Jump to content

Privatna tužba


gbhos

Preporučene objave

Poštovani,

 

molio bih pomoć oko navedenog. Naime, proglašen sam krivim za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, te je presuda pravomoćna od siječnja 2017. godine. Napomenuo bih da se sam događaj dogodio u siječnju 2014. godine, a prvi puta sam u DORH-U bio u lipnju 2014. godine od kada traje i sudski proces koji je okončan, kako sam naveo, u siječnju 2017. godine. Zanima me koji je rok za podnošenje privatne tužbe za naknadu štete pošto mi još uvijek ništa takvo nije stiglo na kućnu adresu?

 

Hvala unaprijed na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li u sklopu kaznenog postupka žrtva stavila prijedlog za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva?

 

Odvjetnik mu je jednom prilikom spomenuo, ali nije se na tom ništa zadržavalo. Nema nigdje u spisima ništa takvo zabilježeno. Ne znam gdje da to provjerim? Ukoliko je i stavila prijedlog, nije li predugo da i 5 mjeseci nakon pravomoćnosti ne stiže ništa?

 

Hvala unaprijed na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitao sam vas iz razloga, jer da je oštećenik stavio prijedlog za ostvarivanje IP zahtjeva u sklopu kaznenog postupka, on bi tim činom prekinuo zastaru sve do pravomoćnog okončanja postupka.

 

Kako i sami niste 100% sigurni u navedeno, pogledajte si samu presudu i njezinu izreku, u dijelu nakon određivanja kazneno-pravne sankcije, trebalo bi stajati da se oštećenik sa IP zahtjevom upućuje u parnicu ili da ga se dosuđuje u iznosu XY (ako je zahtjev stavljen, 99,99% je upućen u parnicu).

 

Ako takve odluke nema, onda zahtjev nije stavljen i vrijedi ovo što je Ruby odgovorila, 15-godišnji rok iz razloga jer se ovdje radi o šteti prouzročenoj kaznenom djelom, pa se onda za zastaru potraživanja naknade štete gleda zastarni rok propisan za kazneno djelo, a u ovom slučaju to je 15 godina, računajući od počinjenja djela (siječanj 2014.).

 

Ako je kojim slučajem stavljen prijedlog za ostvarivanje IP zahtjeva i o njemu odlučeno, onda se 15-godišnji rok računa od pravomoćnosti kaznene presude (siječanj 2017.), jer za cijelo vrijeme vođenja kaznenog postupka, zastarni rok je bio u prekidu.

 

Sve u svemu, treba još mnogo vremena proći da bi zastara došla u obzir.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija