Jump to content

fotografiranje/snimanje bez dozvole (na radnom mjestu)


prorok

Preporučene objave

ovako, radim u putničkom sektoru zračne luke. uz standardne prijetnje, najnoviji i sve učestaliji način iživljavanja nezadovoljnih putnika nad radnicima zračne luke je fotografranje ili snimanje radnika te nerijetko objavljivanje tih snimaka na društvenim mrežama. kad radnik potom pozove aerodromsku policiju tražeći zaštitu i u krajnjem slučaju zapisnik o događaju, policija ne želi napraviti apsolutno ništa, pravdajući se kako tu nije došlo do remećenja javnog reda i mira...

 

budući da sam prilično siguran kako takvo što nije dopušteno, može li me netko uputiti na zakone po kojima se mogu sudski goniti takvi putnici, firma za koju radimo koja baš ništa ne čini po tom pitanju i policija koja odbija/ne zna pružiti zaštitu i napraviti zapisnik? nekakav zakon o neovlaštenom snimanju, zakon o zaštiti privatnih podataka, dostojanstvo na radnom mjestu...izraziti stres i druge psihičke tegobe nastale time, naknade za to...što da zahtijevamo od poslodavca, što da zahtijevamo od policije, što da učinimo ako oni ne postupaju kako bi trebali...etc...

 

hvala na bilo kakvom savjetu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima neko mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka da nije dozvoljeno takvo snimanje, tj. da oni to tumače kao nedozvoljeno prikupljanje osobnih podataka snimane osobe sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka, ali bez predviđenih sankcija, tako da zapravo nema nikakve zaštite.

 

Što se tiče policajaca, oni su tu potpuno u pravu, a jedino mogu legitimirati te osobe i ustupiti ti podatke da ih tužiš privatno.

 

Jedino konkretno rješenje, pogotovo kad se radi o takvom objektu kao zračna luka, je zabrana snimanja i fotografiranja. Mogu se navesti sigurnosni razlozi i postaviti znakovi, pa se to onda može pojedincima i zabraniti.

 

Moj osobni savjet, u takvoj situaciji se ponašati strogo u skladu s propisima, bez ikakvog popuštanja, ma koliko postupak trajao. Za primjer, osobno sam relativno često u takvoj situaciji (kao policajac), pa mi je jasno da me često žele samo isprovocirati. U tom slučaju ide sve strogo po pravilima službe - legitimiranje, provjera (detaljna, koja traje), ispunjavanje obrazaca, pregled... a ako se utvrdi bilo kakav prekršaj, pa makar i najbeznačajniji, ide prijava. Ne znam koji posao ti točno radiš, ali u mom slučaju snimanje često prestaje kad osoba shvati da bi mogla sebe snimiti u nečem nedozvoljenom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kako policija može biti u pravu ako odbija napraviti ikakav zapisnik? ja u teoriji imam pristup podacima o putniku, jer je putnik, a ja imam pristup podacima putnika, no nezakonito je samo tako koristiti te podatke...dakle, policija na moj zahtjev mora napraviti zapisnik i ustupiti mi podatke kako bih mogao podnjeti privatnu tužbu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policija bi o svakom postupanju trebala napisati izvješće (zapisnici su nešto drugo), bez obzira tražiš li ti to ili ne, a ti možeš dobiti podatke te osobe za koju smatraš da je povrijedila tvoje pravo. Policajci koji dođu na postupanje ti mogu odbiti dati podatke ako procijene da ugroza prava nije tolika, ali ako ih nakon toga zatražiš pismeno, dobit ćeš ih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

najnoviji i sve učestaliji način iživljavanja nezadovoljnih putnika nad radnicima zračne luke je fotografranje ili snimanje radnika te nerijetko objavljivanje tih snimaka na društvenim mrežama.

 

Praktično se više nitko ne može zaštititi od snimanja u javnom prostoru. Uostalom, kako možete i znati tko vas sve snima, i da li vas stvarno snima? Svi nose razne smartphone i gadgete, svi imaju kamere. Štoviše, imate za 100 -200 kuna za kupiti olovku, upaljač ili ručni sat koji uz osovnu funkciju imaju i ugrađenu mikro digitalnu kameru.

Svi se moramo priviknuti na mogućnost da ćemo biti snimljeni, i ponašati se u skladu s time.

 

Važna činjenica je i da vi zapravo vrlo teško možete dokazati da vas je netko stvarno i snimio - dok dotični tu snimku ne objavi.

 

Postavite se u poziciju policajca.

Kako bi on trebao reagirati na vašu prijavu da vas netko snima? Što ako građanin negira ? Oduzeti građaninu njegov gadget i provjeravati je li vas stvarno snimio? Što ako nije, ili što ako je u međuvremenu to obrisao? Čak i ako je snimio, nije zapravo počinio ništa što bi bilo moguće sankcionirati. Kako bi dakle policijski službenik opravdao svoje postupanje?

 

 

... može li me netko uputiti na zakone po kojima se mogu sudski goniti takvi putnici, firma za koju radimo koja baš ništa ne čini po tom pitanju i policija koja odbija/ne zna pružiti zaštitu i napraviti zapisnik? nekakav zakon o neovlaštenom snimanju, zakon o zaštiti privatnih podataka, dostojanstvo na radnom mjestu...izraziti stres i druge psihičke tegobe nastale time, naknade za to...

 

Druga je priča ako netko objavi neku snimku na društvenim mrežama, i pritom recimo stavi neprimjeren/neistinit komentar koji daje lažan kontekst događaja. To bi se onda moglo utužiti po čl. 148. st. 2. KZ - teško sramoćenje putem medija (dostupno većem broju ljudi).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija