Jump to content

nekretnina darovana da li može biti ostavinska imovina jednog dana - molim pomoć


Vito&Lea

Preporučene objave

Roditelji su mi prije godinu dana darovnim ugovor darovali kuću jer ne žele da moje dvije sestre dobiju kuću tj da ta kuća ne bude ostavinska imovina, pošto ja ulažem i renoviram, plaćam režije, živim u njoj sa obitelji, te sam sad riješila i legalizaciju, brinem se o njima (roditeljima), u gruntovnici sam ja upisana kao vlasnica, sve je prebačeno na mene. Oba roditelja su još uvijek živa. Do majke su došla saznanja da jedna od sestara (njezina kći), koja nikad ništa nije učinila za njih, nego ih samo iskorištavala, da kad oni umru jednog dana da neće odustati od svog dijela. Mama mi je rekla neka se ne brinem jer navodno je kontaktirala nekog odvjetnika, da je to moje, da neće ona ništa dobiti pošto to neće ući u ostavinu ali mene svejedno to brine. S tim da moje sestre ne znaju da su mi roditelji darovali kuću jer tako su roditelji zahtijevali.

Molim vaše mišljenje, da li je točno da ta kuća neće biti dio ostavinske imovine? Da li oni mogu potraživati nužni dio? Da li mogu osporiti taj nužni dio, pošto sva ulaganja su moja, plaćanja režija i briga o roditeljima? Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Relevantne odredbe čl.77 i 78 Zakona o nasljeđivanju,glase:

Članak 77.

(1) Nužni je dio povrijeđen kad je ukupna vrijednost raspolaganja oporukom i/ili

vrijednost darova tolika da zbog nje nužni nasljednik ne bi dobio punu vrijednostsvoga nužnoga dijela (članak 70. stavak 5.).

(2) Pri utvrđivanju ukupne vrijednosti oporučnih raspolaganja i darova uzimaju se uračun i oni darovi i raspolaganja oporukom za koja je ostavitelj naredio da se neuračunaju nužnom nasljedniku u njegov nasljedni dio.

Članak 78.

Kad je povrijeđen nužni dio, raspolaganja oporukom umanjit će se, a darovi će se

vratiti koliko je potrebno da bi se dopunio nužni dio. Prvo se umanjuju raspolaganja oporukom, pa ako nužni dio time ne bi bio podmiren, vraćaju se darovi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija