Jump to content

Državno zemljište


Perro

Preporučene objave

Pozdrav

 

Imam pitanje vezano uz državno zemljište.

Naime, radi se o građevinskoj parceli(privatno vlasništvo) gdje se između nje i ceste nalazi državno zemljište klasificirano kao pašnjak.Njegova kvadratura je velika nekoliko tisuća kvadrata...Dio tog zemljišta bio bi potreban za pristupni put do građevinske parcele pa me zanima sljedeće:

1.Postoji li mogućnost da se otkupi;zakupi ili zamijeni za privatno dio toga zemljišta(cca 30 m,oko 200 kvadrata) kako bi se napravio put do građevinske parcele ??

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...radi se o građevinskoj parceli(privatno vlasništvo) gdje se između nje i ceste nalazi državno zemljište klasificirano kao pašnjak.Njegova kvadratura je velika nekoliko tisuća kvadrata...Dio tog zemljišta bio bi potreban za pristupni put do građevinske parcele...

 

Pogledajte prvo prostorni plan. Je li preko te državne čestice planiran kakav put do vaše čestice? Koja je namjena tih čestica? Ako je vaša čestica dalje od postojeće prometnice, možda nije 'S' zona (za gradnju objekata stambene namjene).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru

 

Preko te čestice nije planiran put.Čestica je u gruntovnici klasificirana kao pašnjak a ne služi ničemu.Zarasla je i neodržavana.Put do građevinske čestice mogao bi se ishoditi i preko privatnih posjeda gdje ima nekoliko vlasnika zato mi je puno jednostavnije preko državnog zemljišta,naravno ukoliko je moguće.To bi bio put od cca 30 m.Građevinska čestica jest u S zoni

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

kako vam je temeljem odredbi Zakona o gradnji pri izdavanju građ.dozvole jedan od uvijeta za izdavanje iste da postoji mogučnost priključenja građevne čestice na prometnu površinu, tako bi ste morali pristupni put preko navedne čest. rješiti s JLS temeljem prava služnosti puta kao nužnom putu (ZVDSP čl.191) ili otkupom dijela čest. temeljem obveze prodaje zemljišta (Zakon o prostornom uređenju, čl.176)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Dakle ako sam dobro razumio:moram poslati zahtjev u JLS kako bi mi oni omogućili prodaju tog dijela čestice ili kako bi mi omogućili put pomoću služnosti prava? Tj.oni su obvezani meni to prodati/ustupiti bez obzira na sve?

 

Ne moraju vam ni prodati ni ustupiti.

Neka na tom djelu naprave javni put.

 

Ako jedinice lokalne uprave potiču POS i stambeno zbrinjavanje, zar ne bi mogli vama bar na ovaj način iziči u susret? To ih čak ne košta gotovo ništa.

Urudžbitrajte im pisani upit u vezi svog problema, predložite da vam taj put daruju, ili da ga otkupite za sitne novce, ili da oni tuda naprave javni put za potrebe građevinske zone kojiće koristiti i drugima za gradnju, i na kraju im skrenite pažnju na ovo sa stambenim zbrinjavanjem.

Postavite im retoričko pitanje jesu li zainteresirani da pomognu mladima da ostanu, ili će zavlaćiti i natjerati mlade da razmišljaju o odlasku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne moraju vam ni prodati ni ustupiti.

 

Nema ne moraju. U slučaju planirane gradnje i formiranja građ čestice, dužni su. Jer i u samim odredbama pp su sigurno naveli da građ.čestica mora imati priključak na prometnu površinu. Ostaje samo pitanje imaju li po pp planirane nekakove druge prometne i komunalne koridore.

A što se tiće prava služnosti nužnoga puta ni tu ne odlučuju oni nego sud.

 

A ovo

Neka na tom djelu naprave javni put.

 

sigurno neće napraviti ako ( koliko vidim iz objave korisnika) 30-tak m dalje već postoji jedan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Da se nadovežem na temu,

ista situacija, ali radi se o pašnjaku (šikari) čovjet tu kročio nije... znači sve je u okolici šikara/kamenjar/obraslo/zaraslo... nigdje na vidiku civilizacije...

tj može li se i kako doći do toga da se dobije pravo na izgradnju puta(prolaz) (o svome trošku) preko državnoga zemljišta?... vatrogasni put?... => do ucrtanoga puta (ali u stvarnosti nepostojećeg - šikara..) koji prolazi nekih cca 60m od te čestice?

Hvala lijepa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija