Jump to content

Stečaj ili likvidacija


Luudsam

Preporučene objave

Pozdrav

Znam da već ima dosta otvorenih tema sa sličnim stvarima ali moja situacija je malo specifična. Imam d.O.o koje nije u blokadi, nema dugova niti kredita. Riješio sam se sve imovine koja je bila na firmi, znači nešto prodano nešto rashodovano. Ja bi taj d.O.o zatvorio. Problem je u tome šta sebi nisam mogao uplaćivati nikakve doprinose unazad tri godine zbog zdravstvenih problema jer nisam mogao raditi. Da li je meni bolje napraviti likvidaciju ili stečaj? Svaki savjet je dobro došao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle, ipak postoji dug prema Vama kao zaposleniku i prema HZMO-u s osnove neuplaćenih poreza i doprinosa za Vas kao zaposlenika? Jeste li Vi bili zaposleni, tj. jeste li s osnove radnog mjesta direktora bili obvezno osigurani u mirovinskom? Nitko Vas još nije pozvao na plaćanje, nije Vas blokirao HZMO ili porezna? Moram priznati da mi je taj dio nejasan, možete li pojasniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam bio zaposlen niti u svojoj firmi niti bilo gdje drugdje. Zbog zdravstvenih problema nisam mogao raditi. Nitko se nije javio niti je pravio ikakve probleme zbog toga. Kao što sam rekao firma nije blokirana niti ima bilo kakvih dugova. Sve naknade koje je trebalo platiti su normalno plaćane. Predavana su godišnja izvješća i tromjesečno obračun pdv-a. Zato pitam, likvidacija ili stečaj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 12. Zakona o mirovinskom osiguranju kaže da su obvezno osigurani članovi uprave i izvršni direktori trgovačkih društava i upravitelji zadruge ako nisu obvezno osigurani po drugoj osnovi i ako posebnim propisom nije drukčije određeno.

 

Ako je zaista tako kako tvrdite, i nema imovine niti dugova ili je ona neznatne vrijednosti, onda je likvidacija brže rješenje, koje se provodi po odredbama čl. 84.b-84.f Zakona o sudskom registru.

 

Međutim, upozoravam Vas da se i na ovom forumu pojavilo nešto upita od direktora koje je HZMO po službenoj dužnosti samostalno prijavio na obvezno mirovinsko osiguranje i obavijestio o tome Poreznu upravu koja je onda unatrag obračunala obvezne doprinose na mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Ako postoji bilo kakva bojazan da bi se to i Vama moglo dogoditi, možda je stečaj bolje rješenje, unatoč tome što je dugotrajnije i možebitno skuplje (u smislu sudskih pristojbi).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru.

Znači ako sam dobro razumio ako pokrenem likvidaciju firme mogu me a i ne moraju teretiti za taj dug, ovisno o tome da li se netko u nekom uredu sjeti toga.

Ako bi išao u stečaj koliko otprilike traje postupak i koliko bi to koštalo?

Ako bi mi natovarili taj tzv. dug znači da krenem u likvidaciju kakav bi onda postupak bio?

Znam da je zakonom propisano da moram biti prijavljen na hzzo i hzmo ali sam zaista bio u takvoj situaciji da nisam mogao raditi. Nisam koristio nikakve usluge našeg zdravstva već sam privatno sve riješio i opet sam dužan a ako si nisam uplaćivao mirovinu ja je neću imati i opet sam dužan.

Da li se stečajem može izbjeći takva situacija i nebuloza?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu procijeniti što bi Vam bilo pametnije, nisam imala takvu situaciju. Ako vi kao direktor podnesete prijedlog za stečaj, 20.000,00 kn su sudske pristojbe koje morate platiti, u protivnom se stečaj neće otvoriti. Ako stečaj bude otvoren, Vi više niste zastupnik društva, već to postaje stečajni upravitelj, i onda više nemate nikakve brige oko društva, ima li dugove, nema...

BTW, odredbe koje se također primjenjuju na likvidaciju možete naći i u Zakonu o trgovačkim društvima (čl. 466. pa nadalje, koje se odnose na prestanak TD-a, ne znam u kojoj je kategoriji Vaše TD). Brišu se i društva po čl. 70. Zakona o sudskom registru, koja tri godine ili dulje nisu podnijela GFI obrasce FINI, međutim, taj postupak ne možete pokrenuti Vi, već samo registarski sud po službenoj dužnosti ili na prijedlog FINE.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A skraćeni stečajni postupak? To sam malo kopao po netu i koliko vidim moja firma je već trebala biti u postupku skraćenog stečaja. Na koji način bi se to moglo pokrenuti? Da li bi ja mogao blokirati svoju firmu zbog neisplaćenih plaća pa da onda fina pokrene skraćeni stečajni postupak? Pitam jer ovako kako je sada taj moj nebulozni dug samo raste a ja bi htio to prekinuti. Ako bi netko preuzeo firmu da li onda i taj dug ide sa firmom ili ostaje meni kao odgovornoj osobi u tom trenutku?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Skraćeni stečajni postupak opet ne možete pokrenuti Vi, već registarski sud na prijedlog FINE pod propisanim uvjetima u čl. 428. SZ-a (da nema zaposlenih, da je blokada dulja od 120 dana i da nisu ispunjeni drugi uvjeti za brisanje - ima imovine, nisu predani GFI obrasci). Po onome što pišete, kod Vas nije taj slučaj: firma je likvidna, nema imovine, predani GFI obrasci.

Ne možete blokirati za neisplaćene plaće ako niste bili prijavljeni u radni odnos kod Vaše pravne osobe kao poslodavca, a što tvrdite da niste. Dug o kojemu govorite je zasad, pretpostavljam, samo hipotetski dug?

"Preuzimanje firme" se ustvari odvija kao prijenos poslovnog udjela, i za sve eventualne obveze prednika i preuzimatelja poslovnog udjela prema društvu u trenutku stjecanja poslovnog udjela, odgovaraju solidarno stjecatelj i prednik. Međutim, kako je hipotetska neisplaćena plaća dug društva prema radniku i prema HZMO-u, tada za te obveze odgovara društvo, a ne niti prednik, niti stjecatelj, a niti odgovorna osoba. Dakle, dugovi idu s firmom, jer stjecatelj preuzima firmu u onom stanju obveza i tražbina u kojoj ona jest u trenutku preuzimanja (čl. 415. ZTD-a).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovorima. Dug za sada je hipotetski, imovine nema, godišnja izvješća se predaju i tromjesečno se radi obračun PDV-a. Ja nisam bio zaposlen nigdje (i još nisam). Ovaj ili najkasnije sljedeći tjedan pokrenut ću likvidaciju kod bilježnika pa kako bude. Ili će firma biti likvidirana ili će naći dug pa napraviti stečaj. Da li se u postupku likvidacije radi nekakva kontrola, mislim da li bi mogli hzzo ili hzmo pokrenuti stečaj dok traje likvidacija? Pitam čisto da znam šta me čeka kad krenem s tim.

Još jednom zahvaljujem na konkretnim odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li se u postupku likvidacije radi nekakva kontrola, mislim da li bi mogli hzzo ili hzmo pokrenuti stečaj dok traje likvidacija.

 

Na početku postupka prestanka društva upučuje se poziv vjerovnicima da u roku 6 mj prijave svoje tražbine. Poziv se mora objaviti na stranicama sudskog registra. Tako da je vrlo vjerovatno da netko iz PU provjerava prijavljene tvrtke za likvidaciju te se moguće nađe sporni dug, ako postoji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Pozdrav svima

Nije me bilo ovdje dugo vremena. Sad imam par pitanja vezano za moju situaciju opisanu u prošlim postovima. Uglavnom, likvidacija je prošla bez problema. D.o.o. koji sam imao je brisan iz registra trgovačkog suda (provedena likvidacija bez ikakvih problema). E sad s obzirom na novi zakon (NN 115/2018 od 20.12.2018.Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o.mirovinskom osiguranju: ,članak 34 glasi" U čl.119 dodaje se stavak 3: Ako zavod u roku od 12 mjeseci od dana nastanka obveze na osiguranje ne donese rješenje o priznanju svojstva osiguranika, svojstvo osiguranika priznaje se s datumom donošenja rješenja Zavoda") ja što se tiče HZMO-a ne bi trebao imati nikakav dug. Pitanje je da li je to točno? I šta je sa HZZO-om? Da li imam nekakav dug prema HZZO-u? Nisam se nigdje zaposlio ni poslije brisanja d.o.o.-a kao što nisam bio zaposlen ni prije likvidacije. Jednostavno problemi sa kralježnicom nikad neće nestati. Eventualno se mogu pogoršati a s obzirom na to trebao bi naći posao koji bi ja mogao raditi. Čitaj lakše dobiti na lotu. Zato i pitam da li netko zna šta je sa HZZO-om s obzirom da prema novoj promjeni zakona ja prema HZMO-u ne bi trebao imati nikakav dug. Da i do sada mi nitko nije pravio nikakav problem u vezi toga. Ni HZMO ni HZZO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Luudsam je napisao:

