Jump to content

ostavina u trajanju, tarife odvjetnika


setnac

Preporučene objave

Pozdrav svima, trebao bih par savjeta :)

Ne znam da li pod dobru temu pisem, da li da pisem pod nasljedno ili obiteljsko pravo, ili pak negdje drugdje pa evo isprike ako sam fulao :)

 

Iza pokojne mame se vodi ostavinski postupak već 4 godine, i dalje se nastavlja jer se tata i ja sudimo protiv djece iz prvog braka koji osporavaju bracnu stecevinu. Dugo traje jer cca 1 godinu uopce nije bilo rasprava, ustalom suprotne strane na sve ulazu zalbe i osporavaju.

 

Problem nam je nastao kad nam je odvjetnik dostavio specifikaciju sa iznosom od 210 000 kn (sa popustom, bez pdv-a) koje trebamo platiti za njegov posao. Bilo mi je cudno jer nam je odvjednik naplatio 10 ostavinskih rasprava, a saznao sam da su zapisane samo 4 (provjereno u sudskom registru) sa iznosom od cca 170 000 kn, dok je svaku žalbu naplaćivao 8000 ili 16 000 kn. Od polubrata sa kojim se sudim sam saznao da moj odvjetnik nije uopće izasao na 3-4 rocista, a ocito mi je to naplatio.

Moze li mi neko pojasniti da li stvarno tuzba moze kostati 16000 kn, i kome bih se mogao obratiti da dobim crno na bijelo koliko je tocno rocista bilo, sta je sve odradeno i da li je moj odvjetnik izasao na sva ta rocista?

Da li je uopce normalno da me do sada sve to kosta 210 000 kn, a kao sto sam napisao sud jos nije gotov, trajat ce ocito jos jako dugo. Jer ako se ovo potvrdi da je iznos tocan znaci da sve ono sto bih naslijedio od mame moram dati odvjetniku koji se bori da tata i ja dobimo sto nam pripada?!

I naravno ako se nekome da, moze li mi neko objasniti te odvjetnicke tarife? Znam da je 1 bod 10 kn, ali po tome znaci da je nas odvjetnik zaradio vise od 20 000 bodova, samo ne znam na temelju cega kada pola toga nije presudeno i nije nam pripalo.

 

Evo ne znam kome bih se obratio, jer susjedi s kojima sam pricao o toj specifikaciji i iznosu su mi rekli da nema sanse da to toliko kosta i da nikako ne platim i da je nemoguce da je postojalo 10 ostavinskih rasprava jer se automatski salje na sud ako se nasljednici ne slazu...

 

Hvala svima naprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I naravno ako se nekome da, moze li mi neko objasniti te odvjetnicke tarife? Znam da je 1 bod 10 kn, ali po tome znaci da je nas odvjetnik zaradio vise od 20 000 bodova, samo ne znam na temelju cega kada pola toga nije presudeno i nije nam pripalo.

!

 

http://www.hok-cba.hr/hr/tarifa-s-objasnjenjima

T.br 7

za svako raspravu kojoj nazoći odvjetnik naplaćuje po tarifi + PDV. zna vrijednost nasljedstva oko kog se sporite ?imaš vrijednost predmetnog spora?

odvjetni naplaćuje svaki podnesak(po tarifi). i koji sud ne prizna pod nužni trošak.

 

imaš pravo izvršiti uvid u predmet i dobiti svaki zapisnik sa rasprave. u njima je upisana nazočnost odvjetnika raspravi.

uvjeren sam da je vaš odvjetnik pretjerao. specifikaciju dostavite poreznoj (da vidi koliki je njegov promet).

izdo račun na 210.000,00 kuna? zar je ostavina vrijedna 10-ak miliona kuna?

 

zašto na raspravama niste nazočni?imate pravo uz odvjetnika na svakoj raspravi biti i vi. imate pravo davati izjave i ispraviti odvjetnika ako treba ili se sa njegovom tvrdnjom ne slažete. odvjetniku uvjek možete otkazati punomoć ali o tome morate obavjestiti sud (pismeno. osim ako punomoć ne otkazujete na raspravi. tada se upisuje u zapisnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je svaka radnja 8.000,00 kn, onda je vrijednost ostavine zacijelo oko dvjesto tisuća eura, nekakav grubi izračun? Ako imate dokaze da Vas je odvjetnik oštetio (znate da nije prisustvovao na ročištima kod javnog bilježnika ni on ni njegova zamjena ni vježbenik), vratite mu račun i recite neka opravda stavke. Osim toga, u ostavinskim predmetima odvjetnik ima pravo na 50% nagrade po vrijednosti predmeta spora (za zastupanje na ročištima i žalbe 75% nagrade po vrijednosti predmeta spora), tako da se i meni ovaj račun čini papren.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nama je mamina imovina procjenjena na 2 miliona kn, ali smo odmah odvjetniku rekli da je to nemoguće radi kuće (kuću su precjenili, a ne znamo ko ju je uopće precijenio)

slazem se sa svim da smo trebali biti naznocni, problem je u komunikaciji sa nasim odvjetnikom koji nam nista ne govori ili nesto skriva, ocito.

i koliko sam ja upucen u pravo, ne bi li odvjetnik trebao reci meni i tati da trebamo pokreuti tuzbu, tuzba stoji toliko i toliko da li se slazete? mi bi odma rekli da ne jer nemamo novaca.

Sve mi se vise cini da u radu naseg odvjetnika ima puno nepravilnosti.

Naisao sam na jos jednu stranku od naseg odvjetnika koja takoder kaze da mu odvjetnik radi na crno i da se naleze samo na kavama, u uredu nikad nisu bili. (mi smo bili cak jednom)

Koga mogu traziti te spise i zapisnike? Jer kad sam to trazio odvjetnika malo je poludio i poceo pricat da ocito nema povjerenja medu nama i da ce nam ipak izdat racun i bla bla. Ocito skriva nesto.

Meni je samo zalosno, sto sve sto bih trebao nasljediti od majke cu morati dati odvjetniku. Nikakvu "uspomenu" necu imati, a primjerice mama je kupila kucu i izgradila sa mojim ocem gornji kat samo radi mene....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija