Jump to content

Utjecaj stečajnog postupka na prethodno sklopljen pravni posao


Srđan1

Preporučene objave

Poštovani,

Imam jedno pitanje:

2008. godine sam potpisao da firmom (d.d.) kupoprodajni govor u kojem im prodajem suvlasnički dio u jednoj parceli zemlje. Rok za plaćenje je bio tri mjeseca od potpisa ugovora, dakle isto u 2008. godini. Predmetna tvrtka mi je do otvaranja stečaja u 2010. godini uplatila cca 65% kupoprodajne cijene. Prijavio sam tražbinu u stečajnom postupku te mi je ista i priznata.Navedena firma u stečaju me tužila i tražila od suda da joj omogući upis u zemljišne knjige s obzirom da su mi priznali tražbinu iako u ugovoru piše da prodavatelj ovlašćuje kupca da se upiše u zemljišne knjige nakon uplate ukupne kupoprodajne cijene.Sud je navedenu tužbu odbio sa navodom da "Priznavanje tražbine ne znači isplatu ukupne kupoprodajne cijene iz ugovora". S obzirom da je od otvaranja stečajnog postupka prošlo sedam godina te da kao vjerovnik nisam uspio naplatiti svoju tražbinu (vjerojatno i neću jer sam defacto zadnji tražbeni red, a nema dovoljno sredstava iz prodaje stečajne mase), postoji li mogućnost da navedeni ukupni suvlasnički dio prodam drugom kupcu te da za to nemam nikakvih pravnih reprekusija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni, a ako je stečajni postupak još uvijek u tijeku, najsigurnije za Vas bi bilo da u dogovoru sa stečajnim upraviteljem raskinete taj kupoprodajni ugovor, vratite 65% kupoprodajne cijene koju ste primili (dakle, kao da ugovora nije niti bilo) i tada ponovno prodajete taj suvlasnički udio. U protivnom se izlažete riziku od višestrukog otuđenja nekretnina, gdje bi svaki Vaš eventualni novi kupoprodajni ugovor (uspješno ili neuspješno) mogao osporavati stečajni upravitelj (a koji vrlo dobro pazi na stanje stečajne imovine i odgovoran je ako se ona otuđi neopravdano) da je društvo u stečaju bilo u postupku stjecanja te nekretnine kupoprodajom.

Naravno, možete se izložiti i riziku da i bez toga ponovno prodajete nekretninu (konačno, pravnim poslom se pravo vlasništva stječe tek upisom u zemljišne knjige, pa Vam nitko ne može zabraniti da nekretninu prodajete, Vaša je), ali može Vam se dogoditi i to, vrlo izvjesno (jer stečajni upravitelj, kao što rekoh, pazi na stanje stečajne mase) da za ovih 65% što ste primili stečajni upravitelj opet tuži za povrat stečenoga bez osnove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija