje i poznanike, koja je procedura policije?

 

Da li policija ili netko drugi ide tražiti preostale srodnike, te koja je procedura oko tijela, npr. ako želim kremiranje, da li je to po defaultu?

 

Kako osigurati da se nikoga ne kontaktira, da se sa tijelom i ostalim vlasništvom(osobito sa računima u banci) postupa kako ja želim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

oporukom, ili rasporedite imovinu još za života - oporukom možete urediti svoje posljednje želje, ali morate odrediti i izvršitelja oporuke, nekoga tko će se pobrinuti da budete pokopani na način na koji želite i da se s vašom imovinom postupa kako želite (savjetujem Vam da tu osobu o tome obavijestite i prije svoje smrti).

Javni bilježnik objavljuje oglas o tome da je određena osoba umrla i da se jave zakonski nasljednici u slučaju da ima imovine nad kojom se mora provesti ostavinski postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ali morate odrediti i izvršitelja oporuke, nekoga tko će se pobrinuti da budete pokopani na način na koji želite i da se s vašom imovinom postupa kako želite (savjetujem Vam da tu osobu o tome obavijestite i prije svoje smrti).

 

Znači u mojem slučaju to može jedino biti odvjetnik.

Zna netko koliko bi to otprilike koštalo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sastav oporuke po odvjetničkoj tarifi iznosi 500,00 kn, a cijena izvršitelja ovisi o dogovoru, s obzirom da ne vidim da je posebno propisana po tarifi. Zakon o nasljeđivanju kaže da izvršitelj oporuke ima pravo na naknadu troškova i "nagradu primjerenu za svoj trud."

 

Međutim, iako mi se čini da možda ne želite imati posla sa zakonskim nasljednicima, ako oni postoje, to ne znači da Vi nećete nakon svoje smrti morati imati posla s njima, jer će se oni možda pojaviti nakon Vaše smrti tražeći svoje pravo na nužni dio ostavine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija