Jump to content

Tražim odvjetnika za naplatu alimentacije


Maja 1975

Preporučene objave

Otac ne plaća za dijete od 25.03.2013.godine.U stalnom radnom odnosu je.Sa 8.5.2017. presuda za alimentaciju je pravomoćna.Mora plaćati 1000,00 kn.Od studenog 2015.god dosuđene su mu privremene mjere u visini 1000,00 kn dok sudski proces za alimentaciju ne bude gotov. Nije uplaćivao te novce, nego samo 500,00 kn i to neredovito.Na Fini ga nisu mogli ovršiti zato što je tijekom procesa podignuo kredit koji mu naplaćuju administrativnom zabranom, i zbog toga mu nisu ovršili račun.Žalio se i na visinu privremenih mjera i na visinu alimentacije ali ga je sud odbio.Trebala bih odvjetnika koji bi na neki način od njega izvukao te nove jer ja ne znam više na koji način to dobiti.Otac djeteta živi u kući sa roditeljima i bratom i svi imaju primanja stalna.Čitala sam i da se može od njih naplatiti ali i podići kaznenu prijavu na policiji pa probati na taj način naplatiti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

alimentacija pri naplati ima prednost pred svime drugime,

istu ovrsnu ispravu mozete poslati poslodavcu pa neka vam onda on usteze 1/3 primanja i isplacuje vama.

 

nazalost, takodjer mozete tuziti i njegove roditelje za alimentaciju (ali samo za buduce iznose)

 

a izmedju ostaloga i podnijeti kaznenu prijavu radi ne placanja alimentacije:

 

http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/62845-Kako-podnijeti-kaznenu-prijavu-zbog-nepla%C4%87anja-alimentacije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

administrativna je kod poslodavca! i on je taj koji 1/3 place salje za kredit!!

 

tako da lijepo posaljite ovrsnu ispravu koju ste dobili od suda, njegovome poslodavcu, ukazite mu na sljedece:

 

Obiteljski zakon propisuje u svom članku 232.a. stavak 3. da se ovrha na plaći i drugom stalnom novčanom primanju roditelja za uzdržavanje djeteta provodi prije ovrhe radi naplate svih drugih tražbina na tim primanjima neovisno o vremenu njihova nastanka.

 

te da onda vama lijepo uplacuje 1/3 njegove place jer ce on u suprotnome odgovarati za ne postivanje zakona!!

 

Hvala Vam puno na informaciji.Na Fini su mi rekli da zbog administrativne zabrane koju ima radi kredita ga ne mogu ovršiti za alimentaciju, jer kad mu tu ratu skinu sa dohotka ostane mu točno trećina primanja.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

takodjer: (odnosno vi bi mogli na temelju te presude njemu ovršiti i više od 1/3 njegove plaće...) - procitati podebljani tekst... (primjer: ako mu je placa 5000 kn, njemu ostaje cca 1400 kn a vama ide cca 3600 kn - a za kredit mu ne ostaje nista...)

 

ovršni zakon - članak 173

 

(1) Ako se ovrha provodi na plaći ovršenika, od ovrhe je izuzet iznos u visini dvije trećine prosječne netoplaće u Republici Hrvatskoj, a ako se ovrha provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, iznos u visini od jedne polovine prosječne netoplaće u Republici Hrvatskoj, osim u slučaju ovrhe radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje djeteta u kojem slučaju je od ovrhe izuzet iznos koji odgovara iznosu od jedne četvrtine prosječne mjesečne isplaćene netoplaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu.

(2) Ako ovršenik prima plaću koja je manja od prosječne netoplaće u Republici Hrvatskoj, od ovrhe je izuzet iznos u visini dvije trećine plaće ovršenika, a ako se ovrha provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, iznos u visini jedne polovine netoplaće ovršenika.

(3) Prosječna netoplaća u smislu stavka 1. ovoga članka jest prosječan iznos mjesečne netoplaće isplaćene po jednom zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj, za razdoblje siječanj — kolovoz tekuće godine, koju je dužan utvrditi Državni zavod za statistiku i objaviti je u »Narodnim novinama«, najkasnije do 31. prosinca te godine. Tako utvrdeni iznos primjenjivat će se u idućoj godini.

(4) Odredbe stavaka 1. i 2. ovoga članka primjenjuju se i na ovrhu na naknadi umjesto plaće, naknadi za skraćeno radno vrijeme, naknadi zbog umanjenja plade, mirovini, plaći vojnih osoba te na primanja osoba u pričuvnom sastavu za vrijeme vojne službe i na drugom stalnom novčanom primanju civilnih i vojnih osoba, osim na ovrhu na primanjima iz stavaka 5. i 6. ovoga članka.

(5) Ovrha na primanju invalida po osnovi novčane naknade za tjelesno oštećenje i doplatak za tudu pomoć i njegu može se provesti samo radi naplate tražbine po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, i to do iznosa od jedne polovice toga primanja.

(6) Ovrha na primanju po osnovi ugovora o doživotnom uzdržavanju i doživotnoj renti te na primanju po osnovi ugovora o osiguranju života može se provesti samo na dijelu koji prelazi iznos osnovice na temelju koje se utvrduje iznos pomoći za uzdržavanje.

(7) Odredbe stavaka 1. i 2. ovoga članka primjenjuju se i kada se ovrha provodi na primanjima ovršenika koji nisu plaća, mirovina niti primici od obavljanja samostalne djelatnosti obrta, od slobodnih zanimanja, od poljoprivrede i šumarstva, od imovine i imovinskih prava, od kapitala, kao niti primici od osiguranja (drugi dohodak prema posebnim propisima) i imaju karakter jedinih stalnih novčanih primanja, ako ovršenik javnom ispravom dokaže da je to primanje jedino stalno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima on oko 4500kn plaću, s tim da kada radi na terenu, električar je , dobije i dnevnice pa se nakupi i do 8000,00 kn :-) Nisam zla niti pohlepna, samo želim da dijete dobije što joj treba, ja brinem o njoj i puno joj pružam,i na more vodim, bazen,izlete, sve prema mogućnostima, ali se trudim, radije njoj priuštim nego sebi.On ju niti viđa niti pita za nju, kao da ne postoji.Možda je tako i bolje,jer smo uz njega puno lošeg prošle.Pa onda bar neka plati da ona ima za školovanje jednog dana, kad joj već ne daje ljubavi :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

cijenim vasu iskrenost.

 

moj prijedlog jest da mu posaljete dopis s ovime gore sto sam napisao,

i napomenete sljedece:

a to je ako posaljete ovrhu poslodavcu da mu se u tome slucaju od place odbiva 3100kn (ide vama) i ostaje mu cca 1400kn mjesecno! i da kredit nece moci otplacivati! te isti banka salje kompletnoga na naplatu! a ako je u pitanju pokretnina/nekretnina sa zabiljezbom/hipotekom ista ide na prodaju.

 

da mozete podnijeti kaznenu prijavu radi ne placanja alimentacije! gdje mu onda lako moguce slijedi zatvor i otkaz...

 

da mozete tuziti njegove roditelje radi naplate alimentacije (buduce samo).

 

i to sve s namjerom da isti shvati tezinu situacije! - te da pokusa sam dignuti kredit, ili doci do novca kojima bi vas isplatio djelomicno ili kako se vec dogovorite!!

 

cisto da znate, da su vam to sve mogucnosti koje mozete napraviti u krajnjem slucaju ako isti ne pocme placati alimentaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Brkate pojmove; rješenje o ovrsi i ovršna isprava nisu nužno jedno te isto. Pročitajte taj članak ponovo. On je točan ali ga krivo tumačite i isti nije primjenjiv u odnosu na ovaj upit. Članak govori o ustezi na plaći od strane poslodavca temeljem rješenja o ovrsi. Pravomoćna presuda radi alimentacije jeste ovršna isprava, no ista nije rješenje o ovrsi.

Člankom 284. stavak 2. Ovršnog zakona određeno je da izvansudsku ovrhu od poslodavca ovrhovoditelj može tražiti od poslodavca temljem pravomoćnog i ovršnog rješenja o ovrsi kojim je ovrha određena na stalnom novčanom primanju ili općenito na imovini ovršenika. Dakle, potrebno je imati odgovarajuće rješenje o ovrsi, a pravomoćna presuda (iako ovršna isprava) nije rješenje o ovrsi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovani, moj bivsi suprug je u mirovini. Alimentaciju za dijete sam potrazila preko fine i primala do prije godinu dana kad se njegov dug prema banci poceo naplacivat direktno preko mirovinskog, te s time imao prednpst pred alimentacijom zbog cega dobijem oko 300 kuna onog koliko jos ima prostora za naplatu. Sto trebam uciniti i dali moj bivsi suprug moze nesto uciniti? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, virtalni je napisao:

administrativna je kod poslodavca! i on je taj koji 1/3 place salje za kredit!!

 

tako da lijepo posaljite ovrsnu ispravu koju ste dobili od suda, njegovome poslodavcu, ukazite mu na sljedece:

 

Obiteljski zakon propisuje u svom članku 232.a. stavak 3. da se ovrha na plaći i drugom stalnom novčanom primanju roditelja za uzdržavanje djeteta provodi prije ovrhe radi naplate svih drugih tražbina na tim primanjima neovisno o vremenu njihova nastanka.

 

te da onda vama lijepo uplacuje 1/3 njegove place jer ce on u suprotnome odgovarati za ne postivanje zakona!!

 

Tužno je to šta rade i može ih biti sram. Svakako koristite imena djelatnika i službenika u takvim situacijama jer nije vaš posao da vi znate zakon, pravilnik, itd., a oni ga moraju znati. Netko će znati cijeniti doprinos društvu i vjerojatno ta osoba više nikad nikom neće nauditi na takav način kao vama. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve osobne podatke koji nisu potrebni, na forumu Legalis smo sukladno našim pravilima dužni ukloniti, tako da Vas molim da ne pozivate na objavljivanje djelatnika i službenika, međutim, ako želite ocijeniti, pohvaliti ili pokuditi državnog službenika, predlažem da to učinite na drugim, tome namijenjenim portalima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija