Jump to content

Treća osoba otvorila firmu na mojoj adresi


kokolac

Preporučene objave

Poštovani,

 

Molim Vas za savjet oko situacije koju ne znam rješiti. Naime, obiteljska kuća koju su izgradili moji pokojni roditelji u procesu je legalizacije. Dok je majka još bila živa, podijelili smo se diobenim Ugovorom, u kojem smo ja, moj brat i sestra. U kući živimo ja s djevojkom i brat sa ženom i djecom, a sestra svoj dio iznajmljuje ljeti i ne živi u kući kroz cijelu godinu. Međutim, u međuvremenu je sestrina kćer pronašla dečka s kojim je dobila dijete i koji su se preselili u našu kuću. Moj brat dao je suglasnost da oboje mogu živjeti tu godinu dana. No, njezin dečko je otvorio firmu, odnosno j.d.O.o. na našoj adresi bez pitanja, bez da je itko od nas znao za to. Dakle, sjedište njegove firme je na mojoj kući, koju je napravio moj otac, a zapravo ne postoji nikakva firma jer su sve prostorije moje sestre apartmani koji se iznajmljuju. Na kući nema oznake firme, sandučića... firma uopće nije ovdje. Molim Vas da me savjetujete kome da se obratim kako bi on promijenio adresu sjedišta svoje firme koje očigledno nije tamo gdje ga je prijavio.

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko osim uprave, odnosno direktora društva ne može zastupati tim društvom niti činiti promjene u njegovim podatcima.

 

Da ne bi bilo velike štete, predlažem da se direktoru tog j.d.O.o.-a preko odvjetnika obratite dopisom kojim ga upozoravate da je bez privole vlasnika prostora proglasio sjedištem svog trgovačkog društva nekretninu za koju nema dopuštenje da u njoj obavlja gospodarsku djelatnost, da ga kao direktora pozivate da u određenom roku u sudskom registru izmijeni sjedište društva na mjesto gdje sjedište društva u stvarnosti jest i gdje se obavlja gospodarska djelatnost, u protivnom da ćete istekom toga roka biti prisiljeni prijaviti policiji i državnom odvjetništvu da je odgovorna osoba tog trgovačkog društva prilikom osnivanja društva dala netočne podatke i lažno prikazala stvarno stanje glede tog trgovačkog društva (što je prekršaj ili kazneno djelo po Zakonu o trgovačkim društvima, nisam sigurna).

 

I onda, ako ne postupi po dopisu, to i učinite da zaštitite sebe. Tehnički, ne bi Vam se trebalo ništa dogoditi jer ako se gospodarska djelatnost obavlja u mjestu različitom od sjedišta, odnosno ako je uprava u mjestu različitom od sjedišta, tada se treće osobe mogu pozvati na bilo koje od tih mjesta, ali razumijem da ne želite okapanja, ne želite da Vam stiže pošta tog trgovačkog društva i slično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru, mnogo ste mi pomogli.

 

Molim Vas odgovor na samo još jedno pitanje, da li je direktor tog j.d.O.o. mogao legalno otvoriti poduzeće uz privremenu potvrdu o boravku (1 godina) za koju je dobio suglasnost 2 od 3 vlasnika kuće. A jedino sjedište koje je upisano u registar je ono u mojoj obiteljskoj kući.

 

Taj j.d.O.o. ima sklopljen ugovor o najmu prostora u kojem bi trebao obavljati gospodarsku djelatnost, ali ne može početi s radom jer nije ispoštovao glavne odredbe ugovora, a to je da se priključi na struju i vodu.

 

Mene zapravo ne zanima gdje će raditi i kako, samo ne želim da neka treća osoba krši zakon i vara i laže državu u mojoj kući, dok ja poštujem svaki korak koji zakonodavac traži. Ja sam se borio za poštenu državu, živim tako, i ne pada mi na pamet dozvoljavati bilo kome da radi protiv zakona pod mojim obiteljskim krovom.

 

Mnogo Vam hvala svima na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kod samog osnivanja j.d.O.o.-a se ne traži nikakav dokaz o tome da j.d.O.o. ima pravo prijaviti sjedište koje prijavljuje, to je bitno tek kasnije, ili kod eventualne inspekcije. privremeno boravište se daje za boravak fizičke osobe u prostoru, a ne za obavljanje gospodarske djelatnosti, pa to što je direktor tog trgovačkog društva imao prijavljeno privremeno boravište, njemu ne daje automatski za pravo da u istom prostoru osniva trgovačka društva i obavlja gospodarsku djelatnost, po mom mišljenju.

 

možda nisam dobro shvatila, ali je li taj prostor za koji j.d.O.o. ima sklopljen ugovor o najmu u Vašoj kući ili negdje drugdje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Taj j.d.O.o. nema sklopljen ugovor o najmu u mojoj kući, ali ima ugovor za najam poslovnog prostora udaljeno nekih par km od moje kuće.

 

Svakako se ja ne slažem s tim da sjedište bude u mojoj kući, prvo zato što nigdje u kući ne postoji prostorija u kojoj bi se eventualno nalazilo sjedište. Dakle, moja sestra iznajmljuje sve prostorije, a ona tijekom ljeta živi u prostoriji max. 15m2 gdje također drži sve što joj treba za održavanje i čišćenje apartmana.

Još jedan važan razlog zašto se ne slažem, a to je da ja sve čime se bavim radim od A do Ž po zakonu, jer sam se kao dragovoljac Domovinskog rata borio da u ovoj državi živim i radim pošteno i ne mogu dozvoliti da xy osoba u MOJOJ kući, koju je sagradio moj pok. otac, radi nešto što nije u skladu sa zakonom, a time naravno stavlja sve nas iz kuće pod povećalo i otvara mogućnost problemima s obzirom da smo upravo pri kraju s procesom legalizacije.

 

Puno ste mi pomogli, hvala Vam na uloženom vremenu i trudu.

 

Iskreno se nadam da ću dopisom preko odvjetnika uspjeti privesti kraju ovu teško kompliciranu situaciju.

 

Još jednom, hvala Vam od srca, želim Vam sve najbolje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija