Jump to content

Ovrha zbog VIP računa 2001 godine


Damyrr

Preporučene objave

Poštovani

prije nekoliko mjeseci dobio sam rješenje o ovrsi zbog neplaćenog računa za VIP broj. Dugovanje se odnosi na 2001 godinu. U rješenju je pisalo da je presuđena ovrha 2002 godine.

VIP je ponovo pokrenuo postupak pred sudom 2017 godine i sud je donio rješenje o ovrsi.

Napisao sam žalbu i prigovorio zbog zastare s napomenom da nikada ni jednu obavijest od dugovanju i presudi od 2002 nisam primio i da mi je nemoguće nakon 16 god provjeriti račun je li plaćen ili ne jer ih ne čuvam toliko vremena.

Dana 12.06.2017 primio sam rješenje od Županijskog suda da mi se žalba odbija i potvrđuje rješenje o ovrsi po presudi Općinskog suda iz veljače 2017.

Nemam nikakvu imovinu i prihode na svoje ime tako da je ovrhu nemoguće provesti. Mogu me staviti jedino u zatvor.

 

Ima li lijeka za ovu situaciju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu me staviti jedino u zatvor.
u zatvor te po tom pitanju sigurno neče niko staviti,no jasno da ovrhovoditelj može predložiti ovrhu na pokretninama,glede čega bi izložili neugodnostima vlasnika kuče ili stana u kojoj živite,na način da bi isti ""ni kriv ni dužan"" bio uvučen u sudski postupak.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani

prije nekoliko mjeseci dobio sam rješenje o ovrsi zbog neplaćenog računa za VIP broj. Dugovanje se odnosi na 2001 godinu. U rješenju je pisalo da je presuđena ovrha 2002 godine.

 

Dana 12.06.2017 primio sam rješenje od Županijskog suda da mi se žalba odbija i potvrđuje rješenje o ovrsi po presudi Općinskog suda iz veljače 2017.

 

Rješenje koje ste dobili ima i OBRAZLOŽENJE! Odgovor na vaše pitanje bi se trebao nalaziti u obrazloženju!

Ne postoji apsolutna zastara u ovršnom postupku! Zastara je 10 godina za pravomoćno rješenje o ovrsi AKO ovrhovoditelj u tom vremenu nije mijenjao sredstvo ovrhe! Prema broju predmeta imate pravo uvida u sve promjene koje su se u tih 16 godina događale u vašem predmetu! Tek kad budete imali sve informacije možete dobiti nekakav suvisli savjet i donijeti odluku o daljnjem postupanju!:propis:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

 detaljniji odgovor na općenito pitanje (ali i ovo) pitanje se može pročitati od:

"- Iskra Maras Jelavić, pravna savjetnica u splitskom Savjetovalištu za zaštitu potrošača, koja objašnjava koja prava korisnicima usluga pripadaju sukladno Zakonu o obveznim odnosima.


- Prema spomenutom zakonu, članku 232., potrošači se već nakon godinu dana mogu pozvati na zastaru kad su u pitanju računi za struju i toplinsku energiju, plin, vodu, dimnjačarske usluge, čistoću, HRT pristojbu, poštanske usluge, račun za telefon i internet, troškovi poštanskog pretinca, te pretplata na novine, računajući od vremena kad je tiskovina naručena.
Riječ je o klasičnim računima za mjesečnu potrošnju, a rok za zastaru počinje teći od datuma dospijeća koji piše na vašem računu. Nešto duža zastara, ona od tri godine, računa se kad su u pitanju tzv. "povremena davanja", to jest ona davanja koja ne ovise o mjesečnoj potrošnji. U to, primjerice, spada komunalna naknada, dopunsko zdravstveno osiguranje, pričuva, najamnina, naknada štete, te svi ugovori za osiguranja, osim životnog, koji zastarijevaju za pet godina. To sve vrijedi, naravno, u slučaju da vjerovnik u međuvremenu nije pokrenuo ovršni ili sudski postupak - objašnjava nam Iskra Maras Jelavić.

Bez opomene nema ovrhe

Naša sugovornica napominje da je opći zastarni rok pet godina. Protekom tog roka zastarijeva i samo pravo na naplatu povremenih potraživanja računajući od dospjelosti najstarijeg duga. Drugim riječima, to znači da ako nije pokrenuta ovrha za komunalnu naknadu u roku od pet godina od dana nastanka duga, protekom pet godina ne može se tražiti naplata duga.
- Napominjem kako se na zastaru možete pozvati isključivo ako se za naplatu tog računa već ne vodi ovršni postupak. Po izmjenama i dopunama Ovršnog zakona iz 2017. godine postoji obveza slanja opomena jer se, u protivnom, ne smatra se da je prijedlog za ovrhu valjan. To vrijedi samo za ovrhe koje nastanu od 3. kolovoza ove godine kada je Zakon stupio na snagu, a one pokrenute prije toga valjane su i u slučaju da dužnik nije prethodno opomenut - objašnjava naša sugovornica.
Ako vas, nastavlja ona, davatelj usluge obavijesti o dugovanju i vi priznate postojanje duga, vrijeme zastare prestaje teći.
- Usmeni pozivi teleoperatera nisu, međutim, od značaja za priznanje duga ako priznanje niste dali u pismenom obliku ili ako ste prethodno upozoreni da se vaš razgovor snima i da sve što kažete vrijedi kao dokaz - ističe Iskra Maras Jelavić.
I na koncu, apsolutna zastara. Prema članku 233. Zakona o obveznim odnosima, protekom 10 godina zastarijevaju sve tražbine utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom, sudskom nagodbom, odlukom upravnog tijela, javnobilježničkim aktom...
- Prava apsolutna zastara u stvari ne postoji, ali nakon 10 godina imate pravo na svaku vrstu zastare. Čak i kad je riječ o pravomoćnoj sudskoj presudi, ako se nešto nije riješilo u deset godina, odnosno ako se dotad ovršitelj nije uspio naplatiti niste dužni ništa - pojašnjava nam pravna savjetnica."
c/p sa portala [slobodnadalmacija(.)hr]

uređeno: od Toc Getz
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija