Jump to content

Iskustvo s polaganja DSI-a (3. lipnja 2017., VŠS, informatički poslovi)


VannyQL

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

U subotu 3. lipnja 2017. je bio termin za polaganje Državnog stručnog ispita u Ministarstvu uprave na kojemu sam bio nazočan i položio ga. Iako sam mag. ing. el. polagao sam DSI za višu stručnu spremu jer mi je radno mjesto VŠS po sistematizaciji. Ispit polažete za radno mjesto na kojemu radite, a ne prema stečenom stupnju stručne spreme (za one koji ne znaju kako to ide)!

 

Za DSI sam se „krenuo“ pripremati 4 tjedna prije termina, da bih ozbiljno napao gradivo dva tjedna prije Ispita. Za opći dio sam učio samo po pitanjima dok sam za posebni dio čitao zakone i pravilnike iz popisa pravnih izvora.

 

Za svaki predmet iz općeg dijela Ispita sam dobio po 3 pitanja osim posebnog dijela gdje sam imao 4 pitanja. Svi ispitivači su bili fer i korektni i ja im dajem ocjenu IZVRSTAN. Niti jedno od pitanja koje sam dobio nije bilo zločesto ili da je netko gnjavio na nečemu. Ako sam zapeo to je bilo isključivo zbog moje napetosti. Obvezno se dobro najedite prije Ispita i ponesite si nešto kalorično za pojesti i popiti tijekom pauze u slučaju da Ispit potraje. Moždana aktivnost je na 100% cijelo vrijeme i u mome slučaju sam ukupno proveo na Ispitu više od 3 sata jer nas nije bilo puno. Može se Ispit protegnuti i do navečer u slučajevima s većim brojem kandidata. Ne želite ostati bez goriva tijekom vožnje jer ste onda definitivno nadrapali. Ako se možete naspavati noć prije super, a ako ne, adrenalin će riješiti nedostatak sna.

 

Prvo sam pristupio pismenom dijelu posebnog dijela Ispita (u mome slučaju informatički poslovi). Dobio sam 4 pitanja:

 

1. Koji su temeljni zahtjevi Zakona o zaštiti osobnih podataka?

2. Opišite kako je riješen pristup računalima u Vašoj radnoj okolini.

3. Koje poslovne procese podržava IT sustav u Vašoj radnoj okolini?

4. Opišite način uvođenja i praćenja novih informatičkih projekata kod Vas.

 

Prođite zakone i pravilnike koji su navedeni u popisu literature na stranicama Ministarstva pravosuđa za posebni dio DSI-a (podrazumijevam zakone i pravilnike za informatičke poslove). Koga god sam pitao za posebni dio, svi su mi rekli da se ne moram ništa pripremati, međutim kao što je vidljivo iz gore navedenih pitanja, kandidat treba znati materiju navedenu u popisu pravnih izvora i drago mi je da sam učio navedeno. Ne želite zapeti na ovom dijelu.

 

Nema pravila kojim redoslijedom će kandidat odgovarati predmete. Odgovarao sam kod onog ispitivača koji je bio prvi raspoloživ za ispitivanje.

 

  • Prvi usmeni nakon pismenog dijela posebnog dijela Ispita je bio Osnove sustava Europske unije. Ovo sam položio bez poteškoća.
  • Nakon EU-a sam išao usmeno braniti pismeni dio iz posebnog dijela. Prepričao sam ono što sam napisao na pismenom i ovo mi je bio najlakši dio cijelog Ispita.
  • Sljedeći korak je bio usmeni iz Uredbe o uredskom poslovanju i Upravni postupak i upravni sporovi. Ovo nije išlo baš glatko jer mi ZUP i ZUS nisu najbolje sjeli. Znao jesam, ali me ispitivač vraćao natrag dok se nisam sjetio dijelova odgovora koje sam izostavio. Na jednom pitanju sam baš zapeo pa je tu morao izvlačiti odgovor iz mene k'o da me porađa, ali uspjeli smo. :pljesce:
  • Sljedeće sam odgovarao Ustavno uređenje i Sustav državne uprave. Ovo je išlo glatko.
  • Za kraj su mi ostali Službenički odnosi i Sustav lokalne i područne (regionalne) samouprave. Ovo je isto išlo bez poteškoća.

 

Za one koji su u radnom odnosu i imaju obvezu položiti DSI u roku od 6 mjeseci nakon prestanka probnog rada OBVEZNO se prijavite čim vam istekne probni rad! Nemojte odugovlačiti i čekati kraj razdoblja za polaganje jer možda nećete položiti iz prvog puta, a nećete imati dovoljno termina za popravak.

 

Ovo je moje iskustvo s polaganja DSI-a i nadam se da će vam biti korisno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija