Jump to content

prometna nesreća i propuštanje vozila


ira33

Preporučene objave

Pozdrav,

molim vičnije i stručnije za pomoć. Dakle, prometna nesreća desila se na način da se vozilo x nalazilo na mjestu izlaska sa parkirališta (koje je vrlo nepregledno) te je trebalo skrenuti na desnu stranu (navodi da nije skrenuo, ali u tom se pravcu namjeravao kretati).

Iz suprotnog smjera, po lijevoj traci se vozio kamion, a vozilo y pretjecalo je kamion iako se radi o djelu ceste na kojem se ne smije pretjecati te koje se nalazi u naselju s ograničenjem brzine od 40 km/h. Vozilo y je dakle prešlo u suprotni prometni trak te je vozeći suprotnim prometnim trakom udarilo vozilo x u prednji desni dio vozila te je udarac odbacio vozilo x 7-8 metara i zarotirao ga. Uglavnom, stigao obvezni prekršajni nalog u kojem stoji da je za prometnu kriv vozač vozila x jer da je postupio suprotno članku 45. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (da nije propustio sva vozila koja se kreću cestom). Navodi se da je vozač vozila x izazvao prometnu nesreću jer da je radnju uključivanja u promet vršio na način da nije propustio sva vozila koja se po kolniku kreću.

Vozač vozila x navodi da je malo izašao na cestu, ali da bez izlaska na cestu, obzirom na činjenicu jako loše preglednosti predmetnog izlaza, ne bi mogao niti utvrditi da li može krenuti.

Što nam je činiti? Da li da vozač vozila x predloži vještačenje prometnog vještaka te kada se predlaže vještačenje, da li u prigovoru na obvezni prekršajni nalog ili kasnije tijekom prekršajnog postupka, a obzirom da je trošak vještaka veći od izrečene kazne?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opcije su samo dvije:

1. - žaliti se samo na visinu kazne, uz priznanje prekršaja (svog dijela) i molbu za smanjenje novčane kazne;

2. - negirati prekršaj, uz navođenje vozača vozila Y kao krivca (pretjecanje na nedozvoljenom mjestu i prekoračenje brzine), traženje vještačenja i dr.

 

Po meni, krivnja vozača vozila X je nedvojbena, ali s obzirom na okolnosti, kriv je i vozač vozila Y, tj. oboje su krivi, ali svaki za svoje prekršaje. Prema tome se ne bi isplatilo ići u postupak, nego bi se više isplatila 1. varijanta.

 

Jedino, s obzirom na okolnosti događaja, malo mi je čudno da su prijavili samo jednog. Iako je on trebao propustiti sva vozila, bez obzira na to s koje strane i kako dolaze, nesumnjivo postoji i krivnja drugog vozača. Imaš li informaciju je li protiv njega što podneseno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko znam protiv njega ide prijava samo radi pretjecanja.

I meni je sve to čudno. I svi, uključujući i policiju navode da je predmetni izlaz stvarno nepregledan, ovo nije prva prometna na istom mjestu iz sličnih razloga.

Vjerujem da bi se mogla utvrđivati i kakva odgovornost pravne osobe koja upravlja navedenom cestom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, u takvim situacijama se priča može proširiti, nije jednostavno niti crno-bijelo.

 

Sad, moraš izračunati isplati li ti se riskirati troškove u slučaju da izgubiš sud, jer nećeš više imati pravo na žalbu (s obzirom da je to obavezni prekršajni nalog).

 

Možda je najbolji oblik prigovora bez izjašnjavanja o krivnji, pa se u razgovoru sa sutkinjom/sucem može odlučiti kojim je putem najbolje krenuti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na brzom odgovoru.

Napisala sam da vozač vozila x navodi da je malo izašao na cestu, ali nisam napisala da navodi i da to još uvijek to još uvijek nije prometnica, nego nekakav dio između parkirališta i ceste. Isto tako on nije dao nikakav iskaz policiji, pa mi je čudno kako su sve to tako mogli zaključiti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sasvim sigurno nisu razgovarali s vozačem vozila x. Tragova kočenja nema. Ima nekih ostataka plastike i sl. Još molim odgovor na jedno pitanje: da li obvezni prekršajni nalog se izdaje prije sastavljanja zapisnika o očevidu prometne ili nakon ili to nema nikakve veze?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija