Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Antonije6

Procedura u slučaju smrti?

Preporučene objave

Uzmimo hipotetsku situaciju. Ako se desi da sutra umrem, budući da sam prekinuo sve veze sa obitelji i nemam nikakve prijatelje i poznanike, koja je procedura policije?

 

Da li policija ili netko drugi ide tražiti preostale srodnike, te koja je procedura oko tijela, npr. ako želim kremiranje, da li je to po defaultu?

 

Kako osigurati da se nikoga ne kontaktira, da se sa tijelom i ostalim vlasništvom(osobito sa računima u banci) postupa kako ja želim?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

oporukom, ili rasporedite imovinu još za života - oporukom možete urediti svoje posljednje želje, ali morate odrediti i izvršitelja oporuke, nekoga tko će se pobrinuti da budete pokopani na način na koji želite i da se s vašom imovinom postupa kako želite (savjetujem Vam da tu osobu o tome obavijestite i prije svoje smrti).

Javni bilježnik objavljuje oglas o tome da je određena osoba umrla i da se jave zakonski nasljednici u slučaju da ima imovine nad kojom se mora provesti ostavinski postupak.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
ali morate odrediti i izvršitelja oporuke, nekoga tko će se pobrinuti da budete pokopani na način na koji želite i da se s vašom imovinom postupa kako želite (savjetujem Vam da tu osobu o tome obavijestite i prije svoje smrti).

 

Znači u mojem slučaju to može jedino biti odvjetnik.

Zna netko koliko bi to otprilike koštalo?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sastav oporuke po odvjetničkoj tarifi iznosi 500,00 kn, a cijena izvršitelja ovisi o dogovoru, s obzirom da ne vidim da je posebno propisana po tarifi. Zakon o nasljeđivanju kaže da izvršitelj oporuke ima pravo na naknadu troškova i "nagradu primjerenu za svoj trud."

 

Međutim, iako mi se čini da možda ne želite imati posla sa zakonskim nasljednicima, ako oni postoje, to ne znači da Vi nećete nakon svoje smrti morati imati posla s njima, jer će se oni možda pojaviti nakon Vaše smrti tražeći svoje pravo na nužni dio ostavine.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×