Nitko me ni za šta nije tražio niti pokušavao naplatiti. Nikakvu ovrhu nemam. Mogu još provjeriti na e građani. Znači ako sam dobro shvatio ako do sada nitko nije našao taj dug onda mi ga sada niti ne mogu naplatiti?

I opet puno hvala

Ne možete na e građanin jer se tamo samo vide dugovi vas kao fizičke osobe, dok za provjeru pravnih osoba morate osobno otići u HZMO. Da tako je jer je firma nepostojeća i nemaju se od koga naplatiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa stvar i je u tome da bi to trebao biti moj dug s obzirom da nisam bio zaposlen nigdje a bio sam odgovorna osoba i vlasnik firme. Znači da firma prema meni nije ni mogla imati dugovanja. Jednostavno kao što sam prije rekao nigdje nisam mogao raditi zbog zdravstvenih problema. Kao odgovorna osoba trebao sam biti osiguran po nekoj osnovi a nisam bio. Cijelo to vrijeme do danas , pa ni sada mi zbog toga nitko nije pravio probleme. Mislim na HZMO i HZZO. Niti porezna. Uskoro će biti dvije godine da je firma brisana iz registra nakon provedene likvidacije zato i pitam ovdje sve vezano za promjenu zakona (NN 115/2018 od 20.12.2018.Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o.mirovinskom osiguranju: ,članak 34 glasi" U čl.119 dodaje se stavak 3: Ako zavod u roku od 12 mjeseci od dana nastanka obveze na osiguranje ne donese rješenje o priznanju svojstva osiguranika, svojstvo osiguranika priznaje se s datumom donošenja rješenja Zavoda"). Po ovome ja sa tim ne bi trebao imati više nikakvih problema. Znam da pišem romane ali zaista samo želim potvrdu nekoga ko je upućeniji od mene da li je to točno. Mislim, je li zaista moguće da je to to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno, dug bi trebao biti Vaš. Imali smo ovdje situacije na forumu kada su ljudi htjeli aktivirati status umirovljenika, to nisu mogli učiniti dok ne razriješe pitanje svog mirovinskog staža, pa su čak i godinama unatrag bila izdavana rješenja za doprinose, tako da shvaćam Vašu bojazan; međutim, zasad dok nikakvo rješenje o doprinosima nije doneseno, čini se da je to to. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

Poštovani,

6 godina sam zaposlen kod poslodavca kao osoba sa djelomičnom radnom sposobnošću (inače invalid 100%) . Trenutno sam privremeno nesposoban za rad (bolovanje). U međuvremenu je vlasnik tvrtke proveo postupak likvidacije, namirio sve što je po zakonu bio dužan i podnio zahtjev za brisanje tvrtke nadležnom sudu.
Kako sam ja na bolovanju, a jedini zaposleni, vlasnik mi je uputio pismeni otkaz ugovora, koji se ne može aktivirati dok god kod mene postoji privremena nesposobnost za rad.
Liječnička komisija mi je odobrila daljnje liječenje.
Jučer me vlasnik tvrtke nazvao i rekao mi je da ukoliko ja ne želim pristati na taj otkaz, da će pokrenuti stečajni postupak nad firmom, te da ću onda dobiti otkaz silom prilika.

Zanima me dali je moguće pokrenuti stečajni postupak nakon provedenog i završenog postupka likvidacije, te upućenog zahtjeva sudu za brisanje tvrtke ?
Unaprijed hvala. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stečaj nije moguće pokrenuti ako ne postoje stečajni razlozi: prezaduženost ili nelikvidnost. U konkretnom slučaju, ako je ustanovljeno da su sve obveze podmirene, odakle bi došli dugovi koji bi izazvali prezaduženost ili nelikvidnost? Jedino kada bi društvo prestalo plaćati svoje obveze prema Vama (naknadu za bolovanje) pa da ista predstavlja dugovanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